Hyppää sisältöön

Informaatio- ja tietoliikenneteknologian asiantuntijat

Tunnusluvut kuvaavat ammattialaa. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen aineistoihin.

Alan kuvaus

Informaatio- ja tietoliikenneteknologian asiantuntijat

Työlliset
Työllisten määrä 17600
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Informaatio- ja tietoliikenneteknologian asiantuntijat vastaavat organisaatioiden tietotekniikan suunnittelusta, kehittämisestä, ylläpidosta ja häiriönhallinnasta. Heidän työnsä sisältää esimerkiksi ohjelmistojen ja järjestelmien kehittämistä sekä datan keräämistä ja analysointia.

Työtehtävät vaihtelevat rutiiniluonteisista ongelmanratkaisutehtävistä strategisen tason päätöksentekoon. Asiantuntijat hyödyntävät alan uusinta teknologiaa parhaalla mahdollisella tavalla organisaation tarpeisiin.

Informaatio- ja tietoliikenneteknologian asiantuntijat työskentelevät usein tiiviissä yhteistyössä organisaation muiden asiantuntijoiden kanssa ja tarjoavat teknistä tukea. Työn tavoitteena on tukea organisaation toimintaa sekä varmistaa järjestelmien toimivuus ja turvallisuus. Asiantuntijoilla on laaja teknologinen osaaminen sekä kyky soveltaa sitä käytännön työhön.

Informaatio- ja tietoliikenneteknologian asiantuntijoita tarvitaan kaikilla toimialoilla terveydenhuollosta talouteen, koulutukseen ja julkishallintoon. He ovat avainasemassa digitalisaation edistämisessä sekä organisaation kilpailukyvyn kehittämisessä.

Yleisimmät työtehtävät

Informaatio- ja tietoliikenneteknologian asiantuntijat suorittavat laaja-alaisia tehtäviä, jotka vaihtelevat erikoistumisalueesta ja työympäristöstä riippuen. Tehtävät voivat ulottua esimerkiksi ohjelmiston kehittämisestä ja suunnittelusta IT-konsultointiin.

  • Ohjelmistokehitys
    Suunnittelee, koodaa, testaa ja korjaa ohjelmistoja asiakkaan tai organisaation tarpeiden mukaan.
     
  • Tietoliikenneverkkojen hallinta
    Huolehtii verkkojen sujuvasta toiminnasta, datasiirtojen säännöllisestä ylläpidosta ja laadun varmistamisesta.
     
  • Tuki- ja ylläpitopalveluiden tarjoaminen
    Auttaa loppukäyttäjiä teknisissä ongelmissa sekä huolehtii järjestelmien yleisestä toimivuudesta.
     
  • Tietoturvan valvominen
    Vastaa yrityksen tietoturvallisuudesta tunnistamalla mahdolliset tietoturvariskit ja toteuttamalla ehkäiseviä toimenpiteitä.
     
  • Järjestelmänvalvojan tehtävät
    Ylläpitää palvelimia, tiedostoja ja tietokantoja.
     
  • Laitehallinta
    Huolehtii yrityksen fyysisen laitteiston, kuten palvelinten ja työasemien, ylläpidosta ja päivityksestä.
     
  • IT-konsultointi
    Tarjoaa neuvoja organisaatioille siitä, miten ne voivat parhaiten hyödyntää tietotekniikkaa liiketoimintastrategioidensa edistämiseksi.
     
  • Projektinhallinta
    Johtaa IT-projekteja tai osallistuu niihin sekä vastaa muun muassa budjetoinnista ja aikataulutuksesta.
     
  • Tietojärjestelmien suunnittelu
    Suunnittelee ja toteuttaa tietojärjestelmiä maksimoidakseen organisaation tehokkuuden.
     
  • Koulutus- ja kehitystehtävät
    Vastaa organisaation sisäisestä tai ulkoisesta koulutuksesta sekä johtaa uusien teknologioiden tutkimista ja käyttöönottoa.

Työmarkkinasiirtymät

Informaatio- ja tietoliikenneteknologian asiantuntijat

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.