Hyppää sisältöön

Tutkimus- ja kehitysjohtajat

Tunnusluvut kuvaavat ammattialaa. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen aineistoihin.

Alan kuvaus

Tutkimus- ja kehitysjohtajat

Työlliset
Työllisten määrä 4600
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Tutkimus- ja kehitysjohtajat ovat vastuussa yrityksen tuote- ja teknologiakehityksen johtamisesta. He suunnittelevat, koordinoivat ja toteuttavat tutkimus- ja kehittämistoimintaa, joka liittyy yrityksen uusien tuotteiden, palveluiden tai prosessien luomiseen.

Tutkimus- ja kehitysjohtajien työ sisältää myös innovaatioiden seurantaa ja analysointia sekä niiden hyödyntämistä yrityksen tarpeisiin sopivalla tavalla. He varmistavat, että yrityksen tuotekehitys vastaa asiakkaiden tarpeita ja markkinoiden muutoksia.

Lisäksi he osallistuvat budjetointiin, resurssien jakamiseen sekä projektien aikatauluttamiseen ja seurantaan. Heidän tehtäviinsä kuuluu myös tutkimus- ja kehitystiimin johtaminen, kouluttaminen ja motivoiminen.

Tutkimus- ja kehitysjohtajien työ sisältää usein aktiivista yhteistyötä johtoryhmän jäsenten, muiden organisaatioiden edustajien sekä yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa.

Yleisimmät työtehtävät

Tutkimus- ja kehitysjohtajien työtehtävät vaihtelevat laajasti organisaation koosta, toimialasta ja tavoitteista riippuen. Työnkuvan yleisimmät tehtävät voivat ulottua strategisesta suunnittelusta mikrotason projektinhallintaan.

  • Strategisen tutkimus- ja kehityssuunnitelman laatiminen
    Määrittelee yrityksen tai organisaation innovaatiostrategian, jossa otetaan huomioon liiketoiminnan tarpeet ja tavoitteet.
     
  • Resurssien hallinta
    Suunnittelee ja seuraa resursseja, budjettia ja aikatauluja.
     
  • Uusien teknologioiden ja menetelmien seuraaminen
    Pysyy ajan tasalla alan trendeistä sekä teknologian uusimmista saavutuksista.
     
  • Yhteistyöprosessit
    Neuvottelee sidosryhmien kanssa ja koordinoidaan yhteistyötä.
     
  • Projektinhallinta
    Huolehtii koko projektin hallinnasta projektisuunnitelmasta lopputulosten raportointiin.
     
  • Laadunvarmistus
    Osallistuu tutkimustulosten ja innovaatioiden laadunvarmistamiseen ja valvomiseen.
     
  • Tiimin johtaminen
    Rekrytoi, johtaa ja kehittää tiimin jäseniä.
     
  • Koulutus
    Kouluttaa muita organisaation jäseniä uusista suunnitelmista, teknologioista tai menetelmistä.
     
  • Innovoinnin edistäminen
    Kehittää ympäristöjä ja toimintamalleja, jotka rohkaisevat luovuutta ja innovointia organisaatiossa.
     
  • Tulosten raportointi
    Laatii raportteja määrällisistä ja laadullisista tuloksista ylemmälle johdolle tai hallitukselle.

Työmarkkinasiirtymät

Tutkimus- ja kehitysjohtajat

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.