Hyppää sisältöön

Ravitsemisalan keittiötyöntekijät

Osaamiset

Ammattialaan liittyvät osaamiset ryhmiteltynä sovellettavuuden mukaan. Kustakin sovellettavuusluokasta näytetään alan osaamisten määrästä riippuen enintään 10 yleisintä osaamista. Klikkaamalla väkäsestä saat auki listan lähiosaamisista, joiden yhteydessä osaaminen useimmin datassa esiintyy.

Kattavamman listan ammattialan osaamisista näet Power BI -raportilta Osaamiset ammattialoittain 2024.

Alakohtaista

esiintyy 1 alalla
Ruokien visuaalinen esillepano
kustannustehokkaan materiaalihankinnan strategiat, työjärjestyksen suunnittelun osaaminen, kuumien ruokien valmistuksen taidot, tuotantoprosessin hallintataidot, reseptien hallintataidot, leipomotuotteiden valmistusosaaminen, raaka-aineiden käsittelytaidot, raaka-aineiden laadunvalvontaosaaminen
Makujen tasapainottamisen taidot ruoanlaitossa
ajanhallinnan taito, lämpötilan hallinnan taidot, kustannustehokkaan materiaalihankinnan strategiat, kylmien ruokien valmistustekniikoiden hallinta, raaka-aineiden tunnistaminen ja laadun tuntemus, reseptien kehittämistaito, kestävän kehityksen periaatteiden soveltamistaidot, raaka-aineiden valintataidot
Ruokalistan tuntemus
nopean oppimisen taidot, noutopöydän ylläpitotaidot, jätteen vähentämisen strategiat, menun suunnittelun taidot, raaka-aineiden käsittelytaidot, kassajärjestelmien hallinta, tilausten vastaanoton ja toimituksen hallinta
Kausituotteiden hyödyntämisen tietämys
erikoisruokavalioiden hallintataidot, kestävän kehityksen periaatteiden soveltamistaidot, varastonhallintajärjestelmän käyttöosaaminen, toimitusketjun hallinnan ymmärtäminen
Lisämyynnin taidot
tilauskanta-analyysin ja tilastojen tulkinnan osaaminen, myyntiprosessin hallintataidot, asiakastarpeiden analysointitaito, myyntiraporttien laadintaosaaminen, kilpailuedun luomisen strategiat, myyntistrategioiden kehittämistaidot, tuotesijoittelun optimoinnin osaaminen, menun suunnittelun taidot, stressinsietokyky
Laitteiden puhdistamistaidot
turvallisuusmääräysten tuntemus, sterilointiprosessien ja pienlaitteiden steriloinnin taito, jälkiruokien valmistustaidot, puhdistusaineiden käyttötaito, ajankäytön tehokkuuden osaaminen
Henkilökunnan ohjauksen ja koulutuksen taidot
ajanhallinnan taito, erityisruokavalioiden hallintataidot, reseptien hallintataidot, ruokalistan suunnittelutaidot, kestävän kehityksen periaatteiden soveltamistaidot, ruoka-allergioiden huomioimistaidot, raaka-aineiden tunnistaminen ja laadun tuntemus
Kuumien ruokien valmistuksen taidot
kylmien ruokien valmistustekniikoiden hallinta, ajanhallinnan taito, kalan käsittelyn ja viljelyn osaaminen, leipomotuotteiden valmistusosaaminen, erikoisruokavalioiden tuntemus, reseptien noudattamisen taidot, ruokien visuaalinen esillepano, raaka-aineiden laadunvalvontaosaaminen
Joukkoruokailun organisointitaidot
tiimin johtamisen taidot, varastonhallintataidot, ajankäytön hallinnan taidot, laitteiden kunnossapidon osaaminen, kustannusten hallintamenetelmät
Lihan ja kalaruokien valmistustaidot
leipomotuotteiden valmistusosaaminen, raaka-aineiden valintataidot, kalan käsittelyn ja viljelyn osaaminen, viimeistelytekniikoiden hallinta

