Hyppää sisältöön

Metsätyöntekijät

Tunnusluvut kuvaavat ammattialaa. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen aineistoihin.

Alan kuvaus

Metsätyöntekijät

Työlliset
Työllisten määrä 12300
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Metsätyöntekijöiden keskeisiä tehtäviä ovat metsien hakkuuseen, uudistamiseen ja hoitoon liittyvät työt. Hakkuuseen liittyviä metsäkoneilla tehtäviä toimenpiteitä ovat puiden kaato, niiden oksien karsinta ja runkojen katkonta puutavaralajeiksi (tukit ja kuitupuu sekä energiapuu) sekä katkotun puutavaran kuljetus metsästä tienvarsivarastoon. Puutavara myös mitataan hakkuun yhteydessä. 

Metsien uudistamiseen liittyviä ja sitä nopeuttavia tehtäviä ovat metsämaan työkoneella tehtävä muokkaus ja siementen kylvö sekä toistaiseksi pääosin käsityönä tapahtuva puiden istuttaminen. Käsityövälineillä tehtäviä metsänhoidollisia töitä ovat taimikonhoito sekä nuoren metsän raivaus. Metsänhoidollisia hakkuita ovat ensiharvennus ja myöhemmät harvennukset, jotka tehdään metsätyökoneilla. Metsätyötä on myös energiapuun korjuu metsätyökoneilla. Sitä on hakkuun jälkeen hakkuutähteen eli hakkuussa karsittujen ja kasattujen oksien kerääminen ja kuljettaminen tienvarsivarastoon. Varastosta hakkuutähde haketetaan puupolttoaineeksi.

Metsätyöntekijöistä koneenkuljettajat työskentelevät koneyrityksissä. Manuaalisia metsätöitä tekevät työntekijät työskentelevät pääosin itsenäisinä yrittäjinä, työntekijöinä metsäpalveluyrityksissä sekä metsänhoitoyhdistyksissä. Työssään metsätyöntekijät ovat tiiviisti tekemisissä työnantajan, metsänomistajien ja työnantajan asiakkaiden kanssa kanssa varmistaakseen, että työt sujuvat turvallisesti ja tehokkaasti. Tärkeä taito metsätyössä on turvallisuustietoisuus ja etenkin manuaalisissa metsätöissä myös hyvä fyysinen kunto.

Metsätyöhön kuuluu useimpiin työlajeihin oman työn laadullinen arviointi, jota kutsutaan työn omavalvonnaksi. Tehdessään kirjauksia ja raportteja työstään alan työntekijät tarvitsevat myös perustietoja tietotekniikasta. Lisäksi heidän on ymmärrettävä metsän ekologiaa sekä metsän kehittymisen elinkaarta.

Yleisimmät työtehtävät

Metsätyöntekijöiden työtehtävät vaihtelevat metsän tyypistä ja työkohteesta sekä työnantajan tarpeista riippuen.

  • Puunkaadot ja mittaus
    Kaataa, karsii sekä katkoo puita jatkojalostusta varten. Puutavaran tilavuus (kuutiometrit) mitataan yleisimmin hakkuukoneen mittalaitteella, jonka toiminnasta vastaa koneenkuljettaja. Työstä saatava korvaus perustuu koneella tehtävään työmittaan. Myös metsän/puun myyjälle maksetaan yleisesti tämän mitan perusteella. 
     
  • Hakkuualueiden valmistelu
    Valmistelee hakkuualueita selvittäen säilytettävät luontokohteet, vaaranpaikat, työmaan rajat ja näin varmistaen turvalliset ja tehokkaat olosuhteet puunkorjuulle.
     
  • Metsäkuljetukset
    Huolehtii puun kuljetuksesta metsätraktorilla metsästä ja purkamisesta tienvarsivarastolle, josta alkaa kuorma-autokuljetus sahalle tai muille käsittely- tai jalostuspaikoille. Energiapuu kuljetetaan tienvarresta kuorma-autoilla polttoaineterminaaleihin tai energialaitokselle.
     
  • Puiden lajittelu ja merkkaus
    Hakkuun yhteydessä koneenkuljettaja katkoo puut erilaisiksi puutavaralajeiksi ja lajittelee kaadetut puut laadun mukaan ja tarvittaessa merkitsee ne oikein jatkokäsittelyä varten.
     
  • Taimikonhoito
    Osallistuu taimikonhoitoon poistamalla tiheänä kasvavasta taimikosta tarpeettomat kasvustot ja edistämällä terveen ja laadukkaan puuston kasvua.
     
  • Istutus
    Istuttaa uusia puuntaimia kaadettujen puiden tilalle istutusta varten muokattuun metsämaahan.
     
  • Harvennus
    Harventaa puustoa jäljelle jäävien puiden kasvuolosuhteiden parantamiseksi. Jäljelle jätettävien puiden on tarkoitus kasvaa nopeammin sekä kasvaa laadukkaammiksi.
     
  • Metsätyökalujen huolto
    Huoltaa ja tarkastaa työvuoroittain metsätyössä käytettävät työkalut, laitteet ja koneet varmistaen niiden tehokkaan toiminnan.
     
  • Metsätyökoneiden siirrot
    Osa työntekijöistä siirtää käytössään olevaa metsäkonetta ja tarvittaessa muitakin työkoneita siirtoautolla työmaalta toiselle.
     
  • Turvallisuusmääräysten noudattaminen
    Ennakoi turvallisuusriskejä sekä noudattaa turvallisuusmääräyksiä varmistaen työturvallisuuden metsätyössä.

Työmarkkinasiirtymät

Metsätyöntekijät

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.