Hyppää sisältöön

Ammattisiirtymät

Raportti kertoo ammattisiirtymistä viisivuotisjaksoina:

  • 2014–2019
  • 2015–2020
  • 2016–2021
  • 2017–2022

Ammattisiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa, mutta samalla myös opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Ammattialasiirtymät voivat liittyä muun muassa uusiin työtehtäviin siirtymiseen osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin tai kokonaan eri ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisten rakennemuutosten seurauksena. Ammattialojen luokittelu on Osaamisen ennakointifoorumin (OEF) ammattialaluokituksen mukainen. Tilastokeskuksen ehtojen mukaan siirtymätietoa voi julkaista vain OEF-luokituksen tasolla 2, joka sisältää noin 70 ammattialaa. Lisätietoa ammattialaluokituksesta löydät Datalähteet-sivulta

Osaamistarvekompassin osiossa Ammattialat voit tarkastella työmarkkinasiirtymätietoa ammattialoittain eli OEF-luokituksen yhtä tason 2 ammattialaa. Ammattialojen sivuilla kustakin ammattialasta esitetään graafimuodossa siirtymät alalle ja alalta pois viimeisimpänä tarkastelujaksona, joka tilastoina on saatavissa. Työmarkkinasiirtymä on ammattisiirtymää laajempi käsite ja siihen kuuluvat myös siirtymät alalta työvoiman ulkopuolelle tai työttömyyteen. 

Tämän raportin avulla voit tarkastella kaikkia aloja, useampaa alaa tai vain yhden alan siirtymiä. Lisäksi voit suodattaa tietoa ikäryhmittäin ja valita useamman tarkastelujakson. Näin saadaan kuva alan siirtymistä vuodesta 2014 viimeisimpään tilastovuoteen asti.  

Siirtymät ammattialoilta toisille

Raportin ensimmäinen välilehti kuvaa ammattisiirtymiä. Oletusnäkymä kattaa kaikkien ammattialojen siirtymät. Voit myös valita yhden tai useamman ammattialan, jonka työllisten siirtymiä haluat tarkastella. Valitse haluamasi ala "Ammattiala tarkastelujakson alussa" -valikosta. "Ammattialat, joille siirrytty" -painike näyttää silloin raportilla, mille aloille valitsemasi alan työlliset ovat siirtyneet viiden vuoden aikana eli tarkastelujakson loppuun mennessä. Siirtymien määrään vaikuttaa myös alojen työllistävyys. Paljon ihmisiä työllistävät alat näkyvät monella alalla ensimmäisten joukossa. 

Uuden tutkinnon suorittaneet työlliset

Kaavio vastaa kysymykseen: "Miltä ammattialoilta on aineiston mukaan suoritettu suhteellisesti eniten uusia tutkintoja tarkastelujakson aikana?". Voit valita yhden tai useamman ammattialan vasemman reunan valikosta. Kun valitset ammattialan tarkastelujakson alussa, näet uuden tutkinnon suorittaneiden osuuden niistä, jotka ovat olleet alan työllisiä tarkastelujakson alussa. Voit myös vertailla eri aloja ja suodattaa tietoja ikäryhmien mukaan.

Uuden tutkinnon suorittaneet ja työllistyneet

Raportin kolmas välilehti kuvaa uuden tutkinnon suorittaneiden työllisyystilannetta ammattialoittain. Raportti näyttää, mille aloille tarkastelujakson alussa työttömänä olleet ovat työllistyneet. Prosenttiosuus kertoo, kuinka suurta osaa nämä henkilöt vastaavat kaikista tutkinnon suorittaneista henkilöistä, jotka siirtyivät työttömyydestä eri ammattialoille tarkastelujakson aikana. Voit vertailla eri aloja ja suodattaa tietoja ikäryhmittäin.

Tilastodatasta ei näe yksiselitteisesti uusia tutkintoja, mutta datasta voi päätellä koulutustilanteen muutoksia. Aineistossa uudet tutkinnot on laskettu niin, että jos koulutusaste tai koulutusala ovat erilaiset lähtö- ja lopputilanteessa, kyseessä on uusi tutkinto. Tuloksesta on rajattu pois tapaukset, joissa lopputilanteen koulutusaste tai -ala on tuntematon tai se on jätetty tyhjäksi. Tulokset näytetään prosentteina. Data ei kerro tapauksista, joissa tarkastelujakson aikana on suoritettu saman koulutusalan ja -asteen tutkinto. 
 

Siirtymätieto perustuu Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2014–2022. Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa sitä, että Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai henkilön työnkuvaan kuuluu ammatteihin luokittelemattomia tehtäviä. 

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.