Hyppää sisältöön

Seurakuntatyöntekijät

Tunnusluvuissa on summatietona kolmen ammattialan tunnusluvut:

  • Sosiaalialan ohjaajat +
  • Seurakuntatyöntekijät +
  • Kotipalvelutyöntekijät ja avustajat
  • Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason Sosiaalialan työntekijät tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

Sosiaalialan työntekijät

Työlliset
Työllisten määrä 72300
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Seurakuntatyöntekijät tekevät sosiaalista ja uskonnollista työtä seurakuntien ja muiden yhdyskuntien palveluksessa. Toimenkuvaan voi kuulua esimerkiksi hengellisen kasvatuksen ja ohjauksen tarjoamista, uskonnollisissa menoissa avustamista, tietyn uskonnon tai hengellisen suuntauksen sanoman levittämistä sekä vaikeassa elämäntilanteessa olevien ihmisten auttamiseksi tehtävää työtä.

Seurakuntatyöntekijät työskentelevät usein seurakunnan diakoniatyössä tai nuorisotyössä. He järjestävät jäsenille tapahtumia ja toimintaa, voivat olla mukana järjestämässä jumalanpalveluksia sekä tukevat seurakuntalaisia hengellisen ja henkisen hyvinvoinnin saralla.

Työhön voi kuulua myös hädän- ja tarpeenalaisten ihmisten avustamiseksi tarkoitettujen keräysten ja muiden ohjelmien järjestäminen.

Yleisimmät työtehtävät

Seurakuntatyöntekijän työtehtävät voivat vaihdella seurakunnan hallinnollisista tehtävistä erilaisiin hengellisiin toimintoihin.

  • Jumalanpalvelukset ja liturgiat
    Järjestää jumalanpalveluksia ja osallistuu liturgisten toimintojen suunnitteluun.
     
  • Pastoraalinen ohjaus
    Tarjoaa henkistä, uskonnollista ja emotionaalista tukea seurakuntalaisille.
     
  • Hallinnolliset tehtävät
    Vastaa seurakunnan päivittäisen hallinnon tehtävistä, jotka voivat sisältää budjetointia, aikatauluhallintaa tai tapahtumien suunnittelua.
     
  • Koulutus ja nuorisotyö
    Järjestää uskonnonopetusta tai nuorisotyötapahtumia.
     
  • Kirkolliset toimitukset
    Toimittaa kirkollisia toimituksia, kuten kasteita, vihkimisiä ja hautajaisia.
     
  • Rippikoulun ohjaaminen
    Suunnittelee ja toteuttaa rippikouluohjelmia nuorille seurakuntalaisille.
     
  • Yhteisötyö
    Osallistuu seurakunnan yhteisötyöhön, kuten nuorisotyöhön, vanhustyöhön ja perhetyöhön.
     
  • Diakoninen työ
    Harjoittaa diakonista työtä, tarjoa tukea vähäosaisille ja osallistuu sosiaalipalvelujen koordinointiin.
     
  • Koti- ja sairaalakäynnit
    Vierailee kotona tai sairaalassa olevien seurakuntalaisten luona tarjoamassa tukea ja lohdutusta.
     
  • Ryhmien vetäminen
    Ohjaa pienryhmiä, kuten raamattupiirejä, rukousryhmiä, musiikkiryhmiä tai erityisiin elämänvaiheisiin keskittyviä ryhmiä.

Työmarkkinasiirtymät

Sosiaalialan työntekijät

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.