Hyppää sisältöön

Rakennustoiminnan tuotantojohtajat ja asiantuntijat

Tunnusluvuissa on summatietona kolmen ammattialan tunnusluvut:

  • Rakennustoiminnan tuotantojohtajat ja asiantuntijat +
  • Yhdyskuntasuunnittelun, kartoituksen ja maanmittauksen asiantuntijat +
  • Rakentamisen asiantuntijat ja työnjohtajat

Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason Rakennustoiminnan ja yhdyskuntasuunnittelun johtajat ja asiantuntijat tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

Rakennustoiminnan ja yhdyskuntasuunnittelun johtajat ja asiantuntijat

Työlliset
Työllisten määrä 53300
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Rakennustoiminnan tuotantojohtajat ja asiantuntijat ovat ammattilaisia, jotka keskittyvät rakennushankkeiden tehokkaaseen ja sujuvaan toteutukseen. He suunnittelevat ja johtavat kiinteistöjen, infrastruktuurien ja julkisten tilojen rakentamista.

Tuotantojohtajat johtavat, suunnittelevat ja koordinoivat talonrakennuksen, asuntojen rakentamisen ja maa- ja vesirakentamisen hankkeita joko suurten yritysten tuotantoyksiköiden johtajina tai toimitusjohtajina sellaisissa yrityksissä, joissa ei ole useampia johtamisen tasoja. He vastaavat projektien aikatauluttamisesta, budjetoinnista ja laadunvalvonnasta. Tyypillisiä tehtäviä ovat esimerkiksi tarjouslaskenta, materiaalien hankinta sekä työmaan päivittäinen johtaminen.

Rakennustoiminnan asiantuntijoiden tehtäviin lukeutuu maa- ja vesirakentamisoperaatioiden ohjaamista, rakennelmien kunnossapitoa, neuvontaa sekä rakentamisen tutkimista, suunnittelemista tai johtamista. He voivat toimia esimerkiksi suunnittelijoina, laadunvalvojina, projektinjohtajina tai erikoistua esimerkiksi hankintaan tai ympäristövaikutusten arviointiin.

Yleisimmät työtehtävät

Rakennustoiminnan tuotantojohtajien ja asiantuntijoiden työtehtävät vaihtelevat tehtävän mukaan. Tehtäviin vaikuttaa myös se, onko kyseessä esimerkiksi päällysrakentaminen, talonrakentaminen tai infrastruktuuriprojekti.

  • Rakennushankkeiden suunnittelu
    Suunnittelee tulevia rakennushankkeita ottaen huomioon muun muassa asiakkaan tarpeet, budjetin ja aikataulun.
     
  • Projektin johtaminen
    Vastaa hankkeen etenemisestä sovitussa aikataulussa ja budjetissa.
     
  • Työn valvonta
    Valvoo rakennustyötä paikan päällä tai etänä.
     
  • Laadun tarkkailu
    Varmistaa, että työ tehdään korkeatasoisesti ja että se täyttää vaaditut laatuvaatimukset.
     
  • Taloushallinto
    Vastaa budjetoinnista sekä kulujen seurannasta koko projektin ajan.
     
  • Viestintä
    Tekee yhteistyötä ja vastaa yhteydenpidosta asiakkaiden, urakoitsijoiden, viranomaisten sekä muiden sidosryhmien kanssa.
     
  • Työturvallisuus
    Toteuttaa varotoimia ja valvoo työturvallisuusasioita.
     
  • Henkilöstöjohtaminen
    Ohjaa ja kouluttaa työntekijöitä ja huolehtii kiiretilanteiden hallinnasta.
     
  • Sopimusten hallinta
    Valmistelee ja hallinnoi rakennushankkeeseen liittyviä sopimuksia ja osallistuu sopimusneuvotteluihin.
     
  • Raportointi
    Seuraa rakennushankkeiden edistymistä ja raportoi siitä ylemmälle johdolle tai asiakkaille.
Ammattialaan kuuluu säänneltyjä ammatteja

Säänneltyihin ammatteihin vaaditaan lain perusteella tietty koulutus, tutkinto tai ammatinharjoittamisoikeus.

Työmarkkinasiirtymät

Rakennustoiminnan ja yhdyskuntasuunnittelun johtajat ja asiantuntijat

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.