Hyppää sisältöön

Matkailun ja tapahtumapalvelujen asiantuntijat ja työntekijät

Tunnusluvuissa on summatietona kahden ammattialan tunnusluvut:

  • Majoitus- ja ravitsemisalan johtajat +
  • Matkailun ja tapahtumapalvelujen asiantuntijat ja työntekijät

Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason Matkailun, majoituksen ja tapahtumapalvelujen johtajat, asiantuntijat ja työntekijät tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

Matkailun, majoituksen ja tapahtumapalvelujen johtajat, asiantuntijat ja työntekijät

Työlliset
Työllisten määrä 8200
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Matkailun ja tapahtumapalvelujen asiantuntijat ja työntekijät työskentelevät erilaisissa tehtävissä matkailun, hotellien, ravintoloiden ja tapahtumapalveluiden alalla.

Matkailualalla työskentelevien asiantuntijoiden ja työntekijöiden toimenkuvaan voi kuulua esimerkiksi matkailupalveluiden myynti ja varaus, matkailijoiden opastaminen ja työskentely majoitusliikkeen vastaanotossa. He voivat myös suunnitella matkaohjelmia ja järjestää kuljetuksia.

Tapahtumapalvelujen asiantuntijat ja työntekijät puolestaan suunnittelevat ja toteuttavat erilaisia tapahtumia. Tehtäviin kuuluu usein myös budjetointi, logistiikasta huolehtiminen sekä tarjoilujen, näytteillepanon ja muiden palveluiden järjestäminen ja koordinointi.

Työhön kuuluu usein myös markkinointi- ja myyntitehtäviä sekä asiakaspalvelua.

Yleisimmät työtehtävät

Matkailun ja tapahtumapalvelujen asiantuntijoiden ja työntekijöiden yleisimmät työtehtävät vaihtelevat suuresti riippuen sekä ammattialasta että työympäristöstä. Tehtävien laajuus voi vaihdella jokapäiväisistä rutiinitehtävistä suurten tapahtumien tuottamiseen.

  • Matkajärjestelyjen koordinointi
    Suunnittelee ja varaa asiakkaiden matkoja, kuljetuksia, majoituksia ja ohjelmaa.
     
  • Tapahtumien järjestely
    Osallistuu tapahtumien suunnitteluun, toteutukseen ja jälkitöihin.
     
  • Asiakaspalvelu
    Vastaa asiakkaiden kysymyksiin ja tarpeisiin matkoihin ja muihin palveluihin liittyen.
     
  • Myyntityö
    Myy ja markkinoi palveluita asiakkaille.
     
  • Opastus- ja isännöintitehtävät
    Opastaa asiakkaita eri kohteissa tai tilaisuuksissa.
     
  • Ruokapalvelut
    Osallistuu tarjoilutehtäviin tai toimii kokkina matkoilla tai tapahtumissa.
     
  • Logistiikka
    Koordinoi tapahtumien ja matkojen logistiikkaa, kuten kuljetuksia ja tilavarauksia.
     
  • Yhteistyö ja neuvottelut
    Tekee yhteistyötä ja neuvottelee muiden matkailualan ammattilaisten kanssa, kuten hotellien, lentoyhtiöiden, ravintoloiden ja muiden palveluntarjoajien kanssa.
     
  • Viestintä- ja markkinointitehtävät
    Osallistuu yrityksen tai tuotteiden markkinointiin ja viestintään eri kanavissa.
     
  • Taloushallinto
    Vastaa laskutuksesta, budjetoinnista ja talousseurannasta sekä raportoinnista.

Työmarkkinasiirtymät

Matkailun, majoituksen ja tapahtumapalvelujen johtajat, asiantuntijat ja työntekijät

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.