Hyppää sisältöön

Ravitsemisalan päälliköt

Osaamiset

Ammattialaan liittyvät osaamiset ryhmiteltynä sovellettavuuden mukaan. Kustakin sovellettavuusluokasta näytetään alan osaamisten määrästä riippuen enintään 10 yleisintä osaamista. Klikkaamalla väkäsestä saat auki listan lähiosaamisista, joiden yhteydessä osaaminen useimmin datassa esiintyy.

Kattavamman listan ammattialan osaamisista näet Power BI -raportilta Osaamiset ammattialoittain 2024.

Alakohtaista

esiintyy 1 alalla
Myyntikampanjoiden suunnittelutaidot
Myyntitavoitteiden asettamisen taidot, Data-analyysin hallinta, Asiakaslähtöisen suunnittelun osaaminen, Asiakassuhteiden hallintajärjestelmien crm käyttöosaaminen
Erikoistapahtumien järjestäminen
Henkilöstön johtamistaidot, Tapahtumien suunnitteluosaaminen, Myynti- ja markkinointiosaaminen, Tilausten kokonaisvaltainen hallinta toimitusketjussa, Sosiaalisen median hallintataidot, Kestävän kehityksen periaatteiden soveltamistaidot, Luovat ongelmanratkaisutaidot, Inventaarion hallintataidot
Anniskeluluvan vaatimusten ymmärtäminen
Alkoholilainsäädännön tuntemus, Digitaalinen markkinointiosaaminen, Myyntitavoitteiden asettamisen taidot, Hygieniasäännösten ja -standardien soveltaminen, Myyntiraporttien analysointitaidot, Sosiaalisen median hallintataidot
Toimittajasuhdetoiminnan hallinta
Laadunvalvonnan periaatteiden osaaminen, Raportointi- ja analytiikkataidot, Kestävän kehityksen periaatteiden soveltamistaidot, Inventaarion hallintataidot, Varastonhallintajärjestelmän käyttöosaaminen

Melko alakohtaista

esiintyy 2-5 alalla
Reseptien laatimisen osaaminen
Ruokalistojen suunnittelutaidot, Konditoriatuotteiden valmistustaidot, Esihenkilötaidot, Asiakaspalvelutaidot, Ruokien esille asettamisen taidot, Työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, Menun hintojen määrittämistaito, Aikataulutuksen hallinta, Ruoanvalmistustaidot
Menun hintojen määrittämistaito
Ruokalistojen suunnittelutaidot, Konditoriatuotteiden valmistustaidot, Esihenkilötaidot, Lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, Ruokien esille asettamisen taidot, Keittiön työvuoron vaihdon hallinta, Työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, Ruoanvalmistustaidot
Liharuokien valmistustaidot
Saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, Ruokavaliosuunnitelmaosaaminen, Kalojen paloittelun taito, Elintarvikkeiden varastointiosaaminen, Ruokaan käytettävän lihan valmistelutaidot, Työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, Ravintoarvojen tuntemus, Yleinen hankintaprosessien hallinta ja tarviketilausten tekeminen, Ruoanvalmistustaidot
Ruokaan käytettävän lihan valmistelutaidot
Saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, Keittiölaitteiden oikean lämpötilan ylläpidon osaaminen, Liharuokien valmistustaidot, Elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, Elintarvikkeiden varastointiosaaminen, Ruoanvalmistukseen käytettävien maitotuotteiden valmistelutaidot, Työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, Ravintoarvojen tuntemus, Keittiötarvikkeiden tilausten seuranta, Ruoanvalmistustaidot
Erityisruokavalioihin liittyvän neuvonnan taito
Saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, Keittiölaitteiden oikean lämpötilan ylläpidon osaaminen, Elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, Elintarvikkeiden varastointiosaaminen, Ruokaan käytettävän lihan valmistelutaidot, Ruoanvalmistukseen käytettävien maitotuotteiden valmistelutaidot, Lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, Keittiötarvikkeiden tilausten seuranta, Ruoanvalmistustaidot
Asiakasvalitusten käsittelytaidot
Myynninedistämistekniikoiden osaaminen, Tuotetietous
Haccp-standardien noudattaminen
Hygieniasäännösten ja -standardien soveltaminen, Elintarvikelainsäädännön tuntemus