Melko alakohtaista

esiintyy 2-5 alalla
Raaka-aineiden käsittelytaidot
reseptien tuntemus, lihan leikkaustekniikoiden osaaminen, erityisruokavalioiden hallintataidot, allergeenien hallinnan taidot, reseptien noudattamisen taidot, työjärjestyksen suunnittelun osaaminen, ajankäytön tehokkuuden osaaminen, ruokien visuaalinen esillepano
Lihan käsittelytaidot
salaatin valmistustaidot, allergiatekijöiden tunnistamisen osaaminen
Kylmien ruokien valmistustekniikoiden hallinta
työjärjestyksen suunnittelun osaaminen, makujen tasapainottamisen taidot ruoanlaitossa, kuumien ruokien valmistuksen taidot, reseptien noudattamisen taidot, erikoisruokavalioiden tuntemus
Ruoan säilytysnormien tuntemus
erityisruokavalioiden hallintataidot, ristikontaminaation ehkäisytaito, pakkausmerkintöjen standardien ja ohjeiden tuntemus, haccp-standardien noudattaminen, kylmäketjun hallintataidot elintarvikelogistiikassa, elintarviketurvallisuuden normien ja käytäntöjen soveltaminen, ristisaastumisen ehkäisytaidot, elintarviketurvallisuuden osaaminen
Tiimityön ja joukkuehengen kehittämisosaaminen
joustavuus ja sopeutuvuus muutoksiin, vuorovaikutustaidot, positiivisen ilmapiirin luomiskyky, resurssien tehokkaan hyödyntämisen osaaminen, turvallisuusmääräysten tuntemus
Jälkiruokien valmistustaidot
laitteiden puhdistamistaidot, erityisruokavalioiden hallintataidot
Esillepanon hallintataidot
astioiden pesemiseen ja keittiöhygieniaan liittyvät taidot, asiakaspalvelun ja neuvonnan taidot, kylmäketjun hallintataidot elintarvikelogistiikassa, noutopöydän ylläpitotaidot, tuotteiden esillepanon suunnitteluosaaminen, raaka-aineiden käsittelytaidot, hygieniasäännösten ja -standardien soveltaminen, tiskikoneen käyttötaidot
Tilauskanta-analyysin ja tilastojen tulkinnan osaaminen
lisämyynnin taidot, menun suunnittelun taidot, tilausten vastaanoton ja toimituksen hallinta, kuljetusasiakirjojen hallintataidot, myyntistrategioiden kehittämistaidot, stressinsietokyky
Haccp-standardien noudattaminen
ruoan säilytysnormien tuntemus, henkilökohtaisen hygienian hallinta, raaka-aineiden käsittelytaidot, ristisaastumisen ehkäisytaidot, elintarviketurvallisuuden normien ja käytäntöjen soveltaminen, erityisruokavalioiden hallintataidot
Laadunvalvontaprosessien tuntemus
mittausvälineiden käyttö- ja kalibrointitaidot, gmp-standardien tuntemus, tuotekehitysprosessin hallinta, laitteiden kunnossapidon osaaminen

