Hyppää sisältöön

Toimitus-, liiketoiminta- ja hallintojohtajat

Tunnusluvut kuvaavat ammattialaa. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen aineistoihin.

Alan kuvaus

Toimitus-, liiketoiminta- ja hallintojohtajat

Työlliset
Työllisten määrä 36500
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Julkisen hallinnon ja järjestöjen johtajat vastaavat laaja-alaisesti organisaatioidensa toiminnasta, taloudesta ja kehittämisestä. Heidän työhönsä kuuluu mm. strategisen suunnittelun johtaminen, päätöksenteon koordinointi, talouden seuranta ja henkilöstön johtaminen. Johtamistehtävien lisäksi he edustavat organisaatiotaan ulospäin.

He osallistuvat aktiivisesti toimintaperiaatteisiin liittyvään päätöksentekoon ja neuvotteluihin sekä valvovat lainsäädännön noudattamista organisaation toiminnassa. He saattavat myös johtaa erilaisia projekteja tai ohjelmia. Lisäksi he varmistavat, että organisaation tavoitteet saavutetaan tehokkaasti ja taloudellisesti.

Työ vaatii kykyä johtaa ja motivoida erilaisia ihmisiä sekä ymmärrystä julkisen hallinnon tai järjestökentän erityiskysymyksistä. Tehtävässä menestyminen edellyttää usein vahvaa näkemystä, kokemusta ja alan tuntemusta.

Yleisimmät työtehtävät

Toimitus-, liiketoiminta- ja hallintojohtajien työtehtävät voivat vaihdella huomattavasti yrityksen koosta, toimialasta ja organisaation rakenteesta riippuen. Johtotehtävissä työskentelevien henkilöiden on kuitenkin usein tarpeen hallita laaja-alaisesti erilaisia tehtäviä.

  • Strateginen suunnittelu
    Osallistuu yrityksen pitkän tähtäimen suunnitteluun määrittelemällä tavoitteet ja neuvottelemalla strategioiden toteuttamisesta.
     
  • Budjetointi
    Vastaa budjetoinnista sekä taloudellisen informaation analysoinnista ja esittämisestä.
     
  • Henkilöstöjohtaminen
    Vastaa työvoiman suunnittelusta, rekrytoinnista, palkkauksesta, koulutuksesta ja arvioinnista.
     
  • Viestintä
    Toimii linkkinä yrityksen johdon, henkilökunnan ja ulkopuolisten sidosryhmien välillä.
     
  • Operatiivinen johtaminen
    Valvoo päivittäistä toimintaa tehokkuuden varmistamiseksi.
     
  • Laadunvarmistus
    Vastaa tuotteiden tai palveluiden laadun tarkastelusta ja parantamisesta.
     
  • Projektien johtaminen
    Vastaa erilaisten projektien johtamisesta ja koordinoinnista.
     
  • Neuvottelut
    Neuvottelee sopimuksista, sijoituksista ja muista merkittävistä liiketoimintapäätöksistä.
     
  • Liiketoiminnan kehittäminen
    Etsii uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja suunnittelee kasvustrategioita.
     
  • Yhteistyökumppanuuksien hallinta
    Ylläpitää yrityksen suhteita muihin yrityksiin, sidosryhmiin tai kumppaneihin.

Työmarkkinasiirtymät

Toimitus-, liiketoiminta- ja hallintojohtajat

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.