Hyppää sisältöön

Lainopilliset asiantuntijat

Tunnusluvut kuvaavat ammattialaa. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen aineistoihin.

Alan kuvaus

Lainopilliset asiantuntijat

Työlliset
Työllisten määrä 13200
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Lainopilliset asiantuntijat tutkivat lainopillisia ongelmia ja antavat lainopillista neuvontaa. Asiantuntijat voivat esimerkiksi toimia puolustajina tai syyttäjinä tai johtaa käsittelyjä oikeusistuimissa sekä valmistella lakeja tai säädöksiä. Heidän tehtävänsä ovat usein monitahoisia ja vaativat syvällistä ymmärrystä juridisista kysymyksistä.

Lainopilliset asiantuntijat voivat myös toimia asianajajina ja antaa asiakkailleen lainopillisia neuvoja, laatia lainopillisia asiakirjoja tai edustaa asiakkaitaan tuomioistuimessa tai hallinnollisessa elimessä. Asiantuntijoiden työhön voi myös kuulua riitojen ratkaisemista tai osallistumista oikeudenkäynteihin.

Lainopilliset asiantuntijat voivat työskennellä esimerkiksi yrityksessä, julkishallinnossa tai lakitoimistossa. Moni alan asiantuntija erikoistuu tiettyyn oikeudenalaan, kuten vero-, perhe- tai rikosoikeuteen.

Yleisimmät työtehtävät

Lainopillisten asiantuntijoiden työtehtävät vaihtelevat riippuen työnantajasta, ammattista, erikoistumisalueesta ja toimintaympäristöstä. Alan asiantuntijoiden vastuut käsittävät eri alueita oikeuskäsittelyjen johtamisesta yritysten laillisuusneuvontaan.

  • Oikeudellinen neuvonta
    Tarjoaa asiakkaille oikeudellista neuvontaa erilaisissa kysymyksissä, kuten sopimusten, perhe- ja perintöoikeuden sekä rikosoikeuden asioissa.
     
  • Sopimusten laatiminen
    Laatii, tarkistaa ja neuvottelee sopimuksia varmistaakseen asiakkaiden oikeudellisen suojan.
     
  • Oikeudelliset tutkimukset
    Suorittaa oikeudellisia tutkimuksia ja analysoi ennakkotapauksia valmistellessaan asiakirjoja tai puolustaessaan asiakasta.
     
  • Oikeudenkäynnit
    Edustaa asiakkaita oikeudenkäynneissä, valmistautuu todistajien kuulemiseen ja esittää asiakkaiden puolustuksen.
     
  • Sopimusneuvottelut
    Osallistuu sopimusneuvotteluihin ja varmistaa, että sopimusosapuolet ymmärtävät ja hyväksyvät oikeudelliset velvoitteensa.
     
  • Asiakirjojen laatiminen
    Laatii oikeudellisia asiakirjoja, kuten valituskirjelmiä, sopimuksia ja juridisia lausuntoja.
     
  • Lainvalmistelu
    Osallistuu lainsäädännön ja oikeudellisten määräysten valmisteluun sekä tarvittaessa antaa lausuntoja ehdotuksista.
     
  • Yritysjuridiikka
    Tarjoaa yritysjuridista neuvontaa esimerkiksi sopimustilanteissa ja yrityskauppojen oikeudellisissa yksityiskohdissa.
     
  • Immateriaalioikeudet
    Käsittelee immateriaalioikeuksiin liittyviä asioita, kuten patentteja, tavaramerkkejä ja tekijänoikeuksia.
     
  • Asiakassuhteiden hallinta
    Ylläpitää ja kehittää asiakassuhteita tarjoamalla luotettavaa ja ammattitaitoista oikeudellista palvelua asiakkaille.
Ammattialaan kuuluu säänneltyjä ammatteja

Säänneltyihin ammatteihin vaaditaan lain perusteella tietty koulutus, tutkinto tai ammatinharjoittamisoikeus.

Työmarkkinasiirtymät

Lainopilliset asiantuntijat

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.