Hyppää sisältöön

Rahoitusalan ja laskentatoimen asiantuntijat

Tunnusluvuissa on summatietona kahden ammattialan tunnusluvut:

  • Rahoitusalan ja laskentatoimen asiantuntijat +
  • Ekonomistit

Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason Rahoitusalan ja laskentatoimen asiantuntijat sekä ekonomistit tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

Rahoitusalan ja laskentatoimen asiantuntijat sekä ekonomistit

Työlliset
Työllisten määrä 51000
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Rahoitusalan ja laskentatoimen asiantuntijat työskentelevät talouden eri osa-alueilla. He analysoivat taloudellisia tietoja, laativat budjetteja, arvioivat investointeja ja auttavat organisaatioita talouspäätösten tekemisessä.

Rahoitusalan asiantuntijat keskittyvät investointeihin, riskienhallintaan ja rahoituksen suunnitteluun. Heidän työhönsä kuuluu yrityksen tai muun organisaation rahoituksen suunnittelu, ohjaus ja seuranta. He voivat myös tehdä erilaisten esineiden ja kiinteistöjen arvonmääritystä, ylläpitää tietoja rahatransaktioista sekä ostaa ja myydä rahoitusinstrumentteja.

Laskentatoimen asiantuntijat puolestaan vastaavat yksityisten henkilöiden, yritysten sekä julkisten ja yksityisten yhteisöjen liikekirjanpidon järjestelmiin tai varoihin liittyvistä tehtävistä, kuten tilintarkastusjärjestelmien suunnittelemisesta tai tilinpäätösten ja raporttien valmistelemisesta. Asiantuntijat tutkivat ja analysoivat tilintarkastus- ja taloudellisia tietoja tai huolehtivat taloushallinnon kirjanpidosta.

Yleisimmät työtehtävät

Rahoitusalan ja laskentatoimen asiantuntijoiden työnkuva vaihtelee toimialasta ja työympäristöstä riippuen. Työtehtäviä voi olla kassanhallinnasta ja kirjanpidosta rahoitusraportointiin, taloudelliseen analyysiin ja strategiseen suunnitteluun.

  • Kirjanpito
    Kirjaa tulot, menot, tase-erät ja muut taloudelliset transaktiot kirjanpitojärjestelmään.
     
  • Kassanhallinta
    Seuraa yrityksen rahavirtoja varmistaakseen riittävät käteisvarat päivittäisten toimintojen suorittamiseksi.
     
  • Budjetointi
    Ennustaa yrityksen tulevat tulot ja menot sekä laatii budjetin näiden arvioiden pohjalta.
     
  • Talousraportointi
    Laatii taloudellisia raportteja yritysjohdolle tai sijoittajille voittojen, tappioiden, luottoriskien ja muiden taloudellisten indikaattoreiden osalta.
     
  • Verotus
    Ymmärtää verolainsäädännön ja vastaa verotuksen laskennan sekä raportoinnin tehtävistä.
     
  • Taloudellinen analyysi
    Vastaa taloudellisen tiedon analysoimisesta ja muuttujien, kuten kannattavuuden, likviditeetin ja riskien, arvioinnista.
     
  • Investointien hallinta
    Tekee investointipäätöksiä yhdessä yritysjohdon kanssa sen perusteella, mitkä investoinnit tukevat parhaiten yrityksen taloudellisia tavoitteita.
     
  • Luottoriskinhallinta
    Suorittaa arviointeja mahdollisten luottoriskien osalta ja ehdottaa toimenpiteitä niiden hallitsemiseksi.
     
  • Strateginen suunnittelu
    Valmistelee rahoitus- tai liiketoimintastrategian tukeakseen yrityksen pitkän aikavälin tavoitteita.
     
  • Sääntelyn noudattaminen
    Varmistaa, että yrityksen toiminta vastaa kaikkia rahoitus- ja kirjanpitosääntöjä ja -standardeja.
Ammattialaan kuuluu säänneltyjä ammatteja

Säänneltyihin ammatteihin vaaditaan lain perusteella tietty koulutus, tutkinto tai ammatinharjoittamisoikeus.

Työmarkkinasiirtymät

Rahoitusalan ja laskentatoimen asiantuntijat sekä ekonomistit

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.