Hyppää sisältöön

Ympäristöterveyden ja työsuojelun asiantuntijat

Tunnusluvuissa on summatietona neljän ammattialan tunnusluvut:

  • Ympäristöterveyden ja työsuojelun asiantuntijat +
  • Ravitsemusalan asiantuntijat +
  • Kuulontutkijat ja puheterapeutit +
  • Psykologit

Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason Muut terveydenhuollon asiantuntijat tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

Muut terveydenhuollon asiantuntijat

Työlliset
Työllisten määrä 10100
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Ympäristöterveyden ja työsuojelun asiantuntijat arvioivat ja valvovat terveyteen vaikuttavia ympäristötekijöitä ja työolosuhteita. Lisäksi he tukevat yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvointia ja terveyttä omilla erityisalueillaan.

Alan asiantuntijat kehittävät, toimeenpanevat ja arvioivat ohjelmia ja toimenpiteitä ympäristöterveyden sekä työterveyden ja turvallisuuden edistämiseksi. Työn tarkoituksena on muun muassa arvioida työterveyttä ja turvallisuutta, varmistaa turvalliset ja terveelliset työolosuhteet sekä ehkäistä kemiallisista, fyysisistä, radiologisista, biologisista tai ergonomisista syistä aiheutuvia ammattisairauksia ja tapaturmia. Lisäksi toimenpiteiden avulla minimoidaan työpaikkojen ja ympäristön saastumista.

Ympäristöterveyden ja työsuojelun asiantuntijat antavat myös koulutusta, valmennusta ja neuvontaa ammattihygieniassa ja ympäristöterveydessä. Toimenkuvaan voi kuulua myös suunnitelmien ja strategioiden suunnittelu ja toteuttaminen esimerkiksi tarttuvien tautien valvomiseksi, ruuan turvallisuuden varmistamiseksi sekä saastuneiden ja vaarallisten materiaalien hävittämiseksi.

Yleisimmät työtehtävät

Ympäristöterveyden ja työsuojelun asiantuntijoiden tehtävät vaihtelevat esimerkiksi työnantajasta, toimialasta tai organisaation koosta riippuen. Tehtäviin kuuluu sekä ennaltaehkäisevä työ että ympäristön ja terveyden suojeleminen.

  • Työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden takaaminen
    Varmistaa, että työturvallisuusluvat ja -vaatimukset täyttyvät.
     
  • Ympäristölainsäädännön tunteminen ja noudattaminen
    On ajan tasalla voimassa olevasta lainsäädännöstä.
     
  • Neuvonta ja koulutus
    Ohjeistaa, neuvoo ja kouluttaa henkilöstöä turvallisista työkäytännöistä ja ympäristön huomioimisesta.
     
  • Riskianalyysi
    Selvittää ympäristöriskit sekä mahdolliset terveys- ja turvallisuusriskit.
     
  • Häiriötilanteet
    Osallistuu onnettomuuksien tutkimiseen, niiden syyn etsimiseen sekä uusien toimenpiteiden suunnitteluun tapaturmien estämiseksi.
     
  • Raportointi ja dokumentointi
    Kirjaa, analysoi ja raportoi ympäristö- ja työturvallisuustoimiin liittyviä tietoja.
     
  • Työsuojeluyhteistyö
    Työskentelee yhdessä muiden ammattiryhmien kanssa parantaakseen työturvallisuutta ja työyhteisön hyvinvointia.
     
  • Tiedonkeruu ja seuranta
    Kerää tietoa työntekijöiden terveydentilasta ja ympäristön tilasta sekä seuraa niitä säännöllisesti.
     
  • Laadunvarmistus
    Varmistaa, että kaikki työhön liittyvät toimenpiteet täyttävät voimassa olevat turvallisuusstandardit.
     
  • Suunnittelutyö
    Suunnittelee ja toteuttaa projekteja, joilla pyritään parantamaan ympäristön laatua sekä terveyttä ja turvallisuutta työpaikalla.

Työmarkkinasiirtymät

Muut terveydenhuollon asiantuntijat

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.