Hyppää sisältöön

Ravitsemisalan päälliköt

Osaamiset

Ammattialaan liittyvät osaamiset ryhmiteltynä sovellettavuuden mukaan. Kustakin sovellettavuusluokasta näytetään alan osaamisten määrästä riippuen enintään 10 yleisintä osaamista. Klikkaamalla väkäsestä saat auki listan lähiosaamisista, joiden yhteydessä osaaminen useimmin datassa esiintyy.

Kattavamman listan ammattialan osaamisista näet Power BI -raportilta Osaamiset ammattialoittain 2024.

Alakohtaista

esiintyy 1 alalla
Toimittajasuhdetoiminnan hallinta
inventaarion hallintataidot, raportointi- ja analytiikkataidot, varastonhallintajärjestelmän käyttöosaaminen, laadunvalvonnan periaatteiden osaaminen, kestävän kehityksen periaatteiden soveltamistaidot, tuotevalikoiman hallinnan strategiat, neuvottelutaidot
Anniskeluluvan vaatimusten ymmärtäminen
hygieniasäännösten ja -standardien soveltaminen, asiakaspalvelun johtamisen taidot, myyntiraporttien analysointitaidot, tapahtumien järjestämisen taidot, sosiaalisen median hallintataidot, myyntitavoitteiden asettamisen taidot, alkoholilainsäädännön tuntemus, kustannustehokkuuden optimointikyky, digitaalinen markkinointiosaaminen, siisteyden ylläpidon taidot
Myyntikampanjoiden suunnittelutaidot
asiakaslähtöisen suunnittelun osaaminen, myyntiprosessien optimointi, myyntitavoitteiden asettamisen taidot, data-analyysin hallinta, asiakassuhteiden hallintajärjestelmien crm käyttöosaaminen, tuloslaskelman analysointitaito
Erikoistapahtumien järjestäminen
sosiaalisen median hallintataidot, myynti- ja markkinointiosaaminen, luovat ongelmanratkaisutaidot, inventaarion hallintataidot, henkilöstön johtamistaidot, tapahtumien suunnitteluosaaminen, kestävän kehityksen periaatteiden soveltamistaidot, tilausten kokonaisvaltainen hallinta toimitusketjussa, tuotteiden sijoittelutaidot

Melko alakohtaista

esiintyy 2-5 alalla
Reseptien laatimisen osaaminen
esihenkilötaidot, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, ruokien esille asettamisen taidot, ruokalistojen suunnittelutaidot, konditoriatuotteiden valmistustaidot, menun hintojen määrittämistaito, ruoanvalmistustaidot, asiakaspalvelutaidot, aikataulutuksen hallinta, aikataulujen laatimisen osaaminen
Menun hintojen määrittämistaito
ruokalistojen suunnittelutaidot, ruokien esille asettamisen taidot, ruoanvalmistustaidot, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, esihenkilötaidot, konditoriatuotteiden valmistustaidot, keittiön työvuoron vaihdon hallinta, asiakaspalvelutaidot, reseptien laatimisen osaaminen
Liharuokien valmistustaidot
ruoanvalmistustaidot, saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, ruokaan käytettävän lihan valmistelutaidot, yleinen hankintaprosessien hallinta ja tarviketilausten tekeminen, elintarvikkeiden varastointiosaaminen, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, ravintoarvojen tuntemus, kalojen paloittelun taito, ruokavaliosuunnitelmaosaaminen, keittiötarvikkeiden varastointitaidot, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen
Ruokaan käytettävän lihan valmistelutaidot
keittiölaitteiden oikean lämpötilan ylläpidon osaaminen, ruoanvalmistustaidot, saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, ruoanvalmistukseen käytettävien maitotuotteiden valmistelutaidot, keittiötarvikkeiden tilausten seuranta, elintarvikkeiden varastointiosaaminen, liharuokien valmistustaidot, elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, ravintoarvojen tuntemus, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen
Erityisruokavalioihin liittyvän neuvonnan taito
keittiötarvikkeiden tilausten seuranta, saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, keittiölaitteiden oikean lämpötilan ylläpidon osaaminen, ruoanvalmistustaidot, ruoanvalmistukseen käytettävien maitotuotteiden valmistelutaidot, elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, ruokaan käytettävän lihan valmistelutaidot, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, keittiötarvikkeiden varastointitaidot, elintarvikkeiden varastointiosaaminen
Asiakasvalitusten käsittelytaidot
toimittajasuhdetoiminnan hallinta, konfliktien ratkaisuosaaminen
Haccp-standardien noudattaminen
hygieniasäännösten ja -standardien soveltaminen, elintarviketurvallisuuden normien ja käytäntöjen soveltaminen, elintarvikelainsäädännön tuntemus, henkilöstön koulutustaidot

