Hyppää sisältöön

Tuotesuunnittelijat

Tunnusluvuissa on summatietona neljän ammattialan tunnusluvut:

  • Tuotesuunnittelijat +
  • Graafiset ja multimediasuunnittelijat +
  • Sisustussuunnittelijat +
  • Suunnitteluassistentit

Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason Suunnittelijat tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

Suunnittelijat

Työlliset
Työllisten määrä 10100
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Tuotesuunnittelijat suunnittelevat ja kehittelevät tuotteita valmistusta varten. He laativat malleja, piirustuksia ja teknisiä määrityksiä tuotteiden sarja-, erä- ja yksittäistuotantoon.

Toimenkuvaan voi kuulua uusien tuotteiden kehittäminen sekä olemassa olevien paranteleminen. Työssä on huomioitava kuluttajien tarpeet ja toiveet sekä käytettävyys, valmistuskustannukset sekä ympäristönäkökulmat.

Tuotesuunnittelijoiden työhön sisältyy muun muassa tehtävän määrittely neuvottelemalla asiakkaiden ja sidosryhmien kanssa, suunnitteluidean muotoilu sekä luonnosten ja mallien laatiminen. Lisäksi suunnittelijat valitsevat materiaalit ja tuotantomenetelmät, esittelevät ja dokumentoivat valitun designin yksityiskohtaisesti sekä valmistavat prototyypit ja näytteet tuotantoa varten.

Yleisimmät työtehtävät

Tuotesuunnittelijan työtehtävät voivat vaihdella merkittävästi riippuen kulloisestakin työtehtävästä ja sektorista. Työnkuvaan voi kuulua esimerkiksi suunnittelu-, tutkimus-, johtamis- tai tuotantotehtäviä.

  • Tuotekehitys
    Osallistu tuotekehitysprojekteihin suunnittelemalla ja kehittämällä uusia tuotteita asiakastarpeiden ja markkinatrendien mukaisesti.
     
  • Käyttäjäkeskeinen suunnittelu
    Keskittyy käyttäjäkeskeiseen suunnitteluun varmistaakseen, että tuotteet vastaavat käyttäjien tarpeisiin ja odotuksiin.
     
  • Konseptisuunnittelu
    Luo ja kehittää tuoteideoita, luonnoksia ja konsepteja, jotka voivat toimia pohjana lopulliselle tuotteelle.
     
  • Materiaali- ja komponenttivalinnat
    Valitsee sopivat materiaalit ja komponentit tuotteen teknisten vaatimusten, kestävyyden ja visuaalisten näkökohtien perusteella.
     
  • Prototyyppien luominen
    Rakentaa ja testaa prototyyppejä saadakseen käytännön näkemyksen tuotteen suorituskyvystä ja toiminnasta.
     
  • Teknisten piirustusten laatiminen
    Laatii teknisiä piirustuksia ja malleja, jotka toimivat ohjeina tuotannon eri vaiheissa.
     
  • Yhteistyö
    Työskentelee tiiviisti muiden tuotekehityksen ammattilaisten kuten insinöörien ja markkinointiasiantuntijoiden kanssa.
     
  • Markkina- ja kilpailija-analyysit
    Toteuttaa markkina- ja kilpailija-analyysejä varmistaakseen, että suunnitellut tuotteet ovat kilpailukykyisiä ja vastaavat markkinatarpeisiin.
     
  • Tuotantoprosessien optimointi
    Osallistuu tuotantoprosessien optimointiin yhteistyössä tuotannon kanssa varmistaen tehokkaan ja kustannustehokkaan valmistuksen.
     
  • Trendien seuranta
    Seuraa muotia, teknologisia innovaatioita ja muita trendejä varmistaakseen, että suunnitellut tuotteet ovat ajan tasalla ja vastaavat markkinoiden odotuksia.

Työmarkkinasiirtymät

Suunnittelijat

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.