Hyppää sisältöön

Puutuoteteollisuuden työntekijät

Tunnusluvuissa on summatietona kahden ammattialan tunnusluvut:

  • Puutuoteteollisuuden työntekijät +
  • Paperi- ja massateollisuuden työntekijät

Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason Paperi-, massa- ja puutuoteteollisuuden työntekijät tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

Paperi-, massa- ja puutuoteteollisuuden työntekijät

Työlliset
Työllisten määrä 17900
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Puutuoteteollisuuden työntekijät työskentelevät tehtävissä, jotka liittyvät muun muassa puun muokkaamiseen ja käsittelyyn. Heidän vastuullaan on usein koneiden käyttö, materiaalien käsittely, tuotteiden laaduntarkkailu sekä yleiset huolto- ja siivoustehtävät.

Puutuoteteollisuuden työntekijät varastoivat raakapuuta ja käsittelevät sitä eri tavoin sekä käyttävät laitteita, joilla puutavaraa jatkojalostetaan esimerkiksi vaneriksi tai lastulevyksi tai muuten käsitellään jatkojalostusta varten. Alaan lasketaan myös konepuusepät, jotka käyttävät pääasiassa sarjavalmistuksessa käytettäviä puunjalostuskoneita, joilla valmistetaan puisia kalusteita tai muita puutuotteita.

Puutuoteteollisuuden työntekijät osallistuvat erilaisten puutuotteiden valmistusprosessiin. He esimerkiksi sahaavat, höyläävät ja jalostavat puuta tai valmistavat rakennustarvikkeita, huonekaluja tai muita lopputuotteita.

Yleisimmät työtehtävät

Puutuoteteollisuuden työntekijöiden työtehtävät vaihtelevat työn luonteen kuin työympäristönkin suhteen. Tehtävät voivat ulottua metsän raivaamisesta ja kaatamisesta lopputuotteen, kuten huonekalujen tai rakennusmateriaalien, valmistamiseen.

  • Puunjalostus
    Jalostaa puuta erilaisten teollisuusprosessien kautta, kuten sahaamalla, höyläämällä ja liimaamisella.
     
  • Materiaalien valmistus
    Valmistaa puusta erilaisia materiaaleja, kuten lautoja, lastulevyjä ja vaneria.
     
  • Koneiden käyttö
    Hallitsee erilaisia puunjalostuskoneita ja -laitteita varmistaen tehokkaan ja turvallisen tuotannon.
     
  • Tuotteiden kokoaminen
    Kokoaa puupohjaisia tuotteita, kuten huonekaluja, ikkunoita ja ovia.
     
  • Laadunvalvonta
    Valvoo tuotantoa varmistaakseen, että valmistetut tuotteet täyttävät laatu- ja turvallisuusvaatimukset.
     
  • Puutuotteiden viimeistely
    Viimeistelee puutuotteita erilaisilla käsittelytavoilla, kuten maalaamalla, lakkaamalla tai pintakäsittelyllä.
     
  • Logistiikka
    Osallistuu tuotteiden varastointiin, pakkaamiseen ja toimitukseen sekä huolehtii tuotteiden oikea-aikaisesta ja turvallisesta kuljetuksesta.
     
  • Ympäristönäkökohdat
    Noudattaa ympäristöystävällisiä käytäntöjä ja osallistuu mahdollisiin kiertotalouden ja uusiutuvan energian hankkeisiin.
     
  • Suunnittelu ja kehitys
    Osallistuu uusien tuotteiden suunnitteluun ja kehitykseen parantaakseen tuotantoprosesseja ja tuotteiden ominaisuuksia.
     
  • Työturvallisuus
    Noudattaa turvallisuuskäytäntöjä varmistaakseen työntekijöiden ja tuotannon turvallisuuden.

Työmarkkinasiirtymät

Paperi-, massa- ja puutuoteteollisuuden työntekijät

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.