Hyppää sisältöön

Sosiaalityöntekijät

Tunnusluvut kuvaavat ammattialaa. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen aineistoihin.

Alan kuvaus

Sosiaalityöntekijät

Työlliset
Työllisten määrä 14000
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Sosiaalityöntekijät ovat sosiaalihuollon ammattilaisia, jotka auttavat ihmisiä selviytymään arjen haasteista ja ongelmatilanteista. He pyrkivät työssään edistämään yksilöiden, perheiden ja yhteisöjen hyvinvointia sekä oikeudenmukaisemman yhteiskunnan rakentamista.

Sosiaalityöntekijän työtehtäviin kuuluu asiakkaiden elämäntilanteen selvittely, ongelmien kartoitus, neuvonta ja ohjaus sekä tarvittavien palvelujen järjestäminen. He tekevät tiivistä yhteistyötä esimerkiksi terveydenhuollon, koulutuksen ja oikeuslaitoksen ammattilaisten kanssa.

Tyypillisiä asiakasryhmiä ovat muun muassa lapset ja nuoret, vanhukset, vammaiset ihmiset, päihdeongelmaiset sekä pienituloiset perheet. Palvelun tarve voi johtua esimerkiksi sairaudesta, työttömyydestä tai muista elämänkriiseistä.

Yleisimmät työtehtävät

Sosiaalityöntekijän tehtävät vaihtelevat asiakasryhmästä, työympäristöstä ja erityisosaamisesta riippuen. Tehtävät voivat keskittyä esimerkiksi lasten, nuorten, aikuisten tai ikääntyneiden ihmisten sosiaalisten ongelmien kartoittamiseen ja ratkaisemiseen.

  • Asiakkaiden sosiaalisen tuen tarpeiden arviointi
    Kartoittaa asiakkaan elämän haasteita ja tuen tarvetta.
     
  • Palvelusuunnitelmien laatiminen
    Laati yhdessä asiakkaan kanssa yksilöllisen palvelusuunnitelman, jossa määritellään, miten asiakkaan ongelmiin pyritään puuttumaan.
     
  • Verkostotyö
    Työskentelee yhdessä eri toimijoiden kanssa ja koordinoi verkostoyhteistyötä.
     
  • Kriisityö
    Työskentelee tilanteissa, joissa asiakas on akuutissa kriisitilanteessa esimerkiksi perhe- tai talousongelmien vuoksi.
     
  • Neuvonta ja ohjaus
    Antaa tietoa asiakkaalle esimerkiksi hänen oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan tai palveluista, joita hän voi hyödyntää.
     
  • Sosiaalisten taitojen opettaminen
    Pyrkii opettamaan asiakasta huolehtimaan itsestään ja toimimaan yhteiskunnassa.
     
  • Ongelmanratkaisun ohjaaminen
    Auttaa asiakasta löytämään ratkaisut haasteisiinsa ja tekemään omaehtoisia valintoja.
     
  • Asiakkaan edun valvominen
    Varmistaa esimerkiksi viranomaisyhteistyössä, että toiminta on asiakkaan edun mukaista.
     
  • Palveluohjauksen koordinointi
    Suuntaa, koordinoi ja seura tarvittavien tuki- ja hoitopalvelujen toteutumista yhteistyössä muiden palveluntuottajien kanssa.
     
  • Ammatillisen kehittymisen ylläpitäminen
    Kouluttautuu jatkuvasti sekä soveltaa alan uusia trendejä ja tutkimustietoa käytännön työhön.
Ammattialaan kuuluu säänneltyjä ammatteja

Säänneltyihin ammatteihin vaaditaan lain perusteella tietty koulutus, tutkinto tai ammatinharjoittamisoikeus.

Työmarkkinasiirtymät

Sosiaalityöntekijät

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.