Hyppää sisältöön

Johtamisen ja henkilöstön kehittämisen asiantuntijat

Tunnusluvuissa on summatietona neljän ammattialan tunnusluvut:

  • Johtamisen ja henkilöstön kehittämisen asiantuntijat +
  • Kirjasto-, arkisto- ja museoalan asiantuntijat +
  • Papit ja uskonnollisen elämän asiantuntijat +
  • Järjestöalan asiantuntijat

Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason Yhteiskunnallisen ja humanistisen alan asiantuntijat tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

Yhteiskunnallisen ja humanistisen alan asiantuntijat

Työlliset
Työllisten määrä 42400
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Johtamisen ja henkilöstön kehittämisen asiantuntijat ovat ammattilaisia, jotka keskittyvät organisaatioiden tehokkuuden parantamiseen ja henkilöstön kehittämiseen. He analysoivat organisaation tarpeita ja suunnittelevat ohjelmia, jotka vahvistavat johtamistaitoja ja edistävät työntekijöiden ammatillista kehittymistä.

Johtamisen asiantuntijat auttavat organisaatioita tehostamaan toimintaansa tutkimalla sen rakenteita, menetelmiä, järjestelmiä ja menettelytapoja sekä soveltamalla erilaisia malleja ja teorioita. He keskustelevat henkilöstön kanssa olemassa olevista järjestelmistä ja seuraavat niiden toimintaa kaikilla organisaation tasoilla. Lisäksi he tallentavat ja analysoivat organisaatioiden työprosesseja, tietoja ja raportteja sekä tekevät esityksiä ja suosituksia menetelmien ja prosessien tarkistamiseksi.

Henkilöstön kehittämisen asiantuntijat puolestaan käsittelevät esimerkiksi työsuhdeasioita ja henkilöstöhallintoa sekä tunnistavat yksilöiden ja organisaatioiden osaamistarpeita. He suunnittelevat, kehittävät, toteuttavat ja arvioivat organisaation koulutus- ja kehitysohjelmia. Lisäksi he laativat koulutusmateriaaleja ja -apuvälineitä kuten käsikirjoja ja verkkopohjaisia oppaita.

Yleisimmät työtehtävät

Johtamisen ja henkilöstön kehittämisen asiantuntijoiden työtehtävät voivat vaihdella teollisuudenalasta, organisaation koosta ja organisaatiokulttuurista riippuen. Työ  sisältää kuitenkin usein perustehtäviä, jotka ovat tyypillisiä useimmille alan asiantuntijoille.

  • Johtamiskoulutus
    Järjestää johtamiskoulutuksia, jotka kattavat erilaiset johtamistaidot ja -strategiat.
     
  • Henkilöstön kehitysohjelmat
    Suunnittelee ja toteuttaa henkilöstön kehitysohjelmia parantaakseen työntekijöiden ammattitaitoa ja motivaatiota.
     
  • Esimiesvalmennus
    Tarjoaa esimiehille valmennusta ja tukea johtamistaitojen vahvistamiseksi ja tiimityön edistämiseksi.
     
  • Suoritusarvioinnit
    Kehittää suoritusarviointijärjestelmiä ja auttaa organisaatiota arvioimaan työntekijöiden suoritusta.
     
  • Organisaatiokulttuurin kehittäminen
    Edistää positiivista organisaatiokulttuuria ja osallistuu toimenpiteisiin sen vahvistamiseksi.
     
  • Muutosjohtaminen
    Tukevat organisaatiota muutoksissa tarjoamalla muutosjohtamisen asiantuntemusta ja ohjausta.
     
  • Tiimityön edistäminen
    Kehittää ohjelmia ja toimenpiteitä tiimityön parantamiseksi ja yhteistyön edistämiseksi.
     
  • Koulutustarpeiden arviointi
    Arvioi organisaation koulutustarpeita ja suunnittelee koulutuksia vastaamaan näitä tarpeita.
     
  • Rekrytointi ja henkilöstösuunnittelu
    Osallistuu rekrytointiprosessiin ja auttaa organisaatiota strategisessa henkilöstösuunnittelussa.
     
  • Johtamisen trendien seuranta
    Pysyy ajan tasalla johtamisen trendeistä ja tutkimuksista sekä tuo uusia näkökulmia ja parhaita käytäntöjä organisaatioon.

Työmarkkinasiirtymät

Yhteiskunnallisen ja humanistisen alan asiantuntijat

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.