Hyppää sisältöön

Puutarhaviljelijät ja -työntekijät

Tunnusluvut kuvaavat ammattialaa. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen aineistoihin.

Alan kuvaus

Puutarhaviljelijät ja -työntekijät

Työlliset
Työllisten määrä 6000
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Puutarhaviljelijät ja -työntekijät työskentelevät puutarha- tai kasvihuoneviljelmillä, joissa viljellään myyntiin esimerkiksi hedelmiä, marjoja, kukkia, taimia tai kasvihuonevihanneksia. Heidän vastuualueisiinsa kuuluu kaikki kasvin elinkaaren vaiheet siemenestä kukintaan.

Työtehtävät jakautuvat usein viljelyn eri vaiheiden mukaan. Alkuvaiheen tehtäviä ovat maaperän valmistelu istutusta varten sekä siementen ja taimien istutus. Kasvukauden aikana viljelijä hoitaa kasveja muun muassa kastelemalla, lannoittamalla ja kitkemällä rikkaruohot.

Satoa kerättäessä tehtäviin kuuluu sadonkorjuu sopivana ajankohtana sekä sen jälkikäsittely. Puutarhatyöntekijät voivat myös osallistua myynti- ja markkinointitehtäviin esimerkiksi puutarhamyymälöissä.

Osa puutarha-alan työntekijöistä on erikoistunut tiettyihin kasvilajeihin tai työn osa-alueisiin, kuten maisemasuunnitteluun tai kasvitautien torjuntaan. Työ edellyttää usein myös koneiden, kuten traktoreiden tai leikkuulaitteiden, käyttötaitoja.

Yleisimmät työtehtävät

Puutarhaviljelijöiden ja -työntekijöiden työtehtävät vaihtelevat erikoistumisalueesta ja työympäristöstä riippuen. Erikoistumisalueita voivat olla esimerkiksi maisemasuunnittelu, puunhoito, kasvien hoito tai viherrakentaminen.

  • Kasvien hoito
    Hoitaa erilaisia kasveja, kuten kukkia, hedelmäpuita ja vihanneksia.
     
  • Kylvö ja taimien istutus
    Kylvää siemeniä ja istuttaa taimia suunnitelluille alueille seuraten kasvien tarpeita.
     
  • Kasvualustojen valmistus
    Valmistaa ja käyttää sopivia multia muita materiaaleja kasvualustoina.
     
  • Kastelu
    Huolehtii kasvien säännöllisestä kastelusta varmistaen optimaaliset kosteusolosuhteet.
     
  • Rikkakasvien torjunta
    Torjuu rikkakasveja manuaalisesti tai käyttää torjunta-aineita tarpeen mukaan.
     
  • Leikkaaminen ja muotoilu
    Leikkaa kasveja, puita ja pensaita muotoillakseen niitä ja ylläpitääkseen haluttua ulkonäköä.
     
  • Lannoitus
    Levittää lannoitteita kasvien juuristoalueille varmistaen riittävät ravinteet.
     
  • Taudit ja tuholaiset
    Seuraa kasvien terveyttä ja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin tautien ja tuholaisten torjumiseksi.
     
  • Sadonkorjuu
    Suorittaa sadonkorjuun oikeaan aikaan varmistaakseen tuotteiden laadun ja tuoreuden.
     
  • Asiakaspalvelu
    Neuvoo ja auttaa esimerkiksi puutarhamyymälän asiakkaita valitsemaan sopivia kasveja.

Työmarkkinasiirtymät

Puutarhaviljelijät ja -työntekijät

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.