Hyppää sisältöön

Ravitsemisalan päälliköt

Tunnusluvuissa on summatietona kolmen ammattialan tunnusluvut:

  • Ravitsemisalan päälliköt +
  • Ravitsemisalan keittiötyöntekijät +
  • Ravitsemisalan asiakaspalvelijat

Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason Ravitsemisalan päälliköt ja työntekijät tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

Ravitsemisalan päälliköt ja työntekijät

Työlliset
Työllisten määrä 67600
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Ravitsemisalan päälliköt johtavat ravitsemispalveluiden toimintaa esimerkiksi ravintoloissa, ruokaloissa ja hotelleissa.

Keskeisenä vastuualueena on ruoanlaiton suunnittelu, organisointi ja valvonta. Lisäksi päälliköt vastaavat muun muassa toiminnan kehittämisestä, taloushallinnosta sekä henkilöstön johtamisesta ja kouluttamisesta. He määrittelevät myös strategiat ja tavoitteet yrityksen tai osaston toiminnalle.

Alan työlliset työskentelevät usein ravintolaesimiehinä tai vuoropäälliköinä, joiden tehtäviin sisältyy myös työvuorojen suunnittelua.

Yleisimmät työtehtävät

Ravitsemisalan päälliköiden työtehtävät voivat vaihdella suuresti toimintaympäristöstä riippuen. Työ voi sijoittua esimerkiksi ravintolaan, koulun tai sairaalan ruokapalveluun tai catering-yritykseen.

  • Henkilöstöjohtaminen
    Vastaa tiiminsä johtamisesta, tehtävien jakamisesta ja arvioinneista.
     
  • Ruoanvalmistusprosessin valvonta
    Varmistaa, että ruoanvalmistusprosessi on tehokas, turvallinen ja terveysstandardien mukainen.
     
  • Ruokalistojen suunnittelu
    Vastaa ruokalistan suunnittelusta ja muuttamisesta sesongin tai asiakaspalautteen perusteella.
     
  • Taloushallinto
    Osallistuu yrityksen taloushallintoon, kuten budjetointiin, kustannusten seurantaan ja kannattavuuden analysointiin.
     
  • Raaka-aineiden hankinta
    Vastaa raaka-aineiden hankinnasta ja toimittajasuhteiden ylläpidosta varmistaakseen laadukkaiden ja tuoreiden tuotteiden saatavuuden.
     
  • Laadunvalvonta
    Varmistaa, että ruoanvalmistus ja tarjoilu täyttävät korkeat laatuvaatimukset ja hygieniastandardit.
     
  • Tilausten hallinta
    Vastaa tarvittavien ruoka-aineiden, laitteiden ja muiden tarvikkeiden tilauksista.
     
  • Henkilöstön koulutus
    Kouluttaa henkilöstöä uusien ruokalajien, ruoanvalmistustekniikoiden ja asiakaspalvelun osalta.
     
  • Asiakaspalaute ja -tyytyväisyys
    Seuraa asiakaspalautetta ja pyrkii jatkuvasti parantamaan palvelun laatua ja asiakastyytyväisyyttä.
     
  • Ravitsemusalan säädökset
    Tuntee ja noudattaa ravitsemisalan säännökset ja lait, kuten elintarvikelainsäädännön ja hygieniamääräykset.

Työmarkkinasiirtymät

Ravitsemisalan päälliköt ja työntekijät

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.