Hyppää sisältöön

Hammasteknikot ja apuvälineteknikot

Tunnusluvuissa on summatietona seitsemän ammattialan tunnusluvut:

  • Proviisorit ja farmaseutit +
  • Sairaanhoitajat +
  • Bioanalyytikot (terveydenhuolto) +
  • Hammasteknikot ja apuvälineteknikot +
  • Suuhygienistit +
  • Optikot +
  • Fysio- ja toimintaterapeutit

Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason Sairaanhoitajat ja terveydenhuollon tekniikan asiantuntijat tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

Sairaanhoitajat ja terveydenhuollon tekniikan asiantuntijat

Työlliset
Työllisten määrä 112700
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Hammas- ja apuvälineteknikot suunnittelevat, valmistavat, sovittavat ja korjaavat lääketieteellisiä ja hammaslääketieteellisiä tukilaitteita ja apuvälineitä yhteistyössä terveydenhuollon asiantuntijoiden kanssa. He valmistavat ja korjaavat erilaisia lääketieteellisiä tai hampaiden ongelmia korjaavia tukivälineitä, kuten hammasrautoja ja -proteeseja, lastoja, jalkatukia, tekojäseniä ja -niveliä.

Hammas- ja apuvälineteknikot tutkivat, haastattelevat ja ottavat mittoja potilaista heidän tarvitsemiensa apuvälineiden määrittelemiseksi sekä neuvottelevat hoitavan lääkärin tai muun asiantuntijan kanssa laitteiden ja apuvälineiden teknisistä määrittelyistä. He tekevät myös valmistusta varten muotteja potilaan raajoista tai hampaista. Lisäksi he antavat proteesien ja ortopedisten laitteiden ja apuvälineiden hoitoa koskevia neuvoja.

Yleisimmät työtehtävät

Hammasteknikon ja apuvälineteknikon työtehtävät voivat vaihdella teknologian kehittymisen, käytettävien materiaalien ja työympäristön mukaan. Työ voi tapahtua esimerkiksi hammaslaboratorioissa, sairaaloissa tai apuvälineliikkeissä.

  • Hammastekninen valmistus
    Valmistaa hammasproteeseja, kruunuja, siltoja ja muita hammaslääketieteellisiä apuvälineitä potilaiden tarpeiden mukaisesti.
     
  • Purentapintojen suunnittelu
    Suunnittelee ja muotoilee purentapintoja varmistaakseen potilaiden mukavuuden ja oikean purennan.
     
  • Protetiikka
    Valmistaa ja sovittaa erilaisia proteeseja, kuten kokoproteeseja ja osaproteeseja.
     
  • Kuvantaminen ja jäljentäminen
    Käyttää erilaisia tekniikoita hampaiden kuvantamiseen ja jäljentämiseen tarkoituksenmukaisten protetiikan valmistuksen tueksi.
     
  • Laadunvalvonta
    Varmistaa, että osat täyttävät kaikki laatuvaatimukset ennen niiden toimittamista asiakkaalle.
     
  • Apuvälineiden valinta
    Valitsee asiakkaalle oikeanlaisen apuvälineen, kuten kepin tai rullatuolin, joka täyttää parhaiten asiakkaan tarpeet.
     
  • Apuvälineiden sovitus
    Sovittaa apuvälineet asiakkaalle ja tekee tarvittavat säädöt.
     
  • Apuvälineiden huolto ja korjaus
    Huoltaa ja korjaa apuvälineitä sekä tilaa varaosia.
     
  • Mittaus- ja kuvantamislaitteiden käyttö
    Käyttää erilaisia mittaus- ja kuvantamislaitteita työssään varmistaakseen tarkan lopputuloksen.
     
  • Yhteistyö
    Työskentelee yhteistyössä hammaslääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa potilaiden hoidon suunnittelussa ja toteutuksessa.
Ammattialaan kuuluu säänneltyjä ammatteja

Säänneltyihin ammatteihin vaaditaan lain perusteella tietty koulutus, tutkinto tai ammatinharjoittamisoikeus.

Työmarkkinasiirtymät

Sairaanhoitajat ja terveydenhuollon tekniikan asiantuntijat

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.