Hyppää sisältöön

Varhaiskasvatuksen lastenhoitajat, perhepäivähoitajat ja ohjaajat

Tunnusluvuissa on summatietona kahden ammattialan tunnusluvut:

  • Varhaiskasvatuksen lastenhoitajat, perhepäivähoitajat ja ohjaajat +
  • Koulunkäyntiohjaajat

Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason Lastenhoitajat ja koulunkäyntiohjaajat tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

Lastenhoitajat ja koulunkäyntiohjaajat

Työlliset
Työllisten määrä 57800
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Varhaiskasvatuksen lastenhoitajat, perhepäivähoitajat ja ohjaajat ovat varhaiskasvatuksen ammattilaisia. He vastaavat turvallisesta kasvu- ja oppimisympäristöstä sekä jokapäiväisestä huolenpidosta. Työhön kuuluu muun muassa lastenhoito, opetus, leikkiminen sekä varhaiskasvatustavoitteiden toteuttaminen yhdessä huoltajien ja muiden ammattilaisten kanssa.

Varhaiskasvatuksen lastenhoitajat ja ohjaajat vastaavat lastenhoidosta ja kasvatuksesta päiväkodeissa sekä osallistuvat päiväkodin toiminnan suunnitteluun. Alan ammattilaiset tukevat ja seuraavat lasten kasvua, kehitystä ja oppimista sekä ohjaavat heitä itseilmaisuun.

Perhepäivähoitajat hoitavat lapsia yleensä yksityiskodissa, mutta voivat olla mukana myös ryhmäperhepäivähoidossa, jolloin useampi hoitoryhmää toimii yhdessä.

Yleisimmät työtehtävät

Varhaiskasvatuksen ammattilaisten tehtävät vaihtelevat usein työpaikan ja tehtäväkentän mukaan. Yksityisen perhepäivähoitajan työnkuvassa korostuu lapsen perustarpeista huolehtiminen kotiympäristössä, kun taas päiväkodeissa tai koulumaailmassa työskentelevillä ohjaajilla on usein enemmän pedagogisia tehtäviä.

  • Lasten päivittäisestä hyvinvoinnista huolehtiminen
    Huolehtii muun muassa syömisestä, lepoajasta ja liikuntahetkistä.
     
  • Lasten turvallisuuden varmistaminen
    Varmistaa, että toimintaympäristö on turvallinen ja kaikki toiminnot ovat lasten turvallisuuden ja terveyden edistämisen mukaisia.
     
  • Pedagogisten suunnitelmien toteuttaminen
    Suunnittelee ja toteuttaa pedagogisia toimintahetkiä lasten kanssa.
     
  • Lapsiryhmän ohjaaminen
    Ylläpitää ryhmädynamiikkaa ja ohjaa lasten vuorovaikutusta.
     
  • Yhteistyö huoltajien kanssa
    Tekee tiivistä yhteistyötä vanhempien ja huoltajien kanssa lapsen päivähoidon ja varhaiskasvatuksen järjestämiseksi.
     
  • Varhaiskasvatussuunnitelman noudattaminen
    Noudattaa varhaiskasvatussuunnitelmaa, joka määrittelee tavoitteet ja toimintatavat päivähoidossa.
     
  • Yhteistyö muun henkilöstön kanssa
    Työskentelee tiimissä, johon kuuluu useita lastenhoitajia ja varhaiskasvatuksen ammattilaisia.
     
  • Raportointi ja dokumentointi
    Seuraa ja arvioi lasten kehitystä.
     
  • Jatkuva kouluttautuminen
    Kehittää omaa osaamistaan ja tutustuu uusiin opetusmetodeihin.

Työmarkkinasiirtymät

Lastenhoitajat ja koulunkäyntiohjaajat

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.