Hyppää sisältöön

Tieto- ja viestintäteknologiajohtajat

Tunnusluvuissa on summatietona kahden ammattialan tunnusluvut:

  • Tieto- ja viestintäteknologiajohtajat +
  • ICT-alan asiantuntijat

Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason ICT-alan johtajat ja asiantuntijat tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

ICT-alan johtajat ja asiantuntijat

Työlliset
Työllisten määrä 22200
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Tieto- ja viestintäteknologiajohtajat johtavat, suunnittelevat ja koordinoivat tietotekniikka- ja telekommunikaatiojärjestelmien hankintaa, kehitystä, ylläpitoa ja käyttöä.

He ovat vastuussa organisaation tietojärjestelmien suunnittelusta, kehittämisestä ja hallinnasta. He osallistuvat organisaation liiketoimintatavoitteiden määrittelyyn ja laativat ICT-strategian, joka tukee näiden tavoitteiden saavuttamista. He vastaavat uusien teknologisten ratkaisujen suunnittelusta, hankinnasta ja integroinnista organisaation toimintaympäristöön. Lisäksi he huolehtivat muun muassa tiedonhallinnasta, IT-infrastruktuurista sekä järjestelmien tietoturvasta.

Tieto- ja viestintäteknologiajohtajat voivat toimia suurten yritysten tuotantoyksiköiden johtajina tai toimitusjohtajina sellaisissa yrityksissä, joissa ei ole useampia johtamisen tasoja.

Yleisimmät työtehtävät

Tieto- ja viestintäteknologiajohtajien työtehtävät vaihtelevat merkittävästi työympäristöstä, yrityksen koosta ja toimialasta riippuen. Työtehtävät voivat myös muuttua ajan myötä uusien teknologisten trendien, innovaatioiden tai yrityksen strategisten tavoitteiden mukaisesti.

  • Strateginen suunnittelu
    Suunnittelee yrityksen liiketoimintastrategiaa tukevan IT-strategian.
     
  • Budjetin hallinta
    Vastaa osastonsa budjetista, investointisuunnitelmista ja kustannusten optimoinnista.
     
  • Tietoturvallisuus
    Varmistaa yrityksen tietoturvan eli suojaa sen verkot, järjestelmät ja tiedot ulkopuolisilta uhkilta.
     
  • Projektinhallinta
    Hallitsee erilaisia ICT-projekteja aikataulutuksesta budjettiin ja resursseihin.
     
  • Uuden teknologian arviointi
    Pysyy ajan tasalla uusimmista IT-ratkaisuista sekä niiden sovelluksista omassa organisaatiossa.
     
  • Henkilöstöjohtaminen
    Vastaa osastonsa henkilöstön johtamisesta, koulutuksesta ja kehittämisestä.
     
  • Verkostoituminen
    Verkostoituu muiden yritysten, toimittajien ja asiantuntijoiden kanssa pysyäkseen ajan tasalla uusista trendeistä ja haasteista.
     
  • Liiketoimintaprosessien optimointi
    Osallistuu liiketoimintaprosessien automatisointiin ja digitalisointiin.
     
  • Laadunvarmistus
    Varmistaa, että yrityksen IT-palvelut ja -infrastruktuuri toimivat moitteettomasti.
     
  • Tietojärjestelmät
    Vastaa tietojärjestelmien hankinnasta, käyttöönottamisesta sekä ylläpidosta.

Työmarkkinasiirtymät

ICT-alan johtajat ja asiantuntijat

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.