Hyppää sisältöön

Psykologit

Tunnusluvuissa on summatietona neljän ammattialan tunnusluvut:

  • Ympäristöterveyden ja työsuojelun asiantuntijat +
  • Ravitsemusalan asiantuntijat +
  • Kuulontutkijat ja puheterapeutit +
  • Psykologit

Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason Muut terveydenhuollon asiantuntijat tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

Muut terveydenhuollon asiantuntijat

Työlliset
Työllisten määrä 10100
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Psykologit ovat kasvun ja kehityksen, käyttäytymisen, ajattelun ja tunne-elämän asiantuntijoita. He selvittävät ja tutkivat ihmisten käyttäytymistä sekä soveltavat tietoa henkilökohtaisen, sosiaalisen, koulutuksellisen tai ammatillisen sopeutumisen ja kehityksen edistämiseksi.

Psykologit arvioivat, diagnosoivat ja hoitavat mielenterveydellisiä häiriöitä sekä auttavat asiakkaitaan tunnistamaan, ymmärtämään ja ratkaisemaan psyykkisiä ongelmia. He suunnittelevat ja toteuttavat testejä ihmisten ominaisuuksien mittaamiseksi sekä analysoivat muun muassa perimän, sosiaalisten ja ammatillisten tekijöiden vaikutuksia ihmisen ajatteluun ja käytökseen. Työ voi sisältää psykologisia neuvontakeskusteluja ja terapiaistuntoja yksilöiden kanssa tai ryhmissä.

Psykologeja työskentelee esimerkiksi kliinisessä työssä, yrityksissä ja organisaatioissa sekä kouluissa ja muissa oppilaitoksissa. Työhön voi kuulua myös tieteellisten kirjoitusten ja raporttien laadintaa.

Yleisimmät työtehtävät

Psykologin työtehtävät voivat vaihdella paljon riippuen esimerkiksi työympäristöstä, erikoistumisalasta ja kohderyhmästä. Psykologit voivat työskennellä yksilöiden, ryhmien tai organisaatioiden parissa esimerkiksi terveydenhuollossa tai liike-elämässä.

  • Kliininen työ
    Tekee kliinistä työtä erilaisten mielenterveyden haasteiden, kuten mieliala- ja ahdistuneisuushäiriöiden parissa.
     
  • Neuvonta ja terapia
    Toimii terapeuttina tarjoten tukea muun muassa elämän kriisitilanteissa tai laajemman psyykkisen tuen tarpeessa.
     
  • Testauksen ja arvioinnin suorittaminen
    Suorittaa psykologisia testejä oppimisvaikeuksien, henkilökohtaisten vahvuuksien tai mielenterveysongelmien tunnistamiseksi.
     
  • Neuropsykologia
    Arvioi ja hoitaa aivotrauman tai neurologisen sairauden aiheuttamia psyykkisiä ja käyttäytymisen muutoksia.
     
  • Perheneuvonta
    Auttaa perheitä parantamaan vuorovaikutusta ja ratkaisemaan konflikteja.
     
  • Työ- ja organisaatiopsykologia
    Auttaa ihmisiä parantamaan työsuoritustaan tai ratkaisemaan työhön liittyviä ongelmia sekä tukee organisaatioita luomaan paremman työympäristön.
     
  • Uraneuvonta
    Tarjoaa ammatinvalintaohjausta ja urasuunnittelutukea sekä yksilöille että ryhmille.
     
  • Oppilaitostyö
    Työskentelee oppilaitoksessa tukemassa oppilaiden tai opiskelijoiden oppimista ja hyvinvointia.
     
  • Tutkimustyö
    Tekee tieteellistä tutkimusta, jonka tavoitteena on lisätä ymmärrystä mielen toiminnasta ja käyttäytymisestä.
     
  • Johtaminen tai hallinnolliset tehtävät
    Työskentelee johtotehtävissä esimerkiksi mielenterveyspalveluissa tai asiantuntijatehtävissä julkishallinnossa.
Ammattialaan kuuluu säänneltyjä ammatteja

Säänneltyihin ammatteihin vaaditaan lain perusteella tietty koulutus, tutkinto tai ammatinharjoittamisoikeus.

Työmarkkinasiirtymät

Muut terveydenhuollon asiantuntijat

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.