Hyppää sisältöön

Teollisuuden prosessinvalvonnan asiantuntijat

Tunnusluvut kuvaavat ammattialaa. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen aineistoihin.

Alan kuvaus

Teollisuuden prosessinvalvonnan asiantuntijat

Työlliset
Työllisten määrä 5900
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Teollisuuden prosessinvalvonnan asiantuntijat työskentelevät teollisuusalan toimintojen ja tuotantoprosessien kehittämisen parissa. Heidän työnsä keskeisenä tavoitteena on tehostaa ja optimoida tuotantotoimintaa hyödyntäen tieto- ja viestintäteknologiaa, automaatiota sekä erilaisia mittaus-, testaus- ja laadunvalvontamenetelmiä.

Työnkuvaan voi kuulua esimerkiksi tuotantolinjojen tai prosessien hitsauksen, koneistuksen, maalaamisen tai kokoonpanon tehokkuuden parantaminen. Tämän lisäksi asiantuntijat suorittavat jatkuvaa prosessinseurantaa ja analysoivat dataa voidakseen havaita mahdolliset epäsäännöllisyydet tai vianmääritystarpeet.

Teollisuuden prosessinvalvonnan asiantuntijoiden työ sisältää myös uusien teknologioiden ja innovaatioiden etsimistä, testausta ja käyttöönottoa. Heidän on oltava tietoisia uusimmista teollisuusalan trendeistä varmistaakseen tehokkaan ja kilpailukykyisen tuotannon.

Teollisuuden prosessinvalvonnan asiantuntijoilla on keskeinen rooli yrityksen toiminnan kehittämisessä, sillä heidän työpanoksensa ansiosta yritykset voivat säästää kustannuksissa, parantaa tuotteiden laatua ja varmistaa, että ympäristöekologisia vaatimuksia noudatetaan.

Yleisimmät työtehtävät

Teollisuuden prosessinvalvonnan asiantuntijan työtehtävät voivat vaihdella merkittävästi riippuen työpaikan teollisuudenalasta, erikoistumisesta ja teknologiasta. Työtehtävät voivat olla esimerkiksi koneiden, laadunvalvonnan tai turvallisuusstandardien parissa.

  • Prosessien valvonta
    Seuraa ja säätää prosesseja usein monimutkaisilla instrumenteilla ja ohjausjärjestelmillä.
     
  • Laadunvalvonta
    Seuraa tuotantoprosessin laatua, jotta se vastaa yrityksen tai säännösten vaatimuksiin.
     
  • Paine- ja lämpötila-asetusten hallinta
    Mittaa, tulkitsee ja tarvittaessa säätää parametreja.
     
  • Mittarilukemien dokumentointi
    Kirjaa tietoja lukemista tarkasteluun ja mahdollisten muutosten jäljittämiseksi.
     
  • Turvallisuusvaatimusten noudattaminen
    Huolehtii, että turvallisuusvaatimuksia noudatetaan yrityksen sekä luonnonvarojen, työntekijöiden ja yleisön turvaamiseksi.
     
  • Häiriöiden ratkaisu
    Tunnistaa, ratkaisee tai raportoi mahdolliset viat tai prosessihäiriöt.
     
  • Huolto- ja korjaustehtävät
    Suorittaa ylläpitotehtäviä ja korjaustoimenpiteitä.
     
  • Koulutukset ja seminaarit
    Osallistuu jatkuvaan koulutukseen ja seminaareihin uusista teknologioista, menetelmistä tai laitteista.
     
  • Yhteistyö
    Tekee yhteistyötä sekä huolehtii koordinoinnista ja tiedonjaosta eri toimijoiden välillä.
     
  • Prosesseja koskevat raportit
    Laatii muun muassa päivittäisraportteja, kuukausittaisia katsauksia ja häiriöiden jälkeisiä arviointeja.

Työmarkkinasiirtymät

Teollisuuden prosessinvalvonnan asiantuntijat

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.