Hyppää sisältöön

Hammaslääkärit

Tunnusluvuissa on summatietona kahden ammattialan tunnusluvut:

  • Lääkärit +
  • Hammaslääkärit

Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason Lääkärit tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

Lääkärit

Työlliset
Työllisten määrä 25600
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Hammaslääkärit ovat suun terveyden ammattilaisia, jotka diagnosoivat ja hoitavat hampaiden, suun, leuan ja niihin liittyvien kudosten sairauksia, vammoja ja epämuodostumia. He käyttävät erikoistuneita diagnostisia, kirurgisia ja muita tekniikoita suun terveyden edistämiseksi ja ylläpitämiseksi.

Hammaslääkärit diagnosoivat ja hoitavat hampaiden ja ikenien sairauksia sekä muita suun ongelmia erilaisin metodein, kuten röntgenkuvien, sylkitestien ja sairaushistorian avulla. Hoitotoimenpiteisiin kuuluu muun muassa reikien paikkaus, juurihoito, irronneiden hampaiden korvaaminen sekä hampaiden tarkastus ja puhdistus. Lisäksi hammaslääkärit suorittavat ennaltaehkäiseviä ja kirurgisia toimenpiteitä sekä opastavat potilaita huolehtimaan suusta ja hampaista.

Hammaslääkärit työskentelevät yleensä yksityisillä vastaanotoilla tai julkisessa terveydenhuollossa. Hammaslääkärit voivat myös erikoistua eri hammaslääketieteen osa-alueisiin, kuten ortodontiaan tai suu- ja leukakirurgiaan.

Yleisimmät työtehtävät

Hammaslääkärin työtehtävät vaihtelevat riippuen esimerkiksi erikoistumisalasta, kuten pediatriasesta hammashoidosta tai suu- ja leukakirurgiasta, sekä työympäristöstä, kuten yksityisestä vastaanotosta tai sairaalasta.

  • Suun terveystarkastukset
    Tutkii potilaan suun havaitakseen hampaiden reiät, ikenien sairaudet sekä leuan tai muut suun terveysongelmat.
     
  • Hoitosuunnitelman laatiminen
    Laatii yksilöllisiä hoitosuunnitelmia potilaiden tarpeiden perusteella.
     
  • Hampaiden röntgenkuvaus
    Ottaa ja tulkitsee röntgenkuvia diagnostisten päätösten tueksi.
     
  • Hampaiden ja ikenien hoitaminen
    Hoitaa ja korjaa erilaisia suun terveysongelmia, kuten reikiä ja ientulehduksia.
     
  • Hammaskirurgiset toimenpiteet
    Suorittaa kirurgisia toimenpiteitä, kuten hampaiden poistoja ja leukaleikkauksia.
     
  • Hammasproteesien asentaminen
    Suunnittelevat ja asentavat proteeseja, kuten hammasproteeseja ja siltoja.
     
  • Hampaiden oikominen
    Antaa etenkin lapsi- ja nuorisopotilaille oikomishoitoa.
     
  • Ennaltaehkäisevä hoito
    Ohjaa potilaitaan suun terveyden ylläpitämisessä ja tarjoavat tietoa esimerkiksi hampaiden harjauksesta ja suunterveyttä tukevasta ruokavaliossa.
     
  • Anestesian antaminen
    Huolehtii potilaan kivunlievityksestä erilaisissa toimenpiteissä.
     
  • Potilasrekisterien ylläpito
    Kirjaa potilaiden terveystietoja sekä huolehtii hoidon seuraamisesta ja arvioinnista.
Ammattialaan kuuluu säänneltyjä ammatteja

Säänneltyihin ammatteihin vaaditaan lain perusteella tietty koulutus, tutkinto tai ammatinharjoittamisoikeus.

Työmarkkinasiirtymät

Lääkärit

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.