Hyppää sisältöön

Luonnon- ja geotieteen asiantuntijat

Tunnusluvuissa on summatietona kolmen ammattialan tunnusluvut:

  • Luonnon- ja geotieteen asiantuntijat +
  • Matematiikan ja tilastotieteen asiantuntijat +
  • Biologian ja ympäristönsuojelun asiantuntijat

Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason Luonnontieteen ja matematiikan asiantuntijat tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

Luonnontieteen ja matematiikan asiantuntijat

Työlliset
Työllisten määrä 13100
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Luonnon- ja geotieteen asiantuntijat tutkivat ja analysoivat luonnonilmiöitä ja maapallon rakenteita. He voivat erikoistua esimerkiksi fysiikkaan, meteorologiaan, kemiaan, geologiaan tai geofysiikkaan. He soveltavat työssään tieteellistä tietoa uuden tiedon, tuotteiden tai menetelmien kehittämiseksi. Heidän työnkuvaansa kuuluu usein tiedolla johtamista, päätöksenteon tukena toimimista tai opetustehtäviä.

Luonnon- ja geotieteen asiantuntijat voivat esimerkiksi suunnitella ja suorittaa kenttätutkimuksia, analysoida dataa sekä laatia raportteja ja ennusteita. Lisäksi he voivat osallistua ympäristövaikutusten arviointeihin, luonnonvarojen hallintaan tai geologiseen kartoitukseen. Alan asiantuntijat työskentelevät yleensä tutkimuslaitoksissa, energia- tai ympäristöalan yrityksissä tai julkisella sektorilla.

Yleisimmät työtehtävät

Luonnon- ja geotieteen asiantuntijoiden tehtävät voivat vaihdella laajasti riippuen siitä, onko kyseessä kenttätyö, tutkimus, opetus tai hallinnollinen tehtävä. Myös työympäristö, kuten laboratorio, luonto tai toimisto, voi myös vaikuttaa alan asiantuntijoiden työtehtäviin.

  • Kenttätutkimukset
    Havainnoi ja kerää näytteitä erilaisista ympäristöistä.
     
  • Laboratorioanalyysit
    Analysoi kerätyt näytteet käyttämällä erilaisia tieteellisiä menetelmiä ja instrumentteja.
     
  • Tiedonkeruu ja tietojenkäsittely
    Kerää, käsittelee ja analysoi suuria tietomääriä esimerkiksi GIS-sovelluksilla.
     
  • Raportointi
    Kirjaa tutkimustulokset raportteihin ja esittää ne visuaalisessa muodossa.
     
  • Opetus ja ohjaus
    Ohjaa opiskelijoita ja muita tutkijoita.
     
  • Projektitilaukset
    Huolehtii suunnittelusta, toteutuksesta ja seurannasta asiakkaiden tai rahoittajien kanssa solmittujen sopimusten mukaisesti.
     
  • Laadunvalvonta
    Tarkastaa tulosten ja työmenetelmien laadun ja parantaa niitä jatkuvasti.
     
  • Yhteistyö ja verkostoituminen
    Tekee yhteistyötä muiden tutkijoiden, organisaatioiden tai yritysten kanssa sekä osallistuu tieteellisiin konferensseihin.
     
  • Tutkimussuunnittelu
    Suunnittelee ja budjetoi tutkimusprojekteja sekä huolehti rahoituksen hankinnasta.
     
  • Hallinnolliset tehtävät
    Osallistuu organisaation hallinto- ja päätöksentekoprosesseihin esimerkiksi komiteoissa tai työryhmissä.

Työmarkkinasiirtymät

Luonnontieteen ja matematiikan asiantuntijat

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.