Hyppää sisältöön

Kalastajat ja kalanviljelijät

Tunnusluvut kuvaavat ammattialaa. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen aineistoihin.

Alan kuvaus

Kalastajat ja kalanviljelijät

Työlliset
Työllisten määrä 900
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Kalastajat ja kalanviljelijät työskentelevät kalavarojen hankinnassa ja tuotannossa. Alaan kuuluvat niin merialueiden, jokien kuin järvienkin kalastus sekä vesiviljelyn toteuttaminen.

Kalastajat harjoittavat ammattikalastusta tai pienimuotoista rannikkokalastusta. He käyttävät erilaisia kalastusvälineitä kuten vetouistimia, verkoja ja katiskoja pyydystääkseen kaloja. Pyydetyt kalat toimitetaan myyntiin tai tukkuostajille, markkinointiorganisaatioille tai markkinoille.

Kalanviljelijät työskentelevät usein kalankasvatuslaitoksissa, joissa he huolehtivat kalojen ravitsemuksesta, terveydestä ja hyvinvoinnista. Kalankasvatuslaitoksissa kasvatetaan erilaisia lajeja kuten lohta, kirjolohta tai siikaa myynti- ja ravintotarkoituksiin.

Sekä kalastajien että kalanviljelijöiden on ymmärrettävä kalabiologiaa, osattava ennakoida sään vaikutuksia sekä noudatettava alaan liittyviä lakeja ja määräyksiä kestävän käytön takaamiseksi.

Yleisimmät työtehtävät

Kalastajien ja kalanviljelijöiden yleisimmät työtehtävät vaihtelevat kalastusmenetelmistä sekä kalankasvatus- ja myyntimuodoista riippuen. Kalastajat keskittyyvät useimmiten villien kalojen pyydystämiseen luonnonvesistä, kun taas kalanviljelijän päätyönä on kasvattaa kalaa kontrolloiduissa olosuhteissa.

  • Pyyntimenetelmät
    Hallitsee erilaisia pyyntimenetelmiä, kuten verkkokalastuksen, rysäkalastuksen tai troolauksen.
     
  • Kalanpyynti ja -lajittelu
    Kalastaa vesistöistä pyydettyä kalaa ja lajittelee saaliin lajeittain ja kokoluokittain.
     
  • Verkkojen ja välineiden kunnossapito
    Ylläpitää kalastusvälineitä, kuten verkkoja ja trooleja, sekä huolehtii niiden kunnosta ja korjauksista tarvittaessa.
     
  • Kalan käsittely
    Käsittelee pyydetyn kalan asianmukaisesti, mukaan lukien verestämällä ja fileoimalla kalan sekä huolehtimalla asianmukaisesta säilytyksestä.
     
  • Kalanviljely
    Kasvattaa kaloja altaissa tai verkkokasseissa yleensä ravinnoksi tai luonnonvesiin istutettaviksi.
     
  • Kalanviljelylaitosten hoito
    Ylläpitää ja hoitaa kalanviljelylaitoksia, seuraa kalojen kasvua ja terveyttä sekä huolehtii ruokinnasta.
     
  • Kalastuslaitosten suunnittelu
    Osallistuu kalastuslaitosten suunnitteluun ja kehittämiseen ottaen huomioon ympäristövaatimukset ja kestävän kalastuksen periaatteet.
     
  • Kalastusoikeuksien hankkiminen
    Huolehtii tarvittavien lupien hankkimisesta toiminnalleen.
     
  • Vesiympäristön seuranta
    Varmistaa vedenlaadun soveltuvuuden kasvatettavalle tai pyydystettävälle kalalle.
     
  • Kalastuskiintiöt ja sääntely
    Noudattaa kalastuskiintiöitä ja alan sääntelyä varmistaakseen kestävän kalastuksen.

Työmarkkinasiirtymät

Kalastajat ja kalanviljelijät

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.