Uutta dataa työmarkkinasiirtymissä ja ammattialojen tunnusluvuissa
Uusimmat siirtymätiedot vuosilta 2017–2022
Osaamistarvekompassi sisältää muiden sisältöjen ohella visualisoitua dataa työmarkkinasiirtymistä. Vuosittain päivittyvät siirtymätiedot perustuvat Tilastokeskuksen erillisaineistoon viiden vuoden aikajänteellä. Aineisto on juuri päivitetty ja kattaa nyt ammattisiirtymät vuosilta 2017–2022.
Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa sekä opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymät voivat liittyä muun muassa henkilön siirtymiseen uusiin työtehtäviin osaamista kehittämällä, urakehitykseen asiantuntija- ja johtotehtäviin etenemisen kautta tai täysin uudelle ammattialalle siirtymiseen esimerkiksi äkillisen rakennemuutoksen seurauksena.
Samaan päivitettyyn aineistoon perustuvat myös ammattialakohtaisia työmarkkinasiirtymiä kuvaavat graafit. Ne tarjoavat katsauksen tietyn alan työllisten siirtymiin alalle ja alalta pois. Graafeista voi tarkastella esimerkiksi sitä, kuinka suuri osuus alan työllisistä on siirtynyt tarkastelujakson aikana toiselle alalle, mitkä alat siirtymissä korostuvat ja onko alalle työllistytty eniten toisilta aloilta vai vaikkapa suoraan opinnoista.
Uutta dataa myös ammattialakohtaisissa tunnusluvuissa
Myös Osaamistarvekompassin ammattialoja kuvaavat tunnusluvut on päivitetty. Tuoreimmat tiedot ovat niin ikään vuodelta 2022 ja perustuvat samaan Tilastokeskuksen erillisaineistoon.
Ammattialakohtaisissa tunnusluvuissa on kuvattu alan työllisten määrää ja jakautumista ikäryhmittäin, toimialoittain, koulutusaloittain ja koulutusasteittain. Tunnuslukujen ohessa on myös kartta, josta voi tarkastella työllisten maantieteellistä sijoittumista.
Tunnusluvuista näkee esimerkiksi sen, onko alalle odotettavissa merkittävää eläkepoistumaa, minkälaisella koulutustaustalla alalla tyypillisesti työskennellään ja mille alueille työpaikat keskittyvät.