Hyppää sisältöön

Tekstiili- ja vaateteollisuuden työntekijät

Tunnusluvuissa on summatietona kahden ammattialan tunnusluvut:

  • Vaatteiden ja tekstiilituotteiden tekijät +
  • Tekstiili- ja vaateteollisuuden työntekijät

Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason Tekstiili- ja muotialan työntekijät tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

Tekstiili- ja muotialan työntekijät

Työlliset
Työllisten määrä 8700
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Tekstiili- ja vaateteollisuuden työntekijät käyttävät erilaisia koneita, joilla valmistetaan vaatteita, jalkineita, asusteita tai tekstiileitä tai käsitellään niiden valmistuksessa tarvittavia materiaaleja.

He työskentelevät usein teollisissa olosuhteissa ja käyttävät suurtuotantoon tarkoitettuja koneita. Tehtäviin kuuluu esimerkiksi kankaiden kutominen, kaavojen leikkaaminen sekä vaatteiden ja muiden tekstiilituotteiden ompelu ja viimeistely massatuotannossa.

Alan työllisiä työskentelee myös pesulatyöntekijöinä, jotka puhdistavat ja huoltavat vaatteita ja tekstiileitä koneellisesti tai käsin.

Yleisimmät työtehtävät

Tekstiili- ja vaateteollisuuden työntekijöiden yleisimmät työtehtävät vaihtelevat yrityksen, työnkuvan ja tuotannon vaiheen mukaan. Työhön kuuluu usein suunnittelu, materiaalien valinta, kankaiden ja vaatteiden valmistus sekä korjaustyöt.

  • Materiaalivalinta
    Valitsee ja hankkii sopivia tekstiilimateriaaleja tuotantoon ottaen huomioon laadun, kestävyyden ja tyylin.
     
  • Leikkaus ja kaavoitus
    Leikkaa tekstiilimateriaaleja määrättyjen kaavojen mukaisesti varmistaen kappaleiden oikean koon ja muodon.
     
  • Ompeleminen
    Ompelee ja yhdistää tekstiilikappaleita käyttäen ompelukoneita tai muita tekstiilien yhdistämiseen tarkoitettuja työvälineitä.
     
  • Viimeistelytyöt
    Suorittaa viimeistelytöitä, kuten saumojen huolittelua, napituksia ja muita yksityiskohtia.
     
  • Laadunvalvonta
    Tarkastaa valmistettuja tuotteita varmistaen laadun ja virheettömyyden.
     
  • Korjaus- ja muutostyöt
    Korjaa mahdolliset virheet tai tekee muutostöitä valmiisiin vaatteisiin asiakkaiden tarpeiden mukaisesti.
     
  • Koneiden ja laitteiden käyttö
    Hallitsee erilaisia tekstiiliteollisuuden koneita ja laitteita tehokkaan ja tarkan työn varmistamiseksi.
     
  • Mallien valmistus
    Valmistaa prototyyppejä ja mallikappaleita uusista tuotteista ennen massatuotantoa.
     
  • Materiaalien varastonhallinta
    Seuraa materiaalivarastoja ja varmistaa, että tarvittavat materiaalit ovat saatavilla tuotannon tarpeisiin.
     
  • Yhteistyö
    Työskentelee yhteistyössä suunnittelijoiden ja muiden tiimin jäsenten kanssa varmistaen tuotteiden suunnittelun ja valmistuksen sujuvan yhteistyön.

Työmarkkinasiirtymät

Tekstiili- ja muotialan työntekijät

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.