Hyppää sisältöön

Sosiaali- ja terveydenhuollon johtajat

Tunnusluvuissa on summatietona kahden ammattialan tunnusluvut:

  • Sosiaali- ja terveydenhuollon johtajat +
  • Ylihoitajat ja osastonhoitajat

Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason Sosiaali- ja terveydenhuollon johtajat ja asiantuntijat tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

Sosiaali- ja terveydenhuollon johtajat ja asiantuntijat

Työlliset
Työllisten määrä 12900
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Sosiaali- ja terveydenhuollon johtajat vastaavat sairaanhoidon ja terveydenhuollon, vanhustenhuollon tai sosiaalihuollon palveluiden johtamisesta, suunnittelusta ja koordinoinnista. Heidän tehtävänsä vaihtelevat organisaation koon, toimintapolitiikan ja erityisalan mukaan, mutta päätavoitteena on varmistaa laadukas palvelu asiakkaille sekä organisaation tuloksellinen toiminta.

Alan johtajat ovat vastuussa sosiaali- ja terveydenhuollon strategisesta suunnittelusta, päätöksenteosta sekä palveluiden järjestämisen ohjaamisesta. He vastaavat muun muassa johtamiensa yksiköiden tavoitteiden sekä arviointikriteerien ja operatiivisten kriteerien määrittelystä sekä johtavat ja kehittävät työtä ja toimintakulttuuria. Työhön kuuluu myös hallinnollisia tehtäviä, kuten talousarvion ja raporttien laatiminen sekä menojen valvominen.

Lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon johtajat seuraavat alan lainsäädäntöä ja ohjeistuksia, vastaavat henkilöstön rekrytoinnista ja koulutuksesta sekä osallistuvat päätöksentekoon organisaation kehittämiseksi. Työ sisältää myös aktiivista yhteistyötä muiden sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden kanssa.

Yleisimmät työtehtävät

Sosiaali- ja terveydenhuollon johtajien työtehtävät voivat vaihdella suuresti riippuen siitä, millaisessa organisaatiossa he työskentelevät ja millaista asiantuntemusta heillä on. Tyypillisiä työympäristöjä ovat esimerkiksi sairaalat, terveysasemat, sosiaalitoimen toimipisteet tai erilaiset hyvinvointi- ja hoitopalveluita tarjoavat yksiköt.

  • Ohjaus ja valvonta
    Ohjaa ja valvoo organisaation päivittäistä toimintaa.
     
  • Strateginen suunnittelu
    Osallistuu organisaation strategiseen suunnitteluun ja kehitystoimenpiteisiin.
     
  • Taloushallinto
    Seuraa taloutta, suunnittelee budjetteja sekä laatii rahoitussuunnitelmia yhdessä muiden johdon jäsenten kanssa.
     
  • Henkilöstöjohtaminen
    Vastaa henkilöstön johtamisesta, rekrytoinnista, perehdyttämisestä sekä työkyvyn ylläpitämisen tehtävistä.
     
  • Laadunvarmistus
    Osallistuu laadunvarmistukseen ja palveluiden parantamiseen organisaatiossaan.
     
  • Viestintä
    Viestii aktiivisesti sekä organisaation sisällä että ulkoisesti sekä yhteistyökumppaneiden, potilaiden ja muiden sidosryhmien kanssa.
     
  • Päätöksenteko
    Tekee tärkeitä ja strategisia päätöksiä koskien esimerkiksi organisaation toiminnan kehittämistä.
     
  • Raportointi
    Raportoi säännöllisesti organisaation toiminnasta ja tuloksista ylemmälle johdolle tai hallitukselle tai esimerkiksi kunnalle tai kaupungille.
     
  • Koulutus
    Vastaa henkilöstön koulutuksesta sekä kehittää itse aktiivisesti omaa ammattitaitoaan.
     
  • Lainsäädännön tunteminen
    Tuntee lainsäädännön ja viranomaisvaatimukset, jotka liittyvät sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä johtamiseen.
Ammattialaan kuuluu säänneltyjä ammatteja

Säänneltyihin ammatteihin vaaditaan lain perusteella tietty koulutus, tutkinto tai ammatinharjoittamisoikeus.

Työmarkkinasiirtymät

Sosiaali- ja terveydenhuollon johtajat ja asiantuntijat

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.