Hyppää sisältöön

Graafiset ja multimediasuunnittelijat

Tunnusluvuissa on summatietona neljän ammattialan tunnusluvut:

  • Tuotesuunnittelijat +
  • Graafiset ja multimediasuunnittelijat +
  • Sisustussuunnittelijat +
  • Suunnitteluassistentit

Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason Suunnittelijat tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

Suunnittelijat

Työlliset
Työllisten määrä 10100
Työlliset maakunnittain
Katso datalähteet

Kuvaus

Graafiset ja multimediasuunnittelijat suunnittelevat sisältöä audiovisuaaliseen viestintään ja julkaisu- ja esitystoimintaan, joissa käytetään painotuotteita ja filmiä sekä audiovisuaalisia tiedotusvälineitä. He luovat erikoistehosteita, animaatioita tai muita visuaalisia kuvia käytettäväksi esimerkiksi tietokonepeleissä, elokuvissa, musiikkivideoissa, painotuotteissa ja mainonnassa.

Graafiset suunnittelijat luovat visuaalista sisältöä eri medioihin, kuten painotuotteiksi, verkkosivustoille tai muihin digitaalisiin kanaviin. Työhön kuuluu esimerkiksi mainosten ja logojen suunnittelu tai brändi-identiteetin luominen. Multimediasuunnittelijat puolestaan keskittyvät esimerkiksi animaatioihin ja liikkuvien objektien mallinnuksiin.

Graafisten ja multimediasuunnittelijoiden työhön sisältyy muun muassa tehtävän määrittely neuvottelemalla asiakkaiden ja sidosryhmien kanssa, suunnittelukonseptin muotoilu sekä luonnosten laatiminen. Lisäksi suunnittelijat esittelevät ja dokumentoivat valitun designin yksityiskohtaisesti sekä vastaavat sen toteuttamisesta.

Yleisimmät työtehtävät

Graafisten ja multimediasuunnittelijoiden työtehtävät vaihtelevat työn luonteen ja erikoistumisalan mukaan. Työ voi keskittyä esimerkiksi painotuotteiden suunnitteluun, digitaalisen mediaan tai animaatioihin.

  • Graafinen suunnittelu
    Luo visuaalisesti houkuttelevia graafisia elementtejä, kuten logoja, julisteita ja esitteitä.
     
  • Multimediasuunnittelu
    Suunnittelee ja luo multimediasisältöjä, kuten videoita, animaatioita ja interaktiivisia verkkoelementtejä.
     
  • Brändäys
    Osallistuu brändäysprojekteihin luomalla yhtenäisen ja tunnistettavan ilmeen yrityksille tai tuotteille.
     
  • Käyttöliittymäsuunnittelu
    Suunnittelee käyttäjäystävällisiä käyttöliittymiä sovelluksille, verkkosivuille ja muille digitaalisille alustoille.
     
  • Typografia ja väri
    Valitseet sopivan typografian ja värimaailman viestin ja brändin tueksi.
     
  • Kuvankäsittely
    Käsittelee valokuvia ja muita kuvia parantaakseen niiden visuaalista ilmettä ja sopivuutta suunniteltuun käyttötarkoitukseen.
     
  • Graafisten ohjelmistojen käyttö
    Hyödyntää graafisia suunnittelutyökaluja suunnitteluprojektien toteuttamiseen.
     
  • Asiakasviestintä
    Kommunikoi tiiviisti asiakkaiden kanssa ymmärtääkseen heidän tarpeensa ja toiveensa suunnitteluprojektin suhteen.
     
  • Trendien seuraaminen
    Pysyy ajan tasalla alan trendeistä ja innovaatioista tuottaakseen modernia ja kiinnostavaa suunnittelutyötä.
     
  • Projektinhallinta
    Hallinnoi suunnitteluprojekteja tehokkaasti, aikatauluttaa tehtäviä ja varmistaa projektien onnistuneen toteutuksen.

Työmarkkinasiirtymät

Suunnittelijat

Työmarkkinasiirtymät

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena.

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2016–2021. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa ammatteja, joista Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai siihen kuuluu ammatteihin luokittelemattomia työtehtäviä. "Muut" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin ja henkilön oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.