Tietoa palvelusta
Osaamistarvekompassi kertoo työelämän tarvitsemasta osaamisesta
Osaamistarvekompassi on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen (Jotpa) kehittämä verkkopalvelu, joka tarjoaa ajantasaista tietoa työelämässä tarvittavasta osaamisesta. Palvelun tavoitteena on tukea ennakoivasti työn ja osaamisen kohtaannon paranemista, jatkuvan oppimisen palveluiden kehittämistä sekä tiedolla johtamista.
Verkkopalvelun beta-versio julkaistiin joulukuussa 2023. Palvelua ja sen sisältöjä kehitetään vaiheittain kesään 2025 asti.
Mitä palvelu sisältää?
Osaamistarvekompassissa pääosassa on big datasta tekoälyavusteisesti louhittu ja jalostettu tieto työelämän osaamistarpeista. Vuosittain päivittyvä osaamisdata kattaa yli 28 000 ammattialoittain luokiteltua osaamista.
Osaamistarvetiedon ohella palvelu tarjoaa:
- Tilastotietoa työmarkkinasiirtymistä ammattialojen välillä sekä siirtymistä työllisyydestä työttömyyteen, opiskelijaksi tai työvoiman ulkopuolelle
- Tietoa ammattialoista ja niiden osaamistarpeista sekä alojen työllisten työmarkkinasiirtymistä, toimialasta, koulutustaustasta ja alueellisesta sijoittumisesta
- Tilasto- ja ennustetietoa ammatillisen ja korkeakoulutuksen valmistuneista ja valmistuvista tutkintosuorituksista
- Tietoa tutkintokoulutuksen tuottamasta osaamisesta
- Tilannekuvakatsauksia kohtaanto-ongelmasta ja työvoimapulasta kärsivien alojen tilanteeseen
- Kirjoituksia, joissa analysoidaan palvelun dataa sekä käsitellään osaamiseen, osaamistarpeisiin ja niiden ennakointiin liittyviä teemoja
- Ohje- ja tukimateriaalia tietosisältöjen hyödyntämisen tueksi.
Osaamisten klusteroinnilla kattavampaa kuvaa osaamisesta ja työelämän tarpeista
Palvelussa on hyödynnetty uudenlaista menetelmää, jossa datassa yhteen liittyvistä osaamisista muodostetaan osaamisten yhdistelmiä eli osaamisklustereita. Klusteroinnissa huomioidaan konteksti, sillä sama osaaminen voi esiintyä ammattialasta riippuen eri osaamisten yhteydessä.
Osaamisten klusterointi perustuu ajatukseen, jossa jokainen ammatti voidaan nähdä sellaisena osaamisten yhdistelmänä, jolle on kysyntää työmarkkinoilla. Työmarkkinoiden kehittyessä syntyy tarvetta myös uudenlaisille osaamisyhdistelmille. Osaamisklusterit antavatkin hitaasti muuttuvia ammattinimikkeitä tarkempaa kuvaa sekä yksilön osaamisesta että työelämän osaamistarpeista.
Kenelle palvelu on tarkoitettu?
Osaamistarvekompassi on suunnattu erityisesti koulutuspalveluiden tarjoajille sekä tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden tuottajille ja kehittäjille. Koulutuksen järjestäjät voivat käyttää Osaamistarvekompassia oman koulutustarjontansa kehittämisessä työmarkkinoiden osaamistarpeita vastaavasti, ja ohjaustyötä tekevät voivat hyödyntää palvelun tietoja asiakkaiden yksilöllisten koulutusvalintojen ja urasuunnittelun tukena.
Palvelun tietosisällöistä on hyötyä myös alueellisille työ- ja elinkeinopalveluille, ennakointitoimijoille, yrityksille ja valtionhallinnolle.
Palvelun tavoite
Osaamistarvekompassin tavoitteena on tarjota ajantasaista tietoa työelämän muuttuvista osaamistarpeista, vastata työvoiman ja osaamisen kohtaannon haasteisiin ja parantaa tiedolla johtamista.
Palvelu on osa Jotpan lakisääteistä tehtävää työelämän osaamis- ja työvoimatarpeiden ennakointitiedon analysoinnissa. Palvelun kehittäminen ja ylläpitäminen ovat keskeinen ja konkreettinen osa tämän tehtävämme toteuttamista.
Osaamistarvekompassin kehitystyö toteutetaan Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineen (RRF) tuella vuosina 2022–2025.