Ravitsemusalan asiantuntijat
Osaamiset
Ammattialaan liittyvät osaamiset ryhmiteltynä sovellettavuuden mukaan. Kustakin sovellettavuusluokasta näytetään alan osaamisten määrästä riippuen enintään 10 yleisintä osaamista. Klikkaamalla väkäsestä saat auki listan lähiosaamisista, joiden yhteydessä osaaminen useimmin datassa esiintyy.
Kattavamman listan ammattialan osaamisista näet Power BI -raportilta Osaamiset ammattialoittain 2024.
Alakohtaista
Ravitsemussuositusten tuntemus
Hoitotyön ravitsemusnäkökulmien ymmärtäminen
Elintarviketurvallisuuden standarditiedon osaaminen
Sairaalakeittiöiden toimintaperiaatteiden ymmärrys
Kliinisen ravitsemuksen periaatteiden ymmärrys
Dieettisuunnittelun taidot
Asiakaslähtöisen neuvonnan taidot
Painonhallinnan ohjauskyky
Lääketieteellisen ravitsemustiedon soveltaminen ja ymmärtäminen
Verensokerin säätelyn neuvontataidot
Melko alakohtaista
Ravitsemusalan erityisasiantuntemus
Ruokavalion suunnittelutaidot
Ruoka-aineallergioiden tuntemus
Laajasti sovellettavissa
Terveyden edistämisen strategioiden kehittäminen ja toteuttaminen
Syömishäiriöiden hoito-osaaminen
Alan osaamisen yleiskuva
Pallokaaviossa on esitetty ammattialan osaamisten määrästä riippuen enintään 20 alan yleisintä osaamista ja niiden lukumäärä lähdedatassa. Värit kuvaavat osaamisten sovellettavuutta, joten kaaviosta näkee nopealla silmäyksellä, kuvaako työmarkkinadata alaa pääsääntöisesti alakohtaisten vai laajemmin sovellettavissa olevien taitojen kautta. Pallojen koko ja tummuusaste vaihtelevat sen mukaan, kuinka monta kertaa kyseinen osaaminen esiintyy datassa.
Huomaathan, että osaamisten lukumäärään vaikuttaa ammattialan työllisten määrä. Suurimmilla ammattialoilla osaamisten määrätkin ovat suuria. Vain vähän osaajia työllistävillä aloilla lukumäärä voi olla hyvinkin pieni, vaikka osaaminen olisikin alalla olennainen.
Osaamiset on louhittu big datasta ja jalostettu tekoälyavusteisesti. Aineistona on käytetty työpaikkailmoituksia ja OpenAI:n suurten kielimallien dataa. Osaamisdata päivittyy vuosittain.