Hyppää sisältöön

Elintarviketyöntekijät

Tunnusluvut kuvaavat ammattialaa. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen aineistoihin.

Alan kuvaus

Elintarviketyöntekijät

Työlliset
Työllisten määrä 21100
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Elintarviketyöntekijät työskentelevät erilaisissa tehtävissä elintarvikkeiden parissa. He saattavat työskennellä esimerkiksi leipomoissa, meijereissä, liha- tai kalateollisuudessa, makeistehtaissa tai erilaisissa elintarviketeollisuuden tuotantolaitoksissa.

Tyypillisiä tehtäviä ovat elintarvikkeiden valmistus ja pakkaaminen sekä laitteiden käyttö ja huolto. Lisäksi elintarviketyöntekijät saattavat olla mukana tuotekehityksessä tai toimia esimerkiksi laadunvalvonnassa.

Työssään elintarviketyöntekijät noudattavat tarkkoja hygieniaohjeita ja -säännöksiä varmistaakseen elintarviketuotteiden turvallisuuden.

Yleisimmät työtehtävät

Elintarviketyöntekijöiden yleisimmät työtehtävät vaihtelevat työympäristöstä ja tuotantolinjasta riippuen. Valmistusprosessin eri vaiheissa tehtävät toimenpiteet voivat vaihdella raaka-aineiden esikäsittelystä lopputuotteen pakkaamiseen.

  • Tuotannon valmistelu
    Osallistuu tuotannon valmisteluun, kuten raaka-aineiden hankintaan ja valmistusprosessin aloittamiseen.
     
  • Tuotantolinjalla työskentely
    Työskentelee tuotantolinjalla eri vaiheissa, kuten raaka-aineiden käsittelyssä, valmistuksessa ja pakkaamisessa.
     
  • Laadunvalvonta
    Valvoo tuotteiden laatua varmistaen, että ne vastaavat asetettuja standardeja ja laatuvaatimuksia.
     
  • Hygienia
    Noudattaa hygieniakäytäntöjä varmistaakseen elintarviketurvallisuuden tuotantoprosessissa.
     
  • Pakkaaminen
    Pakkaa valmiit tuotteet asianmukaisiin pakkauksiin ja merkitsee ne tarvittaessa.
     
  • Tuotannon tehokkuus
    Osallistuu tuotannon tehokkuuden ylläpitoon ja tehostamiseen esimerkiksi työprosessien optimoinnilla.
     
  • Koneiden käyttö
    Hallitsee tuotantokoneiden ja laitteiden käytön oikean toiminnan varmistamiseksi.
     
  • Toimitusvalmius
    Valmistelee ja järjestää valmiit tuotteet toimitusta varten sekä varmistaa niiden asianmukaisen varastoinnin.
     
  • Jätehuolto
    Huolehtii elintarvijätteiden asianmukaisesta käsittelystä ja lajittelusta tuotantoprosessin aikana.
     
  • Yhteistyö
    Työskentelee yhteistyössä tiimin muiden jäsenten kanssa varmistaen sujuvan tuotantoprosessin.

Työmarkkinasiirtymät

Elintarviketyöntekijät

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.