Hyppää sisältöön

Teollisuuden tuotantojohtajat ja asiantuntijat

Tunnusluvuissa on summatietona kolmen ammattialan tunnusluvut:

  • Teollisuuden tuotantojohtajat ja asiantuntijat +
  • Kaivostoiminnan tuotantojohtajat ja asiantuntijat +
  • Hankinta- ja jakelujohtajat

Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason Teollisuuden ja kaivostoiminnan tuotantojohtajat ja asiantuntijat tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

Teollisuuden ja kaivostoiminnan tuotantojohtajat ja asiantuntijat

Työlliset
Työllisten määrä 31600
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Teollisuuden tuotantojohtajat ja asiantuntijat työskentelevät teollisuudessa erilaisissa johto-, asiantuntija- ja tutkimustehtävissä. He vastaavat esimerkiksi erilaisten teollisen valmistuksen, tuotantoprosessien tai laitteistojen suunnittelusta, johtamisesta tai organisoimisesta.

Teollisuuden tuotantojohtajat ja asiantuntijat vastaavat valmistavan teollisuuden toiminnasta ja työmenetelmistä sekä huolehtivat koneiden toimivuudesta, materiaalien saatavuudesta ja työvoiman riittävyydestä. He analysoivat jatkuvasti prosesseja, etsivät keinoja parantaa työn tehokkuutta ja varmistavat, että tuotteiden laatu pysyy korkeana.

Tuotantojohtajat voivat toimia johtotehtävissä sellaisissa suurissa tuotantoyksiköissä, joissa ei ole useampia johtamisen tasoja.

Yleisimmät työtehtävät

Teollisuuden tuotantojohtajien ja asiantuntijoiden tehtäväkenttä vaihtelee laajasti sen mukaan, millä teollisuudenalalla he toimivat ja mikä on heidän erityisosaamisalueensa. Toimialat voivat liittyä esimerkiksi metalli- tai elintarviketeollisuuteen, energiatehokkuuteen tai ympäristönhallintaan.

  • Prosessien suunnittelu ja optimointi
    Suunnittelee ja optimoi prosesseja säännöllisesti tuotannon tehokkuuden parantamiseksi.
     
  • Henkilöstöjohtaminen
    Vastaa tuotantohenkilöstön rekrytoinnista, koulutuksesta ja motivoinnista.
     
  • Laadunvalvonta
    Tarkistaa valmiiden tuotteiden laadun ennen niiden toimitusta asiakkaille.
     
  • Tuotantoriskien analysointi
    Tunnistaa mahdolliset ongelmat tai pullonkaulat ja kehittää ratkaisuja niiden ehkäisemiseksi.
     
  • Tuotantosuunnittelu
    Huolehtii mm. raaka-aineiden hankinnasta, varastonhallinnasta ja tuotannon aikataulutuksesta.
     
  • Taloushallinto
    Vastaa budjetoinnista, talouden suunnittelusta sekä hinnoittelustrategioiden toteuttamisesta.
     
  • Hankinnat
    Vastaa hankintojen suunnittelusta ja toteutuksesta.
     
  • Ympäristö- ja turvallisuusvaikutukset
    Vastaa prosessien ympäristö- ja turvallisuusvaikutusten arvioinnista.
     
  • Kehittäminen
    Seuraa uutta teknologiaa ja innovaatioita sekä integroi osaksi tuotantoprosesseja ovat yleisiä työtehtäviä.
     
  • Yhteistyö
    Tekee yhteistyötä alihankkijoiden ja muiden asiantuntijoiden kuten myynnin, markkinoinnin ja teknisten asiantuntijoiden kanssa.

Työmarkkinasiirtymät

Teollisuuden ja kaivostoiminnan tuotantojohtajat ja asiantuntijat

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.