Laajasti sovellettavissa

esiintyy yli 5 alalla
Työntekijöiden kouluttamisen osaaminen
ruoanvalmistustaidot, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, ruokalistojen suunnittelutaidot, ruokien esille asettamisen taidot, esihenkilötaidot, konditoriatuotteiden valmistustaidot, keittiön työvuoron vaihdon hallinta, reseptien laatimisen osaaminen, saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, yleinen hankintaprosessien hallinta ja tarviketilausten tekeminen, elintarvikkeiden varastointiosaaminen, ravintoarvojen tuntemus, elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, kulujen hallinnan taito
Lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen
ruoanvalmistustaidot, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, ruokalistojen suunnittelutaidot, ruokien esille asettamisen taidot, menun suunnittelun taidot, esihenkilötaidot, keittiön työvuoron vaihdon hallinta, konditoriatuotteiden valmistustaidot, elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, elintarvikkeiden varastointiosaaminen, keittiötarvikkeiden tilausten seuranta, ruoanvalmistukseen käytettävien maitotuotteiden valmistelutaidot, ravintoarvojen tuntemus, keittiölaitteiden oikean lämpötilan ylläpidon osaaminen
Elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito
ruoanvalmistustaidot, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, keittiön työvuoron vaihdon hallinta, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, menun suunnittelun taidot, ruokien esille asettamisen taidot, ruokalistojen suunnittelutaidot, konditoriatuotteiden valmistustaidot, saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, keittiötarvikkeiden tilausten seuranta, ruoanvalmistukseen käytettävien maitotuotteiden valmistelutaidot, elintarvikkeiden varastointiosaaminen, keittiölaitteiden oikean lämpötilan ylläpidon osaaminen, ravintoarvojen tuntemus, keittiötarvikkeiden varastointitaidot
Ruokalistojen suunnittelutaidot
ruoanvalmistustaidot, ruokien esille asettamisen taidot, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, esihenkilötaidot, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, konditoriatuotteiden valmistustaidot, reseptien laatimisen osaaminen, menun hintojen määrittämistaito, elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito
Menun suunnittelun taidot
resurssitehokkaiden teknologioiden käyttö majoitus- ja ravintola-alalla, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, ruoanvalmistustaidot, elintarvikejätteen seurantajärjestelmät, keittiön työvuoron vaihdon hallinta, elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, menun hintojen määrittämistaito, ruokien esille asettamisen taidot, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen
Ruokien esille asettamisen taidot
ruokalistojen suunnittelutaidot, ruoanvalmistustaidot, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, esihenkilötaidot, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, konditoriatuotteiden valmistustaidot, keittiön työvuoron vaihdon hallinta, reseptien laatimisen osaaminen
Esihenkilötaidot
ruokalistojen suunnittelutaidot, ruokien esille asettamisen taidot, ruoanvalmistustaidot, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, konditoriatuotteiden valmistustaidot, reseptien laatimisen osaaminen, asiakaspalvelutaidot, menun hintojen määrittämistaito, aikataulujen laatimisen osaaminen, aikataulutuksen hallinta
Keittiön työvuoron vaihdon hallinta
ruoanvalmistustaidot, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, menun suunnittelun taidot, ruokien esille asettamisen taidot, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, resurssitehokkaiden teknologioiden käyttö majoitus- ja ravintola-alalla, menun hintojen määrittämistaito, konditoriatuotteiden valmistustaidot, elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito
Saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen
ruoanvalmistustaidot, elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, kulujen hallinnan taito, elintarvikkeiden varastointiosaaminen, ryhmätyöskentelytaidot, yleinen hankintaprosessien hallinta ja tarviketilausten tekeminen, kemiallisten puhdistusaineiden käsittelytaidot, keittiötarvikkeiden tilausten seuranta, ravintoarvojen tuntemus, keittiölaitteiden oikean lämpötilan ylläpidon osaaminen
Elintarvikejätteen seurantajärjestelmät
resurssitehokkaiden teknologioiden käyttö majoitus- ja ravintola-alalla, menun suunnittelun taidot, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, ruoanvalmistustaidot, elintarvikejätteen vähentämisindikaattorien suunnitteluosaaminen, ravintolan keittiötoiminnan ymmärrys, positiivisen ilmapiirin luomiskyky, ruotsin kielen taito, tiimin johtamisen taidot, henkilöstön kouluttamisen osaaminen elintarvikejätteen vähentämiseksi, tiimityötaidot

Alan osaamisen yleiskuva

Pallokaaviossa on esitetty ammattialan osaamisten määrästä riippuen enintään 20 alan yleisintä osaamista ja niiden lukumäärä lähdedatassa. Värit kuvaavat osaamisten sovellettavuutta, joten kaaviosta näkee nopealla silmäyksellä, kuvaako työmarkkinadata alaa pääsääntöisesti alakohtaisten vai laajemmin sovellettavissa olevien taitojen kautta. Pallojen koko ja tummuusaste vaihtelevat sen mukaan, kuinka monta kertaa kyseinen osaaminen esiintyy datassa.

Huomaathan, että osaamisten lukumäärään vaikuttaa ammattialan työllisten määrä. Suurimmilla ammattialoilla osaamisten määrätkin ovat suuria. Vain vähän osaajia työllistävillä aloilla lukumäärä voi olla hyvinkin pieni, vaikka osaaminen olisikin alalla olennainen.

Katso datalähteet

Osaamiset on louhittu big datasta ja jalostettu tekoälyavusteisesti. Aineistona on käytetty työpaikkailmoituksia ja OpenAI:n suurten kielimallien dataa. Osaamisdata päivittyy vuosittain.