Hyppää sisältöön

Tuotantoeläinten kasvattajat

Tunnusluvuissa on summatietona kahden ammattialan tunnusluvut:

  • Maanviljelijät +
  • Tuotantoeläinten kasvattajat

Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason Maatalousyrittäjät ja -työntekijät tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

Maatalousyrittäjät ja -työntekijät

Työlliset
Työllisten määrä 38900
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Tuotantoeläinten kasvattajien työ koostuu suurelta osin elintarviketuotantoon tarkoitettujen eläinten hoitamisesta ja kasvatuksesta.

Keskeisenä vastuualueena työssä on eläinten päivittäinen hoito ja valvonta. Tähän sisältyy ruokinnan suunnittelu, terveydentilan seuraaminen ja tarvittaessa sairauksien ennaltaehkäisy tai hoito. Kasvattajat huolehtivat myös eläinten hyvinvointia edistävistä olosuhteista, kuten asianmukaisista tiloista ja oikeanlaisesta laidunnuksesta. Lisäksi he varmistavat, että toiminnassa noudatetaan alaa koskevia säädöksiä ja vaatimuksia.

Ammattialan työllisistä valtaosa kasvattaa tai jalostaa yrittäjinä liha-, lypsy- tai siipikarjaa, mehiläisiä, turkiseläimiä tai poroja esimerkiksi lihan, maidon, villan, turkisten tai nahkojen tuottamiseksi.

Yleisimmät työtehtävät

Tuotantoeläinten kasvattajien työtehtävät vaihtelevat sen mukaan, millaista tuotantoa he harjoittavat.

  • Eläinten ruokinta
    Vastaa tuotantoeläinten päivittäisestä ruokinnasta varmistaen tasapainoisen ja ravitsevan ruokavalion.
     
  • Kasvatussuunnitelmat
    Laatii kasvatussuunnitelmia, jotka sisältävät eläinten hoidon, terveydenvalvonnan ja kasvatuksen tavoitteet.
     
  • Eläinten terveyden seuranta
    Seuraa tuotantoeläinten terveydentilaa säännöllisesti sekä tunnistaa ja hoitaa mahdolliset sairaudet tai terveysongelmat.
     
  • Lypsylehmien hoito
    Hoitaa ja valvoo lypsylehmiä varmistaen niiden hyvinvoinnin ja tehokkaan maidontuotannon.
     
  • Sikalan hoito
    Huolehtii sikalan päivittäisestä hoidosta ja seuraa sikojen hyvinvointia, ruokintaa ja terveyttä.
     
  • Broilerikasvatus
    Valvoo broilerien kasvatusta, huolehtii niiden ruokinnasta ja elinolosuhteista sekä varmistaa hyvän kasvun ja terveyden.
     
  • Eläinten lisääntyminen
    Osallistuu eläinten lisääntymisen hallintaan toteuttaen tarvittavia toimenpiteitä lisääntymisen optimoimiseksi.
     
  • Eläinten käsittely
    Käsittelee eläimiä lempeästi ja ammattitaitoisesti esimerkiksi kiinniottamista, kuljetusta ja tarvittaessa lääkitsemistä varten.
     
  • Tietojen kirjaaminen
    Pitää kirjaa tuotantoeläinten hoidosta ja suorittaa tarvittavat kirjanpidolliset tehtävät.
Ammattialaan kuuluu säänneltyjä ammatteja

Säänneltyihin ammatteihin vaaditaan lain perusteella tietty koulutus, tutkinto tai ammatinharjoittamisoikeus.

Työmarkkinasiirtymät

Maatalousyrittäjät ja -työntekijät

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.