Laajasti sovellettavissa

esiintyy yli 5 alalla
Ryhmätyöskentelytaidot
asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, eri pintojen puhdistustaito, elintarvikkeiden leikkaustyökalujen käytön osaaminen, kemiallisten puhdistusaineiden käsittelytaidot, ruoanvalmistustaidot, ruoanvalmistusalueen puhdistustaito, varaston kierron hallinta, hauraiden lasiastioiden käsittelytaidot, astianpesukoneen käyttötaidot, varastologistiikan taidot, saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, kulujen hallinnan taito, yleinen hankintaprosessien hallinta ja tarviketilausten tekeminen, elintarvikkeiden varastointiosaaminen, keittiötarvikkeiden varastointitaidot, ravintoarvojen tuntemus
Palveluiden tarjoamisen osaaminen
ruoan laadunvalvontataidot, alkoholijuomien esittely- ja tarjoiluosaaminen, erityistarpeisten asiakkaiden avustaminen, ruoan turvallisuusosaaminen, asiakassuhteiden ylläpito-osaaminen, jätteiden hävittämistaidot, asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, terveydelle vaarallisten aineiden hallintakäytäntöjen noudattaminen, vieraiden kielten käytön osaaminen, tiedon tarjoamisen osaaminen, menun suunnittelun taidot, asiakastuen hallinta
Asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito
asiakassuhteiden ylläpito-osaaminen, vieraiden kielten käytön osaaminen, rahoitustransaktioiden käsittelytaidot, teelaatujen tuntemus, asiakastarpeiden tunnistamiskyky, ruokasalin puhtauden tarkastamisen osaaminen, ruoan laadunvalvontataidot, varausten hallinta, erityistarpeisten asiakkaiden avustaminen, ryhmätyöskentelytaidot, elintarvikkeiden leikkaustyökalujen käytön osaaminen, eri pintojen puhdistustaito, ruoanvalmistustaidot, keittiön työvuoron vaihdon hallinta, kemiallisten puhdistusaineiden käsittelytaidot, ruoanvalmistusalueen puhdistustaito, varaston kierron hallinta, hauraiden lasiastioiden käsittelytaidot, ruokaan käytettävien kasvisten valmistelutaidot
Terveydelle vaarallisten aineiden hallintakäytäntöjen noudattaminen
jätteiden hävittämistaidot, palveluiden tarjoamisen osaaminen, keittiön työvuoron vaihdon hallinta, elintarvikkeiden leikkaustyökalujen käytön osaaminen, kemiallisten puhdistusaineiden käsittelytaidot, ruoanvalmistustaidot, astianpesukoneen käyttötaidot, varaston kierron hallinta, ruoanvalmistusalueen puhdistustaito, ruokaan käytettävien kasvisten valmistelutaidot, asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito
Ruokaan käytettävien kasvisten valmistelutaidot
kemiallisten puhdistusaineiden käsittelytaidot, keittiön työvuoron vaihdon hallinta, elintarvikkeiden leikkaustyökalujen käytön osaaminen, ruoanvalmistustaidot, ruoanvalmistusalueen puhdistustaito, ryhmätyöskentelytaidot, terveydelle vaarallisten aineiden hallintakäytäntöjen noudattaminen, astianpesukoneen käyttötaidot, varaston kierron hallinta, asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, ruoanvalmistukseen käytettävien maitotuotteiden valmistelutaidot, elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, keittiötarvikkeiden tilausten seuranta, elintarvikkeiden varastointiosaaminen, keittiötarvikkeiden varastointitaidot, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, vakiomääräisten annoskokojen noudattaminen
Kemiallisten puhdistusaineiden käsittelytaidot
ryhmätyöskentelytaidot, elintarvikkeiden leikkaustyökalujen käytön osaaminen, ruoanvalmistustaidot, keittiön työvuoron vaihdon hallinta, ruoanvalmistusalueen puhdistustaito, varaston kierron hallinta, astianpesukoneen käyttötaidot, hauraiden lasiastioiden käsittelytaidot, terveydelle vaarallisten aineiden hallintakäytäntöjen noudattaminen, asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, ruokaan käytettävien kasvisten valmistelutaidot, elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, ruoanvalmistukseen käytettävien maitotuotteiden valmistelutaidot, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, keittiötarvikkeiden tilausten seuranta, vakiomääräisten annoskokojen noudattaminen, elintarvikkeiden varastointiosaaminen
Elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito
ruoanvalmistustaidot, saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, elintarvikkeiden varastointiosaaminen, ruoanvalmistukseen käytettävien maitotuotteiden valmistelutaidot, keittiötarvikkeiden tilausten seuranta, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, keittiölaitteiden oikean lämpötilan ylläpidon osaaminen, keittiötarvikkeiden varastointitaidot, kemiallisten puhdistusaineiden käsittelytaidot, ruokaan käytettävien kasvisten valmistelutaidot, vakiomääräisten annoskokojen noudattaminen
Saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen
ruoanvalmistustaidot, keittiötarvikkeiden tilausten seuranta, keittiötarvikkeiden varastointitaidot, asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, varastomäärien valvontataidot, lisämyyntituotteiden tarjoamisen osaaminen, erikoistarjousten kehittämisosaaminen, vieraiden vastaanottotaidot, valmisruokien valmistustaidot, teelaatujen tuntemus, elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, yleinen hankintaprosessien hallinta ja tarviketilausten tekeminen, elintarvikkeiden varastointiosaaminen, kulujen hallinnan taito, ryhmätyöskentelytaidot
Työntekijöiden kouluttamisen osaaminen
asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, ryhmätyöskentelytaidot, vieraiden kielten käytön osaaminen, asiakastarpeiden tunnistamiskyky, varausten hallinta, asiakaspalvelutaidot, asiakassuhteiden ylläpito-osaaminen, erityistarpeisten asiakkaiden avustaminen, ruokasalin puhtauden tarkastamisen osaaminen, ruoan laadunvalvontataidot, ruoanvalmistustaidot, saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, yleinen hankintaprosessien hallinta ja tarviketilausten tekeminen, kulujen hallinnan taito, elintarvikkeiden varastointiosaaminen, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, keittiötarvikkeiden varastointitaidot, ravintoarvojen tuntemus, vakiomääräisten annoskokojen noudattaminen
Keittiötarvikkeiden tilausten seuranta
saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, ruoanvalmistustaidot, keittiötarvikkeiden varastointitaidot, asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, lisämyyntituotteiden tarjoamisen osaaminen, palveluiden tarjoamisen osaaminen, varastomäärien valvontataidot, erikoistarjousten kehittämisosaaminen, teelaatujen tuntemus, valmisruokien valmistustaidot, elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, ruoanvalmistukseen käytettävien maitotuotteiden valmistelutaidot, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, ruokaan käytettävien kasvisten valmistelutaidot, keittiölaitteiden oikean lämpötilan ylläpidon osaaminen, vakiomääräisten annoskokojen noudattaminen, kemiallisten puhdistusaineiden käsittelytaidot

Alan osaamisen yleiskuva

Pallokaaviossa on esitetty ammattialan osaamisten määrästä riippuen enintään 20 alan yleisintä osaamista ja niiden lukumäärä lähdedatassa. Värit kuvaavat osaamisten sovellettavuutta, joten kaaviosta näkee nopealla silmäyksellä, kuvaako työmarkkinadata alaa pääsääntöisesti alakohtaisten vai laajemmin sovellettavissa olevien taitojen kautta. Pallojen koko ja tummuusaste vaihtelevat sen mukaan, kuinka monta kertaa kyseinen osaaminen esiintyy datassa.

Huomaathan, että osaamisten lukumäärään vaikuttaa ammattialan työllisten määrä. Suurimmilla ammattialoilla osaamisten määrätkin ovat suuria. Vain vähän osaajia työllistävillä aloilla lukumäärä voi olla hyvinkin pieni, vaikka osaaminen olisikin alalla olennainen.

Katso datalähteet

Osaamiset on louhittu big datasta ja jalostettu tekoälyavusteisesti. Aineistona on käytetty työpaikkailmoituksia ja OpenAI:n suurten kielimallien dataa. Osaamisdata päivittyy vuosittain.