Hyppää sisältöön

Elektroniikan asiantuntijat

Tunnusluvuissa on summatietona kahden ammattialan tunnusluvut:

  • Sähkötekniikan asiantuntijat +
  • Elektroniikan asiantuntijat

Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason Sähkö- ja elektroniikka-alan asiantuntijat tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

Sähkö- ja elektroniikka-alan asiantuntijat

Työlliset
Työllisten määrä 25500
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Elektroniikan asiantuntijat ovat ammattilaisia, jotka erikoistuvat elektronisten järjestelmien suunnitteluun, kehitykseen ja ylläpitoon. He voivat työskennellä monilla eri aloilla, kuten tietoliikennetekniikassa, lääketieteellisessä tekniikassa tai kulutuselektroniikan parissa.

Elektroniikan asiantuntijat esimerkiksi suunnittelevat ja testaavat elektronisia laitteita, komponentteja, piirejä, puolijohteita ja järjestelmiä, jotka voivat sisältää muun muassa mikroprosessoreita, antureita tai langattomia kommunikaatioratkaisuja. Alan asiantuntijat voivat myös keskittyä tehokkuuden parantamiseen, komponenttien pienentämiseen tai energiatehokkaisiin ratkaisuihin.

Elektroniikan asiantuntijat toimivat myös elektronisten järjestelmien toiminnan sekä huolto- ja korjaustöiden asiantuntijoina. Alan tehtäviin kuuluu myös erilaisia teknisiä asiantuntijatehtäviä.

Yleisimmät työtehtävät

Elektroniikan asiantuntijoiden tehtävät vaihtelevat huomattavasti riippuen siitä, minkä osa-alueen parissa he työskentelevät. Työtehtävät voivat sijoittua esimerkiksi elektroniikkateollisuuden suunnittelu-, tuotanto- tai huoltotehtäviin.

  • Elektronisten laitteiden ja järjestelmien suunnittelu
    Suunnittelee piirilevyjä, integroitujen piirien kytkentöjä, voimaelektroniikan komponentteja ja kokonaisia järjestelmiä.
     
  • Tuotekehitys
    Kehittää uusia elektronisia laitteita tai parantaa jo olemassa olevia tuotteita.
     
  • Testaus ja analysointi
    Testaa ja analysoi valmiiden laitteiden suorituskykyä sekä etsii mahdollisia vikoja tai parannettavia osa-alueita.
     
  • Komponenttien asennus ja liittimet
    Vastaa siitä, että komponentit on asennettu oikein ja sähköiset liitännät toimivat kuten pitääkin.
     
  • Huolto- ja korjaustyöt
    Huolehtii sähkö- tai elektroniikkalaitteiston ylläpidosta, korjauksista sekä vianetsinnän toteuttamisesta tarvittaessa.
     
  • Laadunvalvonta ja seuranta
    Seuraa tuotannon laatua sekä tarkistaa valmiiden tuotteiden laadun ennen niiden myyntiä tai käyttöönottoa.
     
  • Dokumentointi
    Laatii raportteja suunnitelluista, tuotetuista tai testatuista laitteista sekä huoltotoimenpiteistä.
     
  • Asiakaspalvelu
    Auttaa asiakkaita elektroniikkalaitteisiin liittyvissä ongelmatilanteissa sekä tarjoaa teknistä tukea tai asennus- ja korjauspalveluita.
     
  • Koulutus
    Toimii koulutus- tai opetustehtävissä esimerkiksi akateemisessa ympäristössä tai teollisuudessa.
     
  • Sääntelyn noudattaminen
    Varmistaa, että kaikki työskentely tapahtuu voimassaolevan lainsäädännön, standardien ja ohjelmistovaatimusten mukaisesti.

Työmarkkinasiirtymät

Sähkö- ja elektroniikka-alan asiantuntijat

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.