Hyppää sisältöön

Käsityötuotteiden valmistajat ja hienomekaanikot

Tunnusluvut kuvaavat ammattialaa. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen aineistoihin.

Alan kuvaus

Käsityötuotteiden valmistajat ja hienomekaanikot

Työlliset
Työllisten määrä 4600
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Käsityötuotteiden valmistajat ja hienomekaanikot suunnittelevat, valmistavat, korjaavat, säätävät ja virittävät erilaisia laitteita ja tuotteita.

Käsityötuotteiden valmistajat voivat erikoistua esimerkiksi tekstiili-, puu-, metalli- tai keramiikkatuotteiden valmistukseen. Työhön kuuluu suunnittelua, materiaalien valintaa, käsityötaitojen käyttöä ja usein myös taiteellisen luovuuden käyttöä. Valmistetut tuotteet voivat olla esimerkiksi huonekaluja, käyttöesineitä, vaatteita, koruja tai sisustusesineitä.

Hienomekaanikot ovat erikoistuneet tarkkuutta vaativaan mekaniikan työhön. He valmistavat ja korjaavat pieniä, tarkkuutta vaativia laitteita ja koneistoja. Heidän tehtäviinsä voi kuulua esimerkiksi instrumenttien, laitteiden tai koneiden osien suunnittelu, valmistus, viritys tai korjaus.

Käsityötuotteiden valmistajat ja hienomekaanikot erikoistuvat yleensä tietylle alueelle. Heidän työnsä vaatii huolellista käsityötä ja tarkkuutta.

Yleisimmät työtehtävät

Käsityötuotteiden valmistajan ja hienomekaanikon työtehtävät vaihtelevat erikoistumisalueesta ja työnkuvasta riippuen.

  • Tuotesuunnittelu
    Suunnittelee ja kehittää tuotteita sekä valitsee käytettävät materiaalit ja valmistusprosessit.
     
  • Käsityövalmistus
    Valmistaa käsityötuotteita käyttäen erilaisia työkaluja ja kädentaitoja, kuten neulomista, veistämistä tai koruntekoa.
     
  • Materiaalien valinta
    Valitsee sopivat materiaalit tuotteiden valmistukseen ottaen huomioon niiden kestävyyden ja esteettiset ominaisuudet.
     
  • Laadunvalvonta
    Tarkkailee ja varmistaa valmistusprosessin laadun sekä tuotteiden korkean laadun ja viimeistelyn.
     
  • Hienomekaniikka
    Suorittaa tarkkuutta vaativia valmistus- ja korjausprosesseja, kuten elektronisten tai mekaanisten laitteiden osien valmistusta tai korjausta.
     
  • Kokoonpano
    Kokoaa erilaisista osista valmistettuja tuotteita sekä varmistaa niiden oikeanlaisen toiminnan.
     
  • Koristelu ja viimeistely
    Koristee ja viimeistee käsityötuotteita käyttäen erilaisia tekniikoita, kuten maalausta, kiillotusta tai pintakäsittelyä.
     
  • Työkalujen ja koneiden käyttö
    Käyttää erilaisia työkaluja ja koneita, kuten ompelukoneita, sorveja tai muita erikoistyökaluja.
     
  • Tilausten täyttäminen
    Täyttää asiakkaiden tilauksia valmistamalla tuotteita heidän tarpeidensa ja toiveidensa mukaisesti.
     
  • Yhteistyö asiakkaiden kanssa
    Tekee yhteistyötä asiakkaiden kanssa ymmärtääkseen heidän tarpeitaan ja varmistaakseen, että valmistetut tuotteet vastaavat odotuksia.

Työmarkkinasiirtymät

Käsityötuotteiden valmistajat ja hienomekaanikot

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.