Hyppää sisältöön

Ravitsemisalan keittiötyöntekijät

Tunnusluvuissa on summatietona kolmen ammattialan tunnusluvut:

  • Ravitsemisalan päälliköt +
  • Ravitsemisalan keittiötyöntekijät +
  • Ravitsemisalan asiakaspalvelijat

Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason Ravitsemisalan päälliköt ja työntekijät tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

Ravitsemisalan päälliköt ja työntekijät

Työlliset
Työllisten määrä 67600
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Ravitsemisalan keittiötyöntekijät työskentelevät yleensä suurtalouskeittiöissä tai ravintoloissa. Heidän pääasiallinen tehtävänsä on suunnitella ja valmistaa ruokia. Lisäksi keittiötyöntekijät voivat osallistua ruokalistojen suunnitteluun ja uusien reseptien kehittämiseen.

Työhön sisältyy myös ympäröivän työympäristön puhtaudesta ja siisteydestä huolehtiminen sekä hygienia- ja turvallisuusmääräysten noudattaminen.

Keittiötyöntekijät osallistuvat myös usein keittiön yleisiin tehtäviin, kuten varaston hallintaan, tilauksien vastaanottoon ja keittiötarvikkeiden ylläpitoon.

Yleisimmät työtehtävät

Ravitsemisalan keittiötyöntekijöiden työtehtävät voivat vaihdella suuresti toimintaympäristöstä riippuen. Työ voi sijoittua esimerkiksi koulun tai sairaalan keittiöön tai à la carte -ravintolan välillä.

  • Ruokien valmistus
    Valmistaa ruokia ravintolan ruokalistalta varmistaen niiden laadun, maun ja esillepanon.
     
  • Raaka-aineiden valmistelu
    Valmistelee ja pilkkoo raaka-aineita ruokien valmistusta varten.
     
  • Ruoanvalmistuksen suunnittelu
    Osallistuu ruokien valmistuksen suunnitteluun ja aikatauluttamiseen varmistaakseen tehokkaan keittiötoiminnan.
     
  • Keittiön siisteys ja järjestys
    Ylläpitää keittiön siisteyttä ja järjestystä noudattamalla hygieniastandardeja ja turvallisuusmääräyksiä.
     
  • Kokkien avustaminen
    Auttaa kokkeja erilaisten ruokalajien valmistuksessa ja viimeistelyssä.
     
  • Esillepano
    Osallistuu ruokien esillepanoon annoksittain tai buffet-pöytään huolehtien visuaalisesta houkuttelevuudesta.
     
  • Kokkien ohjeiden noudattaminen
    Noudattaa keittiössä toimivien kokkien ohjeita ja reseptejä.
     
  • Ruokien säilytys
    Vastaa ruokien asianmukaisesta säilytyksestä ja varastoinnista noudattaen turvallisuusmääräyksiä.
     
  • Keittiön puhdistus
    Huolehtii keittiön yleisestä puhdistuksesta ja astioiden pesusta työpäivän päätteeksi.
     
  • Yhteistyö
    Työskentelee yhteistyössä muiden keittiötyöntekijöiden ja kokkien kanssa.

Työmarkkinasiirtymät

Ravitsemisalan päälliköt ja työntekijät

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.