Hyppää sisältöön

Ravitsemusalan asiantuntijat

Tunnusluvuissa on summatietona neljän ammattialan tunnusluvut:

  • Ympäristöterveyden ja työsuojelun asiantuntijat +
  • Ravitsemusalan asiantuntijat +
  • Kuulontutkijat ja puheterapeutit +
  • Psykologit

Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason Muut terveydenhuollon asiantuntijat tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

Muut terveydenhuollon asiantuntijat

Työlliset
Työllisten määrä 10100
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Ravitsemusalan asiantuntijat työskentelevät ruokavalioon, terveelliseen ravitsemukseen ja elämäntapoihin liittyvien kysymysten parissa. He auttavat yksilöitä ja yhteisöjä edistämään ja ylläpitämään terveyttä ja terveellisiä elämäntapoja.

Ravitsemusalan asiantuntijat arvioivat, suunnittelevat ja käynnistävät ravitsemusohjelmia terveyden edistämiseksi ja ylläpitämiseksi. He suunnittelevat ruokavalioita ja aterioita, laskevat ravintoarvoja, neuvovat ihmisiä ravitsemukseen liittyvissä kysymyksissä ja saattavat tehdä myös tieteellistä tutkimusta.

Alan asiantuntijat tekevät myös ravitsemusta koskevia arvioita ja järjestävät ravitsemukseen liittyvää koulutusta, tutkimusta ja valmennusta. Lisäksi he konsultoivat terveydenhuollon muita ammattilaisia potilaan ruokavaliosta ja ravinnon tarpeesta.

Yleisimmät työtehtävät

Ravitsemusalan asiantuntijan työtehtävät voivat vaihdella merkittävästi työympäristöstä ja tehtävästä riippuen. Työnkuva voi sisältää esimerkiksi ruokapalvelujen ohjauksen tehtäviä tai yksilön ravitsemusohjauksen suunnittelua.

  • Ravitsemussuositusten noudattaminen
    Seuraa kansainvälisiä ja kansallisia ravitsemusohjeita ruokavalion suunnittelussa.
     
  • Yksilöllisen ravitsemussuunnitelman laatiminen
    Laatii yksilöllisiä ravitsemussuunnitelmia ottaen huomioon asiakkaan iän, sukupuolen, fyysisen aktiivisuustason, terveydentilan ja erityiset ruokavalioon liittyvät tarpeet.
     
  • Ravintoaineiden tunteminen
    Tietää ravinnon vaikutuksen ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin.
     
  • Ruokavalion parantaminen
    Etsii keinoja parantaa asiakkaidensa ruokavaliota tarjoamalla vaihtoehtoja epäterveellisille elintarvikkeille.
     
  • Erityisruokavalioiden tunteminen
    Tuntee raskauden aikaiset, lasten ja erityisryhmien ravitsemustarpeet sekä erityisruokavaliot.
     
  • Asiakkaan ohjaaminen
    Ohjaa ja neuvoo asiakkaita ruokavalion ja liikunnan merkityksestä.
     
  • Tiedon etsiminen ja tarjoaminen
    Etsii ja välittää tietoa terveellisestä ravinnosta, elintarvikkeista ja niiden hyödyistä sekä haitoista terveydelle.
     
  • Ehkäisevä työ
    Neuvoo asiakkaitaan terveyden ylläpitämisessä ja sairauksien ehkäisemisessä ravitsemuksen näkökulmasta.
     
  • Ruokalistojen suunnittelu
    Osallistuu ruokalistojen suunnitteluun julkisissa laitoksissa, kuten sairaaloissa, kouluissa ja päiväkodeissa.
     
  • Yhteistyö
    Tekee tiivistä yhteistyötä lääkäreiden, sairaanhoitajien, toiminta- ja fysioterapeuttien sekä muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

Työmarkkinasiirtymät

Muut terveydenhuollon asiantuntijat

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.