Hyppää sisältöön

Järjestöalan asiantuntijat

Tunnusluvuissa on summatietona neljän ammattialan tunnusluvut:

  • Johtamisen ja henkilöstön kehittämisen asiantuntijat +
  • Kirjasto-, arkisto- ja museoalan asiantuntijat +
  • Papit ja uskonnollisen elämän asiantuntijat +
  • Järjestöalan asiantuntijat

Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason Yhteiskunnallisen ja humanistisen alan asiantuntijat tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

Yhteiskunnallisen ja humanistisen alan asiantuntijat

Työlliset
Työllisten määrä 42400
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Järjestöalan asiantuntijat hoitavat jäsenistön edunvalvontaan, koulutukseen ja muihin järjestön tavoitteisiin liittyviä tehtäviä erilaisissa järjestöissä. He suunnittelevat ja ohjaavat järjestön käytännön toimintaa sekä vastaavat sidosryhmäsuhteista ja viestinnästä.

Tehtäviin kuuluu jäsenten etujen valvominen, koulutusten suunnittelu ja toteutus sekä yleisemmin järjestön toiminnan koordinointi. Asiantuntijat työskentelevät tiiviisti jäsenistön ja sidosryhmien kanssa varmistaakseen, että järjestön toiminta vastaa tehokkaasti yhteisön tarpeisiin. Työnkuvaan voi kuulua myös kehittämisen, talouden ja hallinnon tehtäviä.

Järjestöalan asiantuntijat työskentelevät usein kansalais-, etu- ja työmarkkinajärjestöissä tai säätiöissä.

Yleisimmät työtehtävät

Järjestöalan asiantuntijoiden työtehtävät vaihtelevat järjestön koosta, toiminnan laajuudesta ja toimialasta riippuen. Työnkuvaan voi sisältyä strategista ja suunnittelevaa työtä sekä päivittäisiä hallinnollisia tehtäviä.

  • Strateginen suunnittelu
    Osallistuu järjestön pitkän aikavälin strategian suunnitteluun ja toteuttamiseen.
     
  • Projektinhallinta
    Vastaa eri projektien suunnittelusta, hallinnasta ja seurannasta.
     
  • Tapahtumien järjestäminen
    Osallistuu erilaisten tapahtumien, koulutusten ja seminaarien järjestelyihin.
     
  • Viestintä
    Hoitaa sisäistä ja ulkoista viestintää, kuten tiedotteiden kirjoittamista, sosiaalisen median kanavien päivittämistä ja verkkosivujen ylläpitoa.
     
  • Verkostoituminen
    Luo laajan verkoston muihin saman alan toimijoihin, sidosryhmiin, rahoittajiin ja päättäjiin.
     
  • Jäsenten tukeminen
    Neuvoo ja opastaa jäseniä sekä jakaa tarpeellisia tietoja.
     
  • Rahoituksen haku
    Laatii hankehakemuksia ja etsii rahoitusta järjestön toimintaa varten.
     
  • Edunvalvonta
    Vaikuttaa poliittisesti ja edustaa järjestön etuja erilaisissa foorumeissa.
     
  • Budjetointi
    Auttaa budjetin tekemisessä, seuraa sen toteutumista ja laatii rahoittajille tarvittavat raportit.
     
  • Hallinnolliset tehtävät
    Hoitaa päivittäistä hallintoa, kuten kokousten järjestämistä, pöytäkirjojen kirjoittamista ja jäsenrekisterin päivitystä.

Työmarkkinasiirtymät

Yhteiskunnallisen ja humanistisen alan asiantuntijat

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.