Hyppää sisältöön

Lentokoneasentajat ja -korjaajat

Tunnusluvuissa on summatietona kahden ammattialan tunnusluvut:

  • Koneiden ja ajoneuvojen asentajat ja korjaajat +
  • Lentokoneasentajat ja -korjaajat

Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason Kone- ja ajoneuvoasentajat tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

Kone- ja ajoneuvoasentajat

Työlliset
Työllisten määrä 44500
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Lentokoneasentajat ja -korjaajat asentavat, huoltavat, korjaavat ja kunnostavat lentokoneiden moottoreita, rakenteita ja järjestelmiä. Työhön kuuluu esimerkiksi lentokoneen moottorin, rungon, laskutelineiden sekä hydraulisten ja sähköisten järjestelmien huollot sekä vianetsinnät.

Asentajat ja korjaajat tarkastavat lentokoneiden eri osat kulumisen, murtumien, vuotojen tai muiden ongelmien havaitsemiseksi. He vastaavat tehtyjen huolto- ja korjaustöiden tarkistamisesta ja varmistavat, että lentokoneet ovat turvallisia ja ilmakelpoisia. Lisäksi he asentavat ja testaavat lentokoneen sähköisiä ja elektronisia komponentteja, kokoonpanoja ja järjestelmiä. Tämä voi sisältää radiojärjestelmien, instrumenttien, magneettien, inverttereiden ja lennonaikaisten tankkausjärjestelmien kytkemistä ja testaamista lentoturvallisuuden varmistamiseksi.

Työhön voi myös sisältyä lentokoneiden vuosihuoltojen ja -korjausten suorittaminen. Tyypillisiä alan työpaikkoja ovat lentokentät ja ilmailualan yritykset.

Yleisimmät työtehtävät

Lentokoneasentajien ja -korjaajien työnkuva voi sisältää tehtäviä koneiden turvallisuuden tarkastuksesta korjaukseen ja huoltoon.

  • Huolto- ja korjaustyöt
    Suorittaa lentokoneiden huolto- ja korjaustöitä, mukaan lukien moottorien tarkastuksia, osien vaihtoja ja mahdollisia korjauksia.
     
  • Koneiden tarkastukset
    Tarkastaa lentokoneiden rakenteet ja järjestelmät varmistaakseen niiden turvallisuuden ja toimivuuden.
     
  • Vianetsintä
    Suorittaa vianetsintää ja diagnostiikkaa tunnistaakseen ja korjatakseen mahdolliset tekniset ongelmat.
     
  • Moottorien asennus
    Asentaa ja irrottaa lentokoneiden moottoreita sekä suorittaa niihin liittyviä huoltotöitä.
     
  • Sähkö- ja avioniikkatyöt
    Huolehtii lentokoneiden sähköjärjestelmien ja avioniikan asennuksista, korjauksista ja päivityksistä.
     
  • Testaukset ja mittaukset
    Suorittaa testejä ja mittauksia varmistaakseen, että lentokoneiden järjestelmät toimivat tarkoitetulla tavalla.
     
  • Dokumentaatio
    Ylläpitää tarkkaa dokumentaatiota tehdyistä huolto- ja korjaustöistä sekä suoritetuista testauksista.
     
  • Turvallisuusmääräysten noudattaminen
    Noudattaa tarkasti ilmailualan turvallisuusmääräyksiä ja ohjeistuksia.
     
  • Kunnossapitosuunnitelmat
    Osallistuu kunnossapitosuunnitelmien laadintaan ja seuraa niitä säännöllisesti.
     
  • Tiimityö
    Työskentelee yhteistyössä muiden lentokoneasentajien ja lentohenkilökunnan kanssa lentoturvallisuuden varmistamiseksi.

Työmarkkinasiirtymät

Kone- ja ajoneuvoasentajat

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.