Hyppää sisältöön

Kaivostyöntekijät

Tunnusluvut kuvaavat ammattialaa. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen aineistoihin.

Alan kuvaus

Kaivostyöntekijät

Työlliset
Työllisten määrä 3800
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Kaivostyöntekijät työskentelevät monenlaisissa tehtävissä maanalaisissa kaivoksissa ja maanpäällisillä avolouhoksilla. Työssään he käyttävät kalustoa, jolla porataan reikiä maahan, suorittavat räjäytystöitä, louhivat kiveä tai mineraaleja tai käyttävät rikastus- ja muita käsittelykoneita.

Kaivostyöntekijöiden tehtäviin voi kuulua esimerkiksi kivinäytteiden ottaminen analysointia varten, tunnelien ja kaivoskuilujen raivaaminen työkoneiden avulla sekä raskaiden kuorma-autojen kuljettaminen. Käytössä on usein tehokkaita koneita ja laitteita, mikä helpottaa työtä ja pienentää riskejä.

Työn suorittamiseksi turvallisesti ja tehokkaasti kaivostyöntekijät tarvitsevat erikoiskoulutusta sekundäärisissä taidoissa kuten geologiassa, kemikaalien käytössä sekä mekaanisissa taidoissa. Työ vaatii usein myös yhteistyötaitoja.

Kaivostyöt ovat fyysisesti raskaita ja työolosuhteet ovat usein haastavat.

Yleisimmät työtehtävät

Kaivostyöntekijöiden työtehtävät vaihtelevat työnkuvasta ja kaivosympäristöstä riippuen.

  • Louhinta
    Suorittaa kaivoksen louhintatoimia käyttäen erilaisia räjäytys- tai kaivinkonemenetelmiä malmin erottamiseksi kalliosta.
     
  • Koneiden käyttö
    Käyttää erilaisia kaivoskoneita ja -laitteita, kuten porauslaitteita ja räjäytyskoneita.
     
  • Kuljetus ja materiaalinkäsittely
    Huolehtii louhitun materiaalin kuljetuksesta ja käsittelystä sekä siirtää sen kaivokselta jalostamolle tai muuhun käsittelypaikkaan.
     
  • Kaivoksen infrastruktuurin ylläpito
    Osallistuu kaivoksen infrastruktuurin ylläpitoon huolehtimalla esimerkiksi teistä, ilmanvaihdosta ja valaistuksesta.
     
  • Malmien erottelu ja rikastaminen
    Suorittaa malmien erottelua ja rikastamista jalostettavan materiaalin erottamiseksi arvokkaista mineraaleista.
     
  • Räjäytystyö
    Suorittaa räjäytyksiä mineraalien irrottamiseksi.
     
  • Turvallisuusmääräykset
    Noudattaa turvallisuusmääräyksiä varmistaakseen kaivostyön turvallisen suorittamisen.
     
  • Ympäristövaikutusten hallinta
    Valvoo ja hallitsee kaivostoiminnan ympäristövaikutuksia sekä toteuttaa tarvittavia toimenpiteitä ympäristön suojelemiseksi.
     
  • Geologiset tutkimukset
    Osallistuu geologisten tutkimusten tekemiseen arvioidakseen maaperän ja mineraalien koostumusta.
     
  • Raportointi ja dokumentointi
    Dokumentoi tärkeitä tietoja, kuten tuotantomääriä, laitteiston toimintaedellytyksiä sekä turvallisuus- ja terveysvaatimusten noudattamista.
Ammattialaan kuuluu säänneltyjä ammatteja

Säänneltyihin ammatteihin vaaditaan lain perusteella tietty koulutus, tutkinto tai ammatinharjoittamisoikeus.

Työmarkkinasiirtymät

Kaivostyöntekijät

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.