Hyppää sisältöön

Metallityöntekijät

Tunnusluvut kuvaavat ammattialaa. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen aineistoihin.

Alan kuvaus

Metallityöntekijät

Työlliset
Työllisten määrä 42600
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Metallityöntekijät ovat ammattilaisia, jotka työskentelevät erilaisten metallien parissa valmistaakseen ja korjatakseen tuotteita ja rakenteita.

Tyypillisiä tehtäviä ovat esimerkiksi metalliosien valaminen, hiominen, hitsaaminen, leikkaaminen ja asentaminen. Metallityöntekijät voivat esimerkiksi suunnitella ja rakentaa metallirakenteita, korjata vaurioituneita tai kuluneita osia sekä hioa ja pinnoittaa metallia.

Metallityöntekijät käsittelevät usein raskaita materiaaleja ja käyttävät teräviä työkaluja sekä kuumaa hitsauslaitteistoa. Työ edellyttää huolellisuutta, tarkkuutta ja hyvää fyysistä kuntoa.

Metallityöntekijät työskentelevät monipuolisissa tehtävissä erikoistumisesta riippuen. Työtehtävät voivat sijoittua esimerkiksi teollisuuden tuotantolinjalle, korjaamoon tai rakennustyömaalle teräs- tai alumiinirakenteiden rakentamiseen.

Yleisimmät työtehtävät

Metallityöntekijöiden työnkuva voi pitää sisällään erilaisia tehtäviä suunnittelusta ja valmistuksesta kokoonpanoon ja korjauksiin.

  • Metallirakenteiden suunnittelu
    Laatii teknisiä piirustuksia ja suunnitelmia.
     
  • Metallin leikkaus ja taivutus
    Leikkaa ja taivuttaa metallia haluttuun muotoon erilaisia leikkureita, vipuja ja paineilmaa hyödyntämällä.
     
  • Hitsaus
    Käyttää erityyppisiä hitsauslaitteita eri metallien liittämiseksi yhteen.
     
  • Sylintereiden valmistus
    Valmistaa sylintereitä esimerkiksi moottoreihin tai hydraulisiin järjestelmiin.
     
  • Metalliosien koneistus
    Muokkaa metalliosia CNC-koneilla tai manuaalisilla sorveilla, jyrsimillä tai hiomakoneilla.
     
  • Tuotteiden kokoonpano
    Kokoaa osat yhdeksi tuotteeksi asti käsin tai koneellisesti.
     
  • Laadunvalvonta
    Varmistaa valmistusprosessin laadun ja tarkistaa, että tuote vastaa vaatimuksia.
     
  • Kokoonpanon valvonta
    Valvoo tuotannon aikana, että osat on asennettu oikein.
     
  • Huolto ja korjaus
    Vastaa metallirakenteiden huollosta ja korjauksesta tarvittaessa.
     
  • Turvallisuuskäytäntöjen noudattaminen
    Noudattaa turvallisuusohjeita ja käytännön toimintaohjeita.

Työmarkkinasiirtymät

Metallityöntekijät

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.