Laajasti sovellettavissa

esiintyy yli 5 alalla
Työntekijöiden kouluttamisen osaaminen
Vieraiden kielten käytön osaaminen, Vieraiden kielten käytön osaaminen hoitotyössä, Julkisten suuhygieniaohjelmien järjestämistaito, Sairauksien ehkäisytaidot, Terveydenhuollon henkilöstön johtamistaidot, Hammashoidon maksuliikenteen hallinta, Yhteisösuhteiden kehittämisosaaminen, Rahoitustransaktioiden käsittelytaidot, Terveyteen liittyvä tutkimusaaminen
Lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen
Saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, Elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, Ruokaan käytettävien kasvisten valmistelutaidot, Elintarvikkeiden varastointiosaaminen, Keittiötarvikkeiden varastointitaidot, Ruoanvalmistukseen käytettävien maitotuotteiden valmistelutaidot, Keittiötarvikkeiden tilausten seuranta, Ruoanvalmistustaidot, Kemiallisten puhdistusaineiden käsittelytaidot
Elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito
Elintarvikkeiden jalostuksen hygieniaprosessien noudattaminen, Hyvän valmistustavan noudattaminen, Elintarvikkeiden varastointiosaaminen, Tiimityötaidot, Lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, Ruokien esille asettamisen taidot, Keittiön työvuoron vaihdon hallinta, Työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, Menun hintojen määrittämistaito, Ruoanvalmistustaidot, Menun suunnittelun taidot
Ruokalistojen suunnittelutaidot
Konditoriatuotteiden valmistustaidot, Esihenkilötaidot, Lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, Asiakaspalvelutaidot, Ruokien esille asettamisen taidot, Työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, Menun hintojen määrittämistaito, Ruoanvalmistustaidot
Menun suunnittelun taidot
Alkoholilainsäädännön tuntemus, Erityisruokavalioiden hallintataidot, Kestävän kehityksen periaatteiden soveltamistaidot, Inventaarion hallintataidot
Ruokien esille asettamisen taidot
Ruokalistojen suunnittelutaidot, Konditoriatuotteiden valmistustaidot, Esihenkilötaidot, Lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, Keittiön työvuoron vaihdon hallinta, Työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, Ruoanvalmistustaidot
Esihenkilötaidot
Julkisten tilojen siivoustaito, Vieraiden vastaanottotaidot, Henkilöstön toiminnan valvontataidot, Asiakaspalautteen vastaanotto- ja käsittelytaidot, Henkilökunnan työskentelyn valvontataidot, Yleisestä hygieniasta huolehtiminen, Varastomäärien valvontataidot, Tarkastusosaaminen, Budjetin hallinta- ja seurantataidot
Keittiön työvuoron vaihdon hallinta
Elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, Lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, Ruokien esille asettamisen taidot, Työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, Menun hintojen määrittämistaito, Ruoanvalmistustaidot, Menun suunnittelun taidot
Saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen
Vieraiden vastaanottotaidot, Elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, Valmisruokien valmistustaidot, Lisämyyntituotteiden tarjoamisen osaaminen, Ryhmätyöskentelytaidot, Kulujen hallinnan taito, Elintarvikkeiden varastointiosaaminen, Erikoistarjousten kehittämisosaaminen, Keittiötarvikkeiden varastointitaidot, Lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, Työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, Varastomäärien valvontataidot, Yleinen hankintaprosessien hallinta ja tarviketilausten tekeminen, Asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, Keittiötarvikkeiden tilausten seuranta, Ruoanvalmistustaidot
Elintarvikejätteen seurantajärjestelmät
Ravintolan keittiötoiminnan ymmärrys, Tiimijohtamistaidot, Päätöksentekotaidot, Sosiaaliset taidot, Tiimityötaidot, Ruotsin kielen osaaminen, Positiivisen ilmapiirin luomiskyky, Menun suunnittelun taidot

Alan osaamisen yleiskuva

Pallokaaviossa on esitetty ammattialan osaamisten määrästä riippuen enintään 20 alan yleisintä osaamista ja niiden lukumäärä lähdedatassa. Värit kuvaavat osaamisten sovellettavuutta, joten kaaviosta näkee nopealla silmäyksellä, kuvaako työmarkkinadata alaa pääsääntöisesti alakohtaisten vai laajemmin sovellettavissa olevien taitojen kautta. Pallojen koko ja tummuusaste vaihtelevat sen mukaan, kuinka monta kertaa kyseinen osaaminen esiintyy datassa.

Huomaathan, että osaamisten lukumäärään vaikuttaa ammattialan työllisten määrä. Suurimmilla ammattialoilla osaamisten määrätkin ovat suuria. Vain vähän osaajia työllistävillä aloilla lukumäärä voi olla hyvinkin pieni, vaikka osaaminen olisikin alalla olennainen.

Katso datalähteet

Osaamiset on louhittu big datasta ja jalostettu tekoälyavusteisesti. Aineistona on käytetty työpaikkailmoituksia ja OpenAI:n suurten kielimallien dataa. Osaamisdata päivittyy vuosittain.