Hyppää sisältöön

Muut liike-elämän asiantuntijat

Tunnusluvuissa on summatietona viiden ammattialan tunnusluvut:

  • Mainonnan ja markkinoinnin erityisasiantuntijat +
  • Myynti-insinöörit ja myyntiedustajat +
  • Sisäänostajat ja kaupanvälittäjät +
  • Kiinteistönvälittäjät +
  • Muut liike-elämän asiantuntijat

Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason Markkinoinnin ja myynnin asiantuntijat tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

Markkinoinnin ja myynnin asiantuntijat

Työlliset
Työllisten määrä 94800
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Muut liike-elämän asiantuntijat rakentavat ja ylläpitävät liiketoiminnallisia yhteyksiä. He työskentelevät moninaisissa tehtävissä yrityspalveluiden edustajina.

Alan asiantuntijat keskittyvät esimerkiksi myymään erilaisia liiketoimintapalveluja, kuten mainoskampanjoita tiedotusvälineissä. He voivat myös järjestää sopimuksia urheilijoille ja viihdetaiteilijoille sekä sopia kirjojen kustantamisesta, näytelmien tuottamisesta tai musiikin taltioinnista, esittämisestä ja myynnistä. Asiantuntijat voivat myös erikoistua esimerkiksi arvoesineiden huutokauppaan tai matkailupalveluihin.

Liike-elämän asiantuntijoiden työnkuvaan kuuluu tietojen hankkiminen myytävistä palveluista ja ostajien tarpeista. Lisäksi he neuvottelevat sopimuksista, selvittävät myynti- ja maksuehdot ja varmistavat, että sopimuksia noudatetaan.

Yleisimmät työtehtävät

Muiden liike-elämän asiantuntijoiden työtehtävät voivat vaihdella suuresti työtehtävästä ja organisaatiosta riippuen. Työ voi vaatia erikoistunutta asiantuntemusta tietystä liiketoiminta-alueesta tai olla yleisluontoisempaa, kuten projektinhallintaa tai liiketoiminnan kehittämistoimintaa.

  • Markkinatietojen analysointi
    Kerää ja analysoi tietoa markkinoiden trendeistä, asiakaskunnasta, kilpailijoista ja muista merkittävistä tekijöistä liiketoiminnan suuntaamiseksi.
     
  • Rahoitusstrategioiden laatiminen
    Kehittää ja toteuttaa strategioita organisaation keskeisten taloudellisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
     
  • Projektinhallinta
    Vastaa projektien johtamisesta alusta loppuun, huolehtii resurssien tehokkaasta käytöstä ja hallitsee projektin riskit.
     
  • Liiketoimintastrategian laatiminen
    Laatii pitkän aikavälin strategisen suunnitelman organisaation kasvun tueksi.
     
  • Uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistaminen
    Tutkii markkinoita aktiivisesti ja etsii uusia mahdollisuuksia yrityksen laajentumiseen tai uusien tuotteiden lanseeraukseen.
     
  • Toiminnan tehostaminen
    Etsii tapoja tehostaa toimintaa ja parantaa organisaation suorituskykyä.
     
  • Henkilöstöjohtaminen
    Osallistuu henkilöstöresurssien hallintaan, kuten työvoiman suunnitteluun, rekrytointiin ja kehittämiseen.
     
  • Neuvottelut ja sopimusten laatiminen
    Tekee yhteistyötä toimittajien, asiakkaiden, kumppaniyritysten ja muiden ulkoisten sidosryhmien kanssa sekä neuvottelee sopimuksista.
     
  • Koulutuksen tarjoaminen
    Järjestää organisaation sisäisiä koulutuksia tietyistä asiantuntemusalueista.
     
  • Raportointi ja esitysten valmistelu
    Laatii raportteja organisaation suorituskyvystä sekä valmistelee esityksiä johdolle tai muille sidosryhmille.

Työmarkkinasiirtymät

Markkinoinnin ja myynnin asiantuntijat

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.