Hyppää sisältöön

Maa- ja metsätalouden johtajat

Tunnusluvuissa on summatietona kolmen ammattialan tunnusluvut:

  • Maa- ja metsätalouden johtajat +
  • Maa- ja kalatalouden asiantuntijat +
  • Metsätalouden asiantuntijat

Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason Maa- ja metsätalouden johtajat ja asiantuntijat tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

Maa- ja metsätalouden johtajat ja asiantuntijat

Työlliset
Työllisten määrä 7400
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Maa- ja metsätalouden johtajat johtavat, suunnittelevat, ohjaavat ja koordinoivat tuotantoa suuren mittakaavan maatalous-, puutarha- ja metsätaloustuotannossa kuten suurtiloilla ja maatalousosuuskunnissa viljelykasvien kasvattamiseksi ja sadon korjaamiseksi sekä karjan jalostamiseksi ja kasvattamiseksi.

Alan johtajat vastaavat tilan tai metsäyhtiön päivittäisestä johtamisesta. He suunnittelevat viljelykäytäntöjä ja muuta toimintaa sekä valvovat karjanhoitoa. He myös neuvottelevat ostajien kanssa sadon ja karjan myynnistä sekä laativat sopimuksia viljelijöiden kanssa. Lisäksi he valvovat työntekijöiden kouluttamista ja työsuorituksen arviointia.

Maa- ja metsätalouden johtajien vastuulla on myös taloudellinen hallinta. He laativat budjetteja, valvovat kustannuksia ja huolehtivat resurssien tehokkaasta käytöstä. He kehittävät pitkän aikavälin strategioita varmistaakseen kestävän maatalouden ja metsätalouden harjoittamisen ja varmistavat, että alan lainsäädäntöä ja ympäristöstandardeja noudatetaan.

Yleisimmät työtehtävät

Maa- ja metsätalouden johtajien työtehtävät voivat vaihdella riippuen yrityksen koosta, erikoisalasta ja sijainnista. Tärkeimmät tehtävät liittyvät maa- ja metsätaloudellisten toimintojen johtamiseen ja kehittämiseen.

  • Strateginen suunnittelu
    Suunnittelee ja kehittää pitkän aikavälin strategioita ottaen huomioon markkinatrendit ja maa- ja metsätalouden vaatimukset.
     
  • Resurssien hallinta
    Hallinnoi resursseja, kuten maata, metsää, koneita ja työvoimaa, tehokkaasti ja kestävästi.
     
  • Maa- ja metsätalouskäytäntöjen optimointi
    Optimoi maa- ja metsätalouskäytäntöjä maksimoidakseen tuotannon ja minimoidakseen ympäristövaikutukset.
     
  • Tuotannon suunnittelu ja seuranta
    Suunnittelee viljelykasvit, karjanhoidon tai metsätalouden tuotannon ja seuraa sen toteutumista.
     
  • Taloushallinto
    Laatii budjetteja, seuraa taloudellista suorituskykyä ja varmistaa resurssien tehokkaan käytön.
     
  • Ympäristöasioiden hallinta
    Huolehtii ympäristövaikutusten hallinnasta ja noudattaa kestävän maa- ja metsätalouden periaatteita.
     
  • Työvoiman johtaminen
    Johtaa ja ohjaa työvoimaa, sekä varmistaa tehokkaan ja turvallisen työympäristön.
     
  • Markkinointi ja myynti
    Markkinoi ja myy tuotteita, neuvottelee sopimuksista ja ylläpitää asiakassuhteita.
     
  • Lainsäädännön noudattaminen
    Varmistaa, että toiminta noudattaa maa- ja metsätaloutta koskevaa lainsäädäntöä ja määräyksiä.
     
  • Innovaatiot ja tutkimus
    Seuraa alalla tapahtuvaa kehitystä, osallistuu tutkimushankkeisiin ja integroi uusia innovaatioita toimintaan.

Työmarkkinasiirtymät

Maa- ja metsätalouden johtajat ja asiantuntijat

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.