Hyppää sisältöön

Ravitsemisalan keittiötyöntekijät

Osaamiset

Ammattialaan liittyvät osaamiset ryhmiteltynä sovellettavuuden mukaan. Kustakin sovellettavuusluokasta näytetään alan osaamisten määrästä riippuen enintään 10 yleisintä osaamista. Klikkaamalla väkäsestä saat auki listan lähiosaamisista, joiden yhteydessä osaaminen useimmin datassa esiintyy.

Kattavamman listan ammattialan osaamisista näet Power BI -raportilta Osaamiset ammattialoittain 2024.

Alakohtaista

esiintyy 1 alalla
Ruokien visuaalinen esillepano
Kustannustehokkaan materiaalihankinnan strategiat, Tuotantoprosessin hallintataidot, Raaka-aineiden käsittelytaidot, Leipomotuotteiden valmistusosaaminen, Kuumien ruokien valmistuksen taidot
Makujen tasapainottamisen taidot ruoanlaitossa
Kustannustehokkaan materiaalihankinnan strategiat, Kylmien ruokien valmistustekniikoiden hallinta, Lämpötilan hallinnan taidot, Kestävän kehityksen periaatteiden soveltamistaidot, Ajanhallinnan taito
Ruokalistan tuntemus
Nopean oppimisen taidot, Jätteen vähentämisen strategiat, Noutopöydän ylläpitotaidot, Raaka-aineiden käsittelytaidot, Kassajärjestelmien hallinta, Menun suunnittelun taidot
Kausituotteiden hyödyntämisen tietämys
Erikoisruokavalioiden hallintataidot, Kestävän kehityksen periaatteiden soveltamistaidot, Varastonhallintajärjestelmän käyttöosaaminen
Ilmaston ymmärrys ja muutoksiin sopeutuminen
Laadunvalvonnan periaatteiden osaaminen, Erityisruokavalioiden hallintataidot, Erikoisruokavalioiden tuntemus, Tilausten kokonaisvaltainen hallinta toimitusketjussa, Kassajärjestelmien hallinta, Konfliktien ratkaisuosaaminen, Työturvallisuussuunnitelmien hallinta, Varastonhallintajärjestelmän käyttöosaaminen
Kustannustehokkaan materiaalihankinnan strategiat
Ruokien visuaalinen esillepano, Makujen tasapainottamisen taidot ruoanlaitossa, Tuotantoprosessin hallintataidot
Salaatin valmistustaidot
Laadunvalvonnan periaatteiden osaaminen, Vihannesten käsittelytaidot, Hygieniasäännösten ja -standardien soveltaminen, Lihan käsittelytaidot, Tilausten kokonaisvaltainen hallinta toimitusketjussa
Kansainvälisten ruokatrendien seurantataidot
Ei lähiosaamisia
Perusreseptien tuntemus ja soveltaminen
Tilausten kokonaisvaltainen hallinta toimitusketjussa, Raaka-aineiden käsittelytaidot, Ajanhallinnan taito
Juomatarjoilun tuntemus
Ei lähiosaamisia

Melko alakohtaista

esiintyy 2-5 alalla
Raaka-aineiden käsittelytaidot
Erityisruokavalioiden hallintataidot, Allergeenien hallinnan taidot, Ajankäytön tehokkuuden osaaminen, Reseptien tuntemus, Reseptien noudattamisen taidot
Keittiöhygienian periaatteiden ymmärtäminen
Erityisruokavalioiden hallintataidot, Ruokalistojen suunnittelutaidot, Allergeenien hallinnan taidot, Haccp-periaatteiden soveltamisen taito, Raaka-aineiden käsittelytaidot, Elintarvikelainsäädännön tuntemus, Lämpötilan hallinnan taidot
Huolellisuus ja tarkkuustaidot
Ajankäytön tehokkuuden osaaminen, Hygieniasäännösten ja -standardien soveltaminen, Laadunvalvonnan ja -tarkastuksen suorittamisen osaaminen, Raaka-aineiden käsittelytaidot
Esillepanon hallintataidot
Astioiden pesemiseen ja keittiöhygieniaan liittyvät taidot, Hygieniasäännösten ja -standardien soveltaminen, Noutopöydän ylläpitotaidot, Raaka-aineiden käsittelytaidot, Asiakaspalvelun ja neuvonnan taidot
Tiimityön ja joukkuehengen kehittämisosaaminen
Joustavuus ja sopeutuvuus muutoksiin, Vuorovaikutustaidot, Positiivisen ilmapiirin luomiskyky
Laadunvalvontaprosessien tuntemus
Tuotekehitysprosessin hallinta, Gmp-standardien tuntemus
Kylmien ruokien valmistustekniikoiden hallinta
Makujen tasapainottamisen taidot ruoanlaitossa, Kuumien ruokien valmistuksen taidot, Reseptien noudattamisen taidot
Lihan käsittelytaidot
Salaatin valmistustaidot
Ruoan säilytysnormien tuntemus
Erityisruokavalioiden hallintataidot, Haccp-standardien noudattaminen
Haccp-standardien noudattaminen
Hygieniasäännösten ja -standardien soveltaminen, Elintarvikelainsäädännön tuntemus

Laajasti sovellettavissa

esiintyy yli 5 alalla
Ryhmätyöskentelytaidot
Elintarvikkeiden leikkaustyökalujen käytön osaaminen, Pikaruokalan työntekijän taidot, Saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, Teelaatujen tuntemus, Hauraiden lasiastioiden käsittelytaidot, Vieraiden vastaanottotaidot, Asiakkaiden opastustaidot, Lisämyyntituotteiden tarjoamisen osaaminen, Ruoanvalmistusalueen puhdistustaito, Elintarvikkeiden varastointiosaaminen, Keittiötarvikkeiden varastointitaidot, Esihenkilötaidot, Työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, Yleisestä hygieniasta huolehtiminen, Varaston kierron hallinta, Rahoitustransaktioiden käsittelytaidot, Eri pintojen puhdistustaito, Asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, Keittiötarvikkeiden tilausten seuranta, Ruoanvalmistustaidot, Kemiallisten puhdistusaineiden käsittelytaidot
Palveluiden tarjoamisen osaaminen
Ruoan turvallisuusosaaminen, Ruoan laadunvalvontataidot, Alkoholijuomien esittely- ja tarjoiluosaaminen, Teknisten ongelmien ratkaisutaito, Työskentelymenetelmien kehittämisosaaminen, Päihdetyön erityisosaaminen, Erityistarpeisten asiakkaiden avustaminen, Vierasvaraisuus ja palvelualttius, Tiedon tarjoamisen osaaminen, Asiakasvalitusten käsittelyn osaaminen
Asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito
Vaatteiden laadun arviointikyky, Tekstiilien silittämistaidot, Vaatekappaleiden tunnistaminen, Materiaaliopin osaaminen, Asiakastilausten seurantaosaaminen, Organisaation sisäisten käytäntöjen ymmärtäminen, Varastoitavien liinavaatteiden hallinta, Palveluiden ominaisuuksien hallinta, Pesumerkintöjen lukutaito
Terveydelle vaarallisten aineiden hallintakäytäntöjen noudattaminen
Elintarvikkeiden jalostuksen hygieniaprosessien noudattaminen, Elintarvikkeiden leikkaustyökalujen käytön osaaminen, Elintarvikkeiden jalostuksen aikaisiin tapahtumiin reagointi, Astianpesukoneen käyttötaidot, Yhtiön käytäntöjen soveltaminen, Palveluiden tarjoamisen osaaminen, Ruoanvalmistusalueen puhdistustaito, Jätteiden käsittelytaito, Tiimityötaidot, Jätteiden hävittämistaidot, Keittiön työvuoron vaihdon hallinta, Varaston kierron hallinta, Eri viestintäkanavien käytön osaaminen, Ruoanvalmistustaidot, Kemiallisten puhdistusaineiden käsittelytaidot
Ruokaan käytettävien kasvisten valmistelutaidot
Saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, Keittiölaitteiden oikean lämpötilan ylläpidon osaaminen, Elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, Elintarvikkeiden varastointiosaaminen, Keittiötarvikkeiden varastointitaidot, Ruoanvalmistukseen käytettävien maitotuotteiden valmistelutaidot, Lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, Keittiötarvikkeiden tilausten seuranta, Ruoanvalmistustaidot, Kemiallisten puhdistusaineiden käsittelytaidot
Kemiallisten puhdistusaineiden käsittelytaidot
Lattianpesuvälineiden käytön osaaminen, Siivousvälineiden käyttötaidot, Siivousvälineiden ylläpito, Ajoneuvojen ulkopintojen puhdistustaito, Huonekalujen puhdistustaito, Ryhmätyöskentelyn ohjaustaidot, Jätteen lajittelutaito, Rutiinijätteen käsittelyn ja hävittämisen osaaminen, Siivousalan organisatoristen ohjeiden seurantaosaaminen, Työpaikan siisteyden ylläpitämistaidot, Lasten hyvinvoinnin tukitaidot, Lastentautien osaaminen, Lasipintojen puhdistustaito, Henkilösuojaimien käytön osaaminen, Terveydelle vaarallisten aineiden hallintakäytäntöjen noudattaminen, Vedenpitävien kalvojen asennustaidot, Rakennusten eri kerrosten siivoustaito, Henkilökohtaisen hygienian vaatimusten noudattaminen siivoustyössä, Nuorten kehityksen arviointikyky, Nuorten hyvinvoinnin edistämisen osaaminen, Erityisalueiden manuaalinen puhdistustaito, Henkilökohtaisten taitojen kehittämisosaaminen, Siivoustarvikkeiden varastojen ylläpito, Asiakasviestintäosaaminen, Korkean paikan työn turvallisuusohjeiden noudattaminen, Ajoneuvojen pintanaarmujen korjaustaidot, Nuorten myönteisyyden tukitaidot, Työskentelyalueen puhtauden ylläpidon osaaminen, Painepesurin käyttötaidot, Viestintätaidot nuorten kanssa, Lasten fyysisten perustarpeiden täyttämisen osaaminen, Työtovereiden kanssa tiimityöskentelyn kyky
Elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito
Elintarvikkeiden jalostuksen hygieniaprosessien noudattaminen, Hyvän valmistustavan noudattaminen, Elintarvikkeiden varastointiosaaminen, Tiimityötaidot, Lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, Ruokien esille asettamisen taidot, Keittiön työvuoron vaihdon hallinta, Työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, Menun hintojen määrittämistaito, Ruoanvalmistustaidot, Menun suunnittelun taidot
Saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen
Vieraiden vastaanottotaidot, Elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, Valmisruokien valmistustaidot, Lisämyyntituotteiden tarjoamisen osaaminen, Ryhmätyöskentelytaidot, Kulujen hallinnan taito, Elintarvikkeiden varastointiosaaminen, Erikoistarjousten kehittämisosaaminen, Keittiötarvikkeiden varastointitaidot, Lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, Työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, Varastomäärien valvontataidot, Yleinen hankintaprosessien hallinta ja tarviketilausten tekeminen, Asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, Keittiötarvikkeiden tilausten seuranta, Ruoanvalmistustaidot
Työntekijöiden kouluttamisen osaaminen
Vieraiden kielten käytön osaaminen, Vieraiden kielten käytön osaaminen hoitotyössä, Julkisten suuhygieniaohjelmien järjestämistaito, Sairauksien ehkäisytaidot, Terveydenhuollon henkilöstön johtamistaidot, Hammashoidon maksuliikenteen hallinta, Yhteisösuhteiden kehittämisosaaminen, Rahoitustransaktioiden käsittelytaidot, Terveyteen liittyvä tutkimusaaminen
Keittiötarvikkeiden tilausten seuranta
Saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, Keittiölaitteiden oikean lämpötilan ylläpidon osaaminen, Teelaatujen tuntemus, Vakiomääräisten annoskokojen noudattaminen, Elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, Palveluiden tarjoamisen osaaminen, Lisämyyntituotteiden tarjoamisen osaaminen, Ruokaan käytettävien kasvisten valmistelutaidot, Erikoistarjousten kehittämisosaaminen, Keittiötarvikkeiden varastointitaidot, Ruoanvalmistukseen käytettävien maitotuotteiden valmistelutaidot, Lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, Varastomäärien valvontataidot, Asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, Ruoanvalmistustaidot

Alan osaamisen yleiskuva

Pallokaaviossa on esitetty ammattialan osaamisten määrästä riippuen enintään 20 alan yleisintä osaamista ja niiden lukumäärä lähdedatassa. Värit kuvaavat osaamisten sovellettavuutta, joten kaaviosta näkee nopealla silmäyksellä, kuvaako työmarkkinadata alaa pääsääntöisesti alakohtaisten vai laajemmin sovellettavissa olevien taitojen kautta. Pallojen koko ja tummuusaste vaihtelevat sen mukaan, kuinka monta kertaa kyseinen osaaminen esiintyy datassa.

Huomaathan, että osaamisten lukumäärään vaikuttaa ammattialan työllisten määrä. Suurimmilla ammattialoilla osaamisten määrätkin ovat suuria. Vain vähän osaajia työllistävillä aloilla lukumäärä voi olla hyvinkin pieni, vaikka osaaminen olisikin alalla olennainen.

Katso datalähteet

Osaamiset on louhittu big datasta ja jalostettu tekoälyavusteisesti. Aineistona on käytetty työpaikkailmoituksia ja OpenAI:n suurten kielimallien dataa. Osaamisdata päivittyy vuosittain.