Hyppää sisältöön

Biologian ja ympäristönsuojelun asiantuntijat

Tunnusluvuissa on summatietona kolmen ammattialan tunnusluvut:

  • Luonnon- ja geotieteen asiantuntijat +
  • Matematiikan ja tilastotieteen asiantuntijat +
  • Biologian ja ympäristönsuojelun asiantuntijat

Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason Luonnontieteen ja matematiikan asiantuntijat tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

Luonnontieteen ja matematiikan asiantuntijat

Työlliset
Työllisten määrä 13100
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Biologian ja ympäristönsuojelun asiantuntijat työskentelevät esimerkiksi biologeina, kasvi- ja eläintieteilijöinä tai ympäristön- ja luonnonsuojelun tehtävissä.

Biologian asiantuntijat tutkivat esimerkiksi eliölajeja sekä niiden keskinäisiä suhteita ja vuorovaikutusta elinympäristön kanssa. He kehittävät keinoja monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja tarjoavat ratkaisuja esimerkiksi lajien suojelemiseen tai ympäristön saastumisen estämiseen. Biologit voivat työskennellä esimerkiksi laboratorioissa, tutkimuslaitoksissa tai kenttätutkimushankkeissa.

Ympäristönsuojelun asiantuntijat puolestaan tutkivat ja arvioivat esimerkiksi ympäristön saastumista ja ihmisen toiminnan vaikutuksia ympäristöön. He voivat suunnitella ja toteuttaa ympäristötutkimuksia, arvioida ympäristövaikutuksia ja kehittää käytäntöjä, joilla edistetään kestävää ympäristökehitystä. Ympäristönsuojelun asiantuntijat voivat työskennellä niin julkisella sektorilla, ympäristöjärjestöissä kuin yrityksissäkin.

Yleisimmät työtehtävät

Biologian ja ympäristönsuojelun asiantuntijoiden tehtävät voivat vaihdella laajasti riippuen heidän erityisalastaan ja työympäristöstään. He saattavat työskennellä esimerkiksi laboratorioissa, organisaatioiden asiantuntijoina tai yliopistoissa.

  • Tutkimusten suunnittelu
    Suunnittelee ja toteuttaa tutkimushankkeita datan keräämiseksi.
     
  • Kokeiden tekeminen
    Kerää näytteitä ja ja analysoi niitä laboratoriossa.
     
  • Tulosten analysointi
    Analysoi kerättyä dataa tilastollisin menetelmin.
     
  • Raportointi
    Laatii tieteellisiä raportteja ja julkaisuja tutkimustensa tuloksista.
     
  • Yleisön neuvominen
    Neuvoo ja kouluttaa yleisöä biologiaa tai ympäristösuojelua koskevista aiheista.
     
  • Ympäristön valvonta
    Seuraa lajeja tai ekosysteemejä sekä arvioi elinympäristöjen tilaa.
     
  • Lajien suojelu
    Tekee uhanalaisten eliölajien suojelutyötä, kuten luonnonsuojelualueiden perustamista tai populaatioiden seurantaa.
     
  • Hallinnolliset tehtävät
    Suunnittelee budjetteja ja aikatauluja sekä vastaa hankehallinnoinnista.
     
  • Opetustehtävät
    Opettaa kursseja omalla erityisalallaan ja ohjaa opiskelijoita tutkimusprojekteissa.
     
  • Yhteistyö
    Tekee yhteistyötä muiden asiantuntijoiden kanssa tieteidenvälisissä projekteissa.

Työmarkkinasiirtymät

Luonnontieteen ja matematiikan asiantuntijat